fbpx

Tej Világnap

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 01.

A tej és a tejtermékek jelentősége

A tej és a tejtermékek az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszerei, mivel tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. Ezekben a termékekben a tápanyagok könnyen emészthető formában, az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg.

A gyerekek számára különösen fontos a tej, mert tartalmaz majdnem mindent, amire a fejlődésük során szükségük lehet: zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

A tejtermékekben optimális és jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

A jelenlegi hazai, átlagosan napi 1,8 dl-es tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az egészségünk megőrzése szempontjából ideális mennyiség fél liter tej, vagy azzal egyenértékű tejtermék lenne.

Nem utolsósorban a tejtermékek élvezeti értéke is rendkívül magas: „A tej finom!”

A Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Az idei évben Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Terméktanács) a Közösségi Marketing Alapjából, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával és együttműködésével szervezte meg a Tej Világnapot.

Az ünnepségre a kormányzati, szakmai szervezetek mellett több száz kisiskolás is meghívást kapott.

A rendezvényen részt vesz a Terméktanács két Tejnagykövete, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszók. Olimpikonjaink szívügyüknek érzik a hazai tej- és tejtermék fogyasztás népszerűsítését, ezért személyes jelenlétükkel a Tej Világnapján is támogatják a hazai tejfogyasztás ösztönzését.

A Tej Világnapjára nem csupán hasznos, a tej pozitív élettani hatásaival kapcsolatos információkkal, hanem színes programokkal és edukációs játékokkal is készült a Tej Terméktanács. A Terméktanács és a Tetra Pak Zrt. például rajzversenyt hirdetett a fesztiválon résztvevő diákok számára „Álmaim tejesdoboza” címmel.

A rendezvényen tiszteletét teszi a Terméktanács által 2017 őszén, kifejezetten edukációs céllal kialakított „Tejkamion” is, mely 2017. évben országszerte 75 állomáson, 2018 évben – részben az AMC támogatásával – 80 helyszínen, több mint 15 000 diák és pedagógusaik számára mutatja be a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait, illetve az egészségtudatos táplálkozás előnyeit.

A Tej Terméktanács

Az Európai Unió agrárpiaci rendtartásának intézményrendszerében, az ágazatok piacszabályozásában fontos szerepet töltenek be az egyes ágazatokban szerveződő szakmaközi szervezetek.

Egy szakmaközi szervezet egy-egy ágazat adott országban működő szereplőit (termelők, kereskedők és/vagy feldolgozók) fogja össze, azzal az elsődleges céllal, hogy a termékek termelésének és forgalmazásának fejlesztését előmozdítsák, valamint elősegítsék a piac szereplői között az információáramlást, és ezzel növeljék a piac átláthatóságát egyfajta ágazati önszabályozást megvalósítva.

A Közös Agrárpolitika jelentős szerepet biztosít az egyes ágazatokban megvalósuló, alulról szerveződő, nyitott tagság elvén működő ágazati-szakmaközi önszabályozásnak. A szakmaközi szervezetek megerősítése kiemelt fontosságú annak érdekében, hogy az egyes ágazatokban hatékony piacszabályozás működhessen.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács létrejötte, működése és a rajta keresztül megvalósuló ágazati önszabályozó tevékenység megkönnyítheti a magyarországi ágazati érdekegyeztetést, valamint nagyban elősegíti a kormányzat szakmai és jogalkotási tevékenységét. A szakmaközi szervezetünk fóruma a tényleges ágazati érdekegyeztetésnek, mely közelebb hozza egymáshoz a termelőket, a feldolgozókat és a kereskedőket.

A nyitó sajtótájékoztató megszólalói

Az utóbbi években több krízisen esett át a tejágazat, de támogatáspolitikai eszközökkel és a termékpálya szereplőinek összefogásával nem csak sikerült megvédeni a hazai tejtermelést, de érdemben növelni is lehetett a hazai tejelő tehén állományt, illetve a tejtermelést” – mondta el a Tej Világnapja alkalmából az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Feldman Zsolt hozzátette: „a szakminisztérium számára kiemelten fontos az iskolatej program, amelynek keretében több mint 400 ezer kisdiák kaphat, egyre bővülő kínálatban tejet, illetve tejterméket. A minőségi, hazai tejtermékek népszerűsítését segíti az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös programja is.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a szakmai tömörülés legfőbb célja, hogy az ország bármely pontján elérhető legyen a jó minőségű, friss hazai tej. Mélykuti Tibor szerint a Tej Világnapja és az azt övező széleskörű szakmai együttműködések elősegítik az ágazat fejlődését, a kormányzati támogatások pedig lehetővé teszik, hogy mind innovációs, mind gazdasági értelemben versenyképes lehessen a szektor. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében kiemelte: a köztestület továbbra is támogatja a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezetnek a kedvezményes ÁFA- kulcs kiterjesztésére irányuló javaslatát valamennyi fogyasztói tejre, különös tekintettel az UHT-tejre. Ez ugyanis a termelőknek, a feldolgozónak és a fogyasztóknak is érdeke, emellett komoly lépést jelentene a feketegazdaság elleni küzdelemben.

A legfőbb filozófiánk a partnerség. Partnerség a szakmai szervezetekkel, az államigazgatással és az ügyfelekkel” – hangsúlyozta dr. Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, utalva arra, hogy a világnapot megnyitó sajtótájékoztató előtt Mélykuti Tibor a Tej Terméktanács elnöke, valamint a Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke együttműködési megállapodást írt alá. Az elnökhelyettes asszony hozzátette: „ez a dokumentum nem puszta formalitás, hiszen többek között az ügyfelek jogainak képviseletére, vagy a tejágazati támogatások jogszabályi hátterének tisztázásra konkrétumokat is meghatároztak a felek.”

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a feldolgozóipar erősödését emelte ki beszédében. Mint elmondta, „a hamarosan a Kormány elé kerülő Élelmiszergazdasági Stratégia is azt a célt szolgálja, hogy a közel 150 ezer embernek munkát adó élelmiszerágazat biztos megélhetést jelentsen. A stratégia külön passzust szentel a tejágazat fejlesztési irányainak is.”

Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója az élelmiszerbiztonság szerepét hangsúlyozta. Köztudott, hogy a tejtermékek könnyen romló árunak számítanak a nyári melegben, a NÉBIH ebben az időszakban több ezer ellenőrzést végez azért, hogy a boltok polcaira, az éttermekbe és a közétkeztetésbe csak megbízható termékek kerüljenek. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Alaptanterv ma már foglalkozik az élelmiszerbiztonság témakörével is, ennek során számtalan ismertető előadásra sor kerül. A NÉBIH fontos szerepet vállal az iskolatej programban is és a Tej Terméktanáccsal szoros együttműködésben arra is törekszünk, hogy a tejágazatban esetenként megjelenő tisztességtelen forgalmazási magatartást visszaszorítsuk” – tette hozzá.

A 2018. február 1 és május 31. között zajló Tejszív kampány lebonyolítását szervezető Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Daróczi László kifejtette: „az Agrármarketing Centrum közel négy hónapon át folytatott intenzív médiakampányt, melynek során számtalan marketing eszközzel, például nyomtatott, online és közterületi hirdetésekkel, PR cikkekkel, televíziós és rádiós interjúkkal hívta fel a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára”. Az ügyvezető szerint legalább napi fél liter tejet kellene fogyasztani egy egészséges embernek ahhoz, hogy fedezze a szervezet kalcium és D-vitamin igényét. Daróczi László elmondta: „a kampány részeként valósult meg a Tej Útja roadshow is, ennek jegyében az úgynevezett „Tejkamion” mintegy 30 vidéki helyszínen, elsősorban iskolákba látogatott el és 4800 iskoláshoz juttatta el tejfogyasztást ösztönző üzeneteit.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke elsősorban azt emelte ki, beszédében, hogy a fogyasztói tudatosság gyerekkorban alakul ki, így különösen fontos, hogy ez a korosztály már ebben a korban megszeresse a tejtermékeket. A szakember szerint van mit bepótolni, hiszen „például a vajfogyasztás Magyarországon mindössze a harmada az Európai Uniós átlagnak, a sajtfogyasztás pedig körülbelül a fele”.

Kenderesi Tamás, olimpiai bronzérmes és ifjúsági olimpiai bajnok úszónk nagy örömmel vállalta a Tej Nagykövet szerepét. „Úgy gondolom, hogy az elsődleges szocializációs környezet, azaz a család az, aki a legnagyobb felelősséggel tartozik a gyerekek egészséges táplálkozásért. Édesanyám például mindig odafigyelt arra, hogy a hűtőben nap mint nap legyen tej- és tejtermék. A családon kívül talán az iskolák azok, akiknek még elsődleges feladata az edukáció, éppen ezért örülök, hogy ma a Tej Világnapján több mint 200 gyerkőc ismerkedhet meg a tej fogyasztásának fontosságáról.”- árulta el, miért állt a kezdeményezés mellé.

Az esemény kapcsán Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes úszónk elmondta: „A tej- és tejtermékek fogyasztása kortól és nemtől függetlenül elengedhetetlen szempont a táplálkozásunkban, és bizony, ez alól azok sem kivételek, akik laktózérzékenyek. Magam is laktózérzékenyként élem a mindennapjaimat, és egyáltalán nem okoz gondot: ugyanúgy fogyasztok tejet és tejtermékeket – a reggeli tejeskávémról például soha nem tudnék lemondani – csak a laktózmentes változatot választom a boltok polcairól! Éppen ezért tartom fontosnak, hogy idén is a Tejszív kampány nagyköveteként állhatok a gyerekek elé a Tej Világnapján, hiszen ők jelentik az új generációt, nekik kell útmutatást adnunk az egészséges életmód kapcsán.

Budapest, 2018. június 1.