fbpx

Láthatóan erősebb

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 18.

DuPont™ Lumiposa®
inszekticid csávázószer

2018 januárjában kapott hazai forgalmazási és felhasználási engedélyt a DuPont™ Lumiposa® inszekticid csávázószer őszi káposztarepcében. A Lumiposa® szisztemikus hatású rovarölő csávázószer, mely védi a kelőfélben lévő fiatal repcenövényeket a legfontosabb kártvők széles körétől, melyek a korai fejlődési állapotban veszélyeztetik a repcét. Azonnali védelmet nyújt a rágókártétellel szemben, biztosítva a növények gyors kezdeti fejlődését, melyek így megerősödve, jobb vigorral fejlődnek. Ezáltal az állomány erősen és egészségesen megy a télbe, ami a jó termés alapja.

Hatásmód

A ciántraniliprol, a Lumiposa® aktív hatóanyaga aktiválja a rovarok rianodin-receptorait (RyRs), amelyek kritikus szerepet játszanak az izomtevékenységben. Az izmok összehúzódásához szabályozott kalcium-kibocsátásra van szükség a sejten belüli raktárakból a sejt citoplazmájába, azonban a ciántraniliprol-molekulák hozzákötődnek a RyRs-hez, ami ellenőrizetlen kalcium-kibocsátást eredményez. Ez meggátolja az izmok összehúzódását, és leállítja a rovarok táplálkozását. E hatásmódnak köszönhetően a Lumiposa® közel azonnali védelmet nyújt a rágókártétellel szemben annak ellenére, hogy a kártevők még aktívnak tűnhetnek.

Kimagasló védelem a kártevők ellen. A legfontosabb kártevők elleni hatékonyság

A Lumiposa® védelmet nyújt számos rovarfaj, közöttük a repcebolhák (Psylliodes spp.), a káposztabolhák (Phyllotreta spp.), a repcedarázs (Athalia rosae), valamint a kis káposztalégy (Delia radicum) ellen, melyet Európa-szerte jelentős kártevőként tartanak számon. A Lumiposa® idális választás az őszi káposztarepce növényvédelmi programjának megkezdéséhez.

A kártevők táplálkozásának gyors leállítása

Hatásmódjának köszönhetően a Lumiposa® gyorsan leállítja a kártevők táplálkozását. A növények szinte azonnal védve vannak a rágókártevőkkel szemben, ami lehetővé teszi, hogy erőteljesebben növekedhessenek. A növény fejlődésének elején történő erős megkötődés biztonságossá tett termést és magasabb minőséget tesz lehetővé a betakarításkor.

Környezeti profil

A Lumiposa®-nak kedvező toxikológiai és öko-toxikológiai profilja van, amennyiben a címke utasításainak megfelelően kerül felhasználásra. Szelektíven irtja a növény szövetein táplálkozó kártevőket. A Lumiposa® repce-csávázószer nem igazán jelent veszélyt a beporzókra és a hasznos rovarokra, köszönhetően a termék toxicitási profiljának és az alacsony kitettségi szintnek. Ezek a tulajdonságai teszik a Lumiposa®-t az Integrált Növényvédelem (IPM) programok kiváló eszközévé.

Kezeletlen Kezelt

A Lumiposa® használatának előnyei

  • A Lumiposa® egy új inszekticid csávázószer, mely ciántraniliprolt tartalmaz.
  • Kimagasló védelmet biztosít a repce legfontosabb kártevői ellen, beleértve a káposztalegyet (Delia radicum).
  • A Lumiposa® segíti a repcét, hogy láthatóan erőteljesebben növekedjen a biztonságosabb termés érdekében.
  • Új hatásmódja a csávázásban teszi a Lumiposa®-t a rezisztenciatörés idális eszközévé.
  • A Lumiposa® kedvező környezeti profillal rendelkezik, és minimális hatása van a hasznos élő szervezetekre, amennyiben a címke utasításainak megfelelően kerül felhasználásra.
  • Új eszköze az integrált kártevőkezelési programoknak.

A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja!

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el, és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve.
™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve.