Tejben az egészség!

Június 1. a tej világnapja

Fiatal korban és a gyerekeknél különösen nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozásában. Bár az összes élelmiszer-kalcium közül legjobban a tejben lévő hasznosul szervezetünkben, és napi fél liter (vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék) lenne az ajánlott mennyiség, mégis kevesebb, mint 2 deciliter tejterméket fogyasztanak naponta a magyarok.

 

A gyerekek közel 2/3-a kalciumhiánnyal nő fel

Jót tesz a tej felnőtt- és időskorban is! Rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi és a fizikai teljesítményt, és lassítja a csont lebontásának ütemét. A tej kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás. Egyike legértékesebb táplálékainknak. Összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet. Emellett a tejnek egészségmegőrző szerepe is van, fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás kialakulása. A tej értékes tápanyagaival, magas A-, B1-, B12-, D-vitamintartalmával, a sejtépítésben, immunvédelemben élen járó fehérjéivel, vastartalmával, kiemelkedően magas kalciumtartalmával a várandós nők egészségét és a magzat megfelelő fejlődését is szolgálja. Minden olyan anyagot tartalmaz, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Kutatások szerint a tej speciális alkotóelemeinek köszönhetően ráadásul jobban hidratálja a szervezetet, mint egyéb más folyadékok. Így a víznél, az ásványvizeknél, teáknál, még a narancslénél is jobban hidratálja szervezetünket, ha tejet iszunk. Nyár idején ezért szervezetünk hidratáltságát is szolgáljuk tejivással!

Összeállította: Kalmár Nárcisz

Tartalom közti banner a cikk végére
yes