Agrárágazat - 2014. április | Agrárágazat

Agrárágazat - 2014. április

A lapszámban megjelent cikkek:

 • Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

 • Radák Renáta- Somogyjád

 • Hírek:

 • A Terrano FX mérföldkő a szántás nélküli talajművelésben. 

 • Idén ismét megrendezésre kerül a Ferro-Flex Kft. mezőgazgasági gépbemutatóval egybekötött nyílt napja. 

 • Kizárná a gabona mintavétel alatti manipulációk lehetőségét? Pontos, korrekt mérésekkel bizalmat építene partnereiben és a vitás ügyek lehetőségét is elkerülné? Szeretne reprezentatív mintavevőt? Válassza a megfizethető és rendkívül megbízható Pfeuffer Rakoraf automata mintavevő robotkarokat!

 • E havi cikkünkben a méltán népszerű technológiai berendezések korszerűsítéséhez nyújtandó támogatásokat helyezzük a középpontba. A benyújtástól számított 3 hónap elteltével ugyanis elkezdtek szállingózni a határozatok, nyilatkozattételre való felszólítások és hiánypótlások.

 • - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hírei

 • A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók négyötöde továbbra is gazdaságának fejlesztését tervezi középtávon. A fejlesztésben gondolkodók nagyobbik hányada a birtok méretének növelése mellett a termelés technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki. 

 • Az agrárszektor finanszírozási lehetőségeiről, beruházási kedvéről beszélgettem Takács Zoltánnal, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével. 

 • Pályaválasztási és agrár életforma népszerűsítő kampányt indít a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) az agráregyetemek, főiskolák bevonásával, valamint a vidékfejlesztési tárca közreműködésével.

 • Az MF 5600-as sorozat négyhengeres modelljei mellett találhatunk a szériában háromhengeres verziókat is. A gyártó ezeket az erőgépeket elsősorban könnyű vagy kisebb területek szántóföldi munkáira, szállításra, valamint állattenyésztésre ajánlja. Azonban három magyarországi gazdálkodónál láthattuk, hogy mennyire széleskörűen használhatók a háromhengeres, takarékos gépek. A tapasztalatok megosztására beszéljenek maguk a felhasználók:

 • Lejtmenetben a magyar-ukrán agrár-külkereskedelem

  Nem novum, hogy egymással párhuzamosan többféle időszámítás is létezik. Más kontinensek, más kultúrák, más vallások megteremtették a maguk külön világát és az időszámítás kezdetéhez fűződő viszonyukat. Ma is elbeszélnénk egymás mellett, ha a Gergely Naptár, a tévedéseit és hiányosságait leszámítva nem teremt egyfajta „tabula rasa”-t ezen a téren. 

 • A Cseh Agrostroj Prostejov 1960-tól 1995-ig gyártotta a népszerű TZ-4K-14-es kistraktort a 14 lóerős Slavia motorral, amit utána a 22 lóerős Lombardini motor váltott fel. Ugyanezen időszak alatt a magyarországi Rába gyár is gyártotta saját karosszériával néhány évig RÁBA15 néven ezt a kistraktort. A 90-es évek elején új tulajdonosa lett a gyárnak, és ez magával hozta a gyár és a kistraktorok fejlődését is. 

 • Omikron kamerával vezérelt kultivátor mozgató egység

 • Töretlenül fejlődik az agrárium gépesítése

  Magyarországon tovább zsugorodott a hitelből támogatott beruházások értéke, aránya. A Magyar Lízingszövetség évértékelő fórumán elhangzott, a vállalkozások fejlesztési igényét mind inkább a nyílt végű pénzügyi lízing elégíti ki. Bejelentették, az Exim Bank útjára indítja a két évre szóló export előfinanszírozó programot a hazai gép- és berendezés gyártók körében.

 • A hirdetések közt barangolva azt tapasztaljuk, hogy mindenki a jót, gyorsan és olcsón gondolatok mentén állítja össze marketing anyagát.
  Egy klasszikus történet szerint ebből a három feltételből egyszerre csak kettőt lehet választani.
  Úgy gondolom, hogy ez az élet minden területén valóban így van.

 • Gyakran elhangzó vélemény a hazai zöldségfogyasztásról, hogy keveset eszünk, meglehetősen időszakosan (télen keveset fogyasztunk), konzervatívak vagyunk (nehéz a hazai piacra újdonságot bevezetni) és nagyon egyoldalúak (kevés zöldségfaj szerepel a konyhánkban, az elfogyasztott mennyiség 90%-át mindössze 9-10 zöldségfaj teszi ki). 

 • Egy márciusi délutánon kerestem fel Bíró György családi gazdálkodót a Bács-Kiskun megyei Szalkszentmártonban, hogy megismerjem gazdaságát, valamint megkérdezzem véleményét az általa használt IRTEC GI110/550 öntöződobról.

 • Megkaphatom azonos hektárköltséggel a mikrogranulált starter műtrágyák hatóanyag tartalmának akár nyolcszorosát?

 • Magas termésátlag mellett az első osztályú minőség elérése a cél. Ezt a célt, pénztárcáját nem kímélve próbálja elérni minden termelő kertész, újabb és újabb növénykondicionálók alkalmazásával. A feladat pedig egyre nehezebb, figyelembe véve, hogy az éghajlatváltozás miatt valamennyi termésátlagot és minőséget befolyásoló tényező jelentősen megváltozott. Talán mindközül leginkább a gyakori légköri aszály, a jégverés és az erős UV-sugárzás káros hatásai fenyegetik a gyümölcstermelőket. 

 • Hogyan érhető el magas termésminőség és kimagasló hozam egyetlen biostimulátor alkalmazásával?

 • A 63 ezres tagságot számláló Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tízfős új elnöksége megtartotta első sajtóbeszélgetését február elején, a Mezőgazdasági Múzeumban. A fő téma a magyar szőlő- és borágazat elmúlt évi teljesítménye volt a sajtó nagy érdeklődése mellett.Tornai Tamás elnök úgymond székfoglalójának vezérelveként megfogalmazódott küldetésük lényege, miszerint az ágazat teljes vertikumának eredményességéért felelős szervezetről van szó. Egyúttal a jelenlévő elnökség tagjait feladatuk alapján is megismerhettük (külön mellékelve a lista).

 • A Bayer CropScience 2014. február 25-én a Kunsági Borvidék közepén fekvő akasztói Halascsárdában tartotta meg Szőlő szimpóziumát, ahová a környék lelkes szőlősgazdái nem kevés problémás kérdéssel érkeztek. Természetesen a Bayer válaszai nem sokáig várattak magukra.

 • Szántóföldi gépbemutató Adonyban

  Igen gyorsan kitavaszodott. Már alig láttunk elmunkálatlan szántásokat, mikor az adonyi határban a Väderstad gépei az időközben kiszáradt téli szántás elmunkálásával és vetésével bizonyítottak a környékbeli gazdálkodóknak. Mintegy szezonindításként a gépbemutatóra érkezett gazdálkodók a vetés legkorszerűbb technológiáiról kaptak felvilágosítást, amihez kell egy jó vetőgép, elé egy jó traktor, a jól elmunkált, jó összetételű talaj, valamint a vetőmag. Nos, Adonyban ez utóbbi kivételével teljes ajánlatot kaphattunk.

 • A csapadékos őszi időjárásnak és az enyhe télnek köszönhetően az ország jelentős területén a kalászosokban már most fejlett gyomnövényekkel találkozunk. Ezek a gyomnövények tavasszal a gabonával együtt fejlődve jelentős mennyiségű tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, ezért a gyomirtás különösen fontos lesz. 

 • Hazánk klímája megfelelő ahhoz, hogy eredményesen tudjunk kukoricát termeszteni. De ahogy az időjárás kedvez a kukorica fejlődéséhez, éppúgy kedvez a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő gyomnövényeinek is. A kukorica gyomirtásának tervezésekor elsődleges szempont a terület gyomflórájának ismerete. Hétköznapi kihívás a kukorica gyomirtása során, hogy együtt fordulnak elő a területen a nehezen irtható magrólkelő kétszikű gyomnövények – pl. parlagfű, csattanómaszlag, selyemmályva, szerbtövis -, illetve az egyszikűek – kakaslábfű, muhar- félék – fertőzése is számottevő. Nemritkán ezen gyomnövények csírázása elhúzódó, több hullámban történik. Gyakori probléma ez akkor, ha csapadékosabb időszakok váltakoznak szárazabb, erősebb felmelegedéssel, mint amit az előző években is tapasztalhattunk. Természetesen olyan gyomirtó szert kívánunk választani ilyen esetben, ami egyszerre nyújt megoldást mind az egyszikűek, mind a kétszikűek ellen és tartamhatást is biztosít a később csírázókkal szemben. A választást nehezíti, illetve szűkíti a felhasználható készítmények sorát, ha évelő egyszíkűek, pl. az egyes táblákon tömegesen előforduló fenyércirok is gondot okoz a területünkön.

 • A starter műtrágyázás egy hatékony megoldás, melyet egyre több szántóföldi növénytermesztő is sikerrel alkalmaz. A cikkben az ezzel kapcsolatos kérdéseket járjuk körül. A starter műtrágyázás egy kiegészítő trágyázási mód, melynek célja a növények kezdeti fejlődésének elősegítése kedvezőtlen körülmények között is, illetve a tenyészidőszak tápelem szükségletének biztosítása a növény igényének megfelelően.

 • A kukorica vetésterülete Magyarországon meghaladja az 1,2 millió hektárt, ezért ennek a hatalmas területnek a gyommentesen tartása rendkívül fontos, mind a gazdálkodó, mind pedig a nemzetgazdaság szempontjából. Nagyságából adódóan befolyásolja az adott év szántóföldi növénytermesztés gazdaságossági mutatóit. A kukorica gyomosodását több tényező befolyásolja. Így a művelési mód, vetésváltás, az alkalmazott agrotechnika, a növényápolás és nem utolsósorban a vegyszeres gyomirtásban alkalmazott készítmények. 

 • A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • A Fezan Plus egy egyedülálló kombinációjú kalászos fungicid készítmény, amely két eltérő hatásmechanizmusú gombaölő hatóanyagot tartalmaz.

 • A káposztafélékkel foglalkozó termelői kör évek óta csekély változást mutat. A termelt fajok között arányaiban kiemelkedő a fejeskáposzta, melynek termesztéstechnológiája stabil, magas kézimunka igényű. A saját nevelésű palántákat szakaszosan, hagyományos ágyásokban, vagy művelőutasan ültetik ki a szabadföldre. Helyrevetés csak szórványosan fordul elő. A növényápolási munkák közül a gépi kultivátorozás a művelőutas technológia esetén a tenyészidőszak első felében még elvégezhető, de általában jellemző a kézi kapálás. 

 • Közismert, hogy több, zömében szulfonil-karbamid típusú kukorica gyomirtó szer engedélyokiratában szerepel a tiltás, hogy „szerves foszforsav-észter típusú rovarölő szerrel talajfertőtlenített területeken nem használható”. Ez az igen tágan fogalmazó, egy egész hatóanyagcsoportot megnevező korlátozás még a Thimet 10 G (forát) és a Counter 5 G (terbufosz) időszakából származik. 

 • Az olajos növények jelentősége és szerepe az utóbbi évek során felértékelődött. Ezt a magas kőolaj ár és az olajosok melléktermékeinek egyre fokozódó kereslete hozta magával. A középtávú előrejelzések szerint a trend folytatódik, és az olajos termények kereslete és árszintje tovább növekszik. Ennek következtében egyre nagyobb az igény az intenzívebb és hatékonyabb technológiákra. Ehhez nyújt segítséget a Makhteshim Agan Hungary Zrt. kiemelkedően széles növényvédő szer kínálata napraforgóban.

 • A kalászfuzárium világszerte a búza egyik legjelentősebb betegsége. A Fusarium fajokat az teszi egyedülállóvá a búza kórokozói között, hogy a kalászfertőzés következtében kialakuló mennyiségi veszteségeken túl a termésminőséget is károsítják, melyben legjelentősebb szerepe az általuk termelt gombamérgeknek, a mikotoxinoknak van. 

 • Az április 25-27. között megrendezésre kerülő XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon a Multiva elsősorban a nyári és az őszi munkákhoz kiválóan használható munkagépeket hozza el a magyar gazdáknak. A DiscMaster+ rövidtárcsa a magyarországi partnereinkkel közösen végzett tesztek eredményeként nagyot fejlődött, így büszkén mutatjuk be az új gépváltozatot.
  A másik kiállítandó gép a Multiva kombinátor kínálatának ékköve, a felső kategóriás, többcélú TopLine Super XL, amely már itthon is számos gazdánál bizonyít. 

 • Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. 2014. március 6-7-én a ceglédi Hotel Aquarell-be invitálta a gazdálkodó partnereit, akik wellness-szel egybekötött konferencián vehettek részt.

 • A Terragro Kft. 2014. március 12-én, Budapesten a Danubius Hotel Gellértben tartotta meg sajtótájékoztatóját, a világújdonságnak számító BIOFIL talajoltó baktérium készítmények piaci bevezetéséről.

 • AccuScanPRO

  Mycotoxinok meghatározásához: Afla, DON, ZON, Fumo, T-2/HT-2 Ochra.
  Könnyen használható, gyors, mennyiségi meghatározására alkalmas tesztek, egyedülálló pontosság, reprodukálhatóság, egyszerű mintaelőkészítés, eredmény 10 percen belül, kezeléséhez minimális képzés szükséges.

 • A titán az átmeneti fémek közé tartozó kémiai elem, pozitív hatását a növényekre Pais professzor is vizsgálta Magyarországon. Ez az elem nagy mennyiségben van jelen a talajban. A földkéreg felületi rétegének átlagos titántartalma 0,33%, tehát jó néhányszor magasabb, mint a cink, illetve mangán tartalom. Sajnos azonban a földben rejlő titán többsége a növények számára nem elérhető.

 • Minden évben jelentős fejtörést okoz a gyümölcstermesztőknek a kiszámíthatatlan tavaszi időjárás és a velejáró esetleges fagykár. Idén is tartogathat még meglepetést számunkra a tavasz, főleg ilyen enyhe, rövid tél után. Mindez persze csak találgatás és az olvasókat, gyümölcstermesztőket nem igazán érdekli. Ami viszont érdekes lehet a termelők számára az a fagyvédelem, ami teljes virágzásban is hatékonyan védi a virágokat tartós fagypont alatti hőmérséklet esetén is. Ez az újdonság a FROSTEX, amelyet az INTERMAG cég a Lengyel Gyümölcstermesztési Kutatóintézettel karöltve fejlesztett ki.

 • Nagy, Nagyobb és Legnagyobb

  A lucerna betakarítás egyik fontosabb munkaművelete a rendterítés. Hazai gyakorlatban elsősorban csapadékos időjárás esetén alkalmazzuk, de a megfelelő időben végzett rendterítés, minden időjárási körülmény között elősegíti a jobb minőségű takarmány készítését. Magyarországon elsősorban 5-10 m munkaszélességű Krone KW rendterítő üzemelnek.

 • Rendszeresen járva a hazai és külföldi kiállításokat látjuk, hogy az innováció nem áll meg. Ezért minden hónapban körbejárjuk pár, itthon már forgalmazott gépcsalád háza táját, újdonság térképünkön pedig még ismeretlen gépek legfrissebb hírei közt szemezgetünk. 

 • II. rész, folyadékszűrők

  A korszerű traktormotoron többféle üzemanyag (motorolaj, gázolaj, hűtőközeg) szűrésére szolgáló folyadékszűrő berendezéssel találkozik az üzemeltető. Ezeknek a szűrőberendezéseknek működésétől jelentős mértékben függ a traktormotor zavartalan működése és élettartama. Az első rész folytatásaként most a folyadék szűrőkkel kapcsolatos alapvető ismereteket foglaljuk össze.

 • Az új Magnum szérián számottevő teljesítmény növekedés történt a legfejlettebb motortechnológiának és a folyamatosan változó áttételű CVX váltónak köszönhetően. 

 • Szálastakarmányok betakarításának első munkaművelete a kaszálás. A kaszálás megfelelő időben és minőségben történő lebonyolítása meghatározhatja a takarmány, különösen a téli tárolásra készített szénafélék minőségét, beltartalmi jellemzőit. Éppen ezért a gyártó cégek a takarmány minőségére vonatkozó felhasználói igények kielégítése és a betakarítandó szálastakarmányok (gyepek, fűfélék, pillangósok, vagy ezek keverékei) eltérő morfológiai tulajdonságaikhoz igazodóan folyamatosan fejlesztik, mind a dobos, mind a tárcsás vágószerkezetű rotációs kaszákat.

 • Acél épületburkolatok, hullámpala csere, és utólagos purhab szórás egy helyen.

 • Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városában, Hajdú-Bihar megye székhelyén Debrecenben is új telephelyet avatott az AXIÁL Kft. 2014. március 4-én. A megújult szerviz- és alkatrészbázissal a város és természetesen a környéken élő gazdálkodók munkáját kívánják segíteni. Az ünnepségen tiszteletét tette Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára is.

 • Fokozza munkagépe hatékonyságát extra nagy terhelési kapacitással!

 • A vegyszeres növényvédelem feltételeit a környezetvédelmi szempontok egyre nagyobb mértékben meghatározzák. A növényvédő szerek felhasználását, kiszórását EU direktívák és szabványok, továbbá hazai rendeletek és előírások szabályozzák. A környezetvédelmi igények kielégítésére számos mód kínálkozik, és ezeket felhasználva új műszaki megoldások születnek. Ilyen például a közvetlen vegyszer beadagolású permetező rendszer.

 • Ugyan gyomirtásra sokféle gyomirtószer áll rendelkezésre, de a tökéletes megoldáshoz elengedhetetlen sorközművelő kultivátor alkalmazása is, aminek kettős célja lehet. Egyrészt a sorközökben feljövő gyomok hagyományos, „kapálásos” irtása, valamint az ezzel együtt járó talajművelés. 

 • Megelőlegezett születésnapi ajándékként új telephellyel gazdagodott a szolnoki központú Magtár Kft. A 25 éves fennállását ünneplő cég gépforgalmazásban, szerviz- és alkatrész szolgáltatásban valamint telephelyfejlesztésben elért eredményeivel szembesültünk február 26-án Hajdúnánáson, az új alközpont ünnepélyes átadásán.

 • A szárítóberendezések legnagyobb csoportja a különféle szemes termények szárítására alkalmas, amelyeknek nagyon sok gyártója és típusa létezik. A szárítás nagyon fontos tartósítási és állagmegóvására alkalmas folyamat, amelyet számos más anyagra is alkalmaznak, melyekhez sok esetben speciális egyedi berendezésekre van szükség.

  • Az áruszállítóknál is megjelent a díjnyertes Opel formanyelv

  • Friss design, funkcionális és minőségi hatással

  • Praktikus rakodási megoldások a Vivaro második nemzedékében is

  • Nagy teljesítményű és kis fogyasztású BiTurbo dízelmotorok

 • A gyorsan vénülő rozs áprilisi betakarításának kritikus pontjai

  A 2013. évi tapasztalatok szerint az őszi gabonafélék között a rozs korai, április végi betakarításakor (a kalász még hasban van) a keményítőtartalom hiányát kompenzálja a kedvező táplálóanyag-emészthetőség. 

 • Európa első 3 törzset tartalmazó probiotikumja baromfiféléknek!

 • A szilázskazlak hőstabilitása

  „Ennek semmi értelme!” Mármint bármilyen adalékot használni a silózáskor! Majdnem szó szerint ezt mondta egy olyan gazda, ahol a 450 tehén tömegtakarmányának elkészítése, annak minősége, - különösen az erjesztett takarmányoké - valóban központi kérdés. 

 • A Csípőteleki Tehenészeti Telep 2012 szeptemberében történt átadását követően milyen tapasztalatokról, illetve milyen eredményekről tudunk beszámolni – kérdeztük Bíró András szarvasmarha ágazatigazgatót.

 • A Déli-Farm Kft. évtizedek óta segíti a szarvasmarhatartók munkáját tenyésztési és szaporodásbiológiai szaktanáccsal. A szaporítóanyag forgalmazáson túl párosítási tervet is készít telepi, egyedi igények szerint. A nagyüzemi telepek mellett a háztáji minőségi tenyésztést is felkarolja, menedzseli a cég. Rendszeres szakmai továbbképzésének keretében legutóbb a magyartarka tenyésztőknek és inszeminátoroknak tartott előadást március 20-án.

 • Megkezdődött a sertésállomány vírusmentesítése

  Hazánk európai uniós csatlakozása az agráriumot állította a legnagyobb kihívások elé az elmúlt tíz évben, ezen belül a sertéságazat szenvedte el a legnagyobb veszteséget – mondta Németh Antal, a Vágóállat s Hús Szakmaközi szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke a Bus-Hús Kft. telephelyén, Alsónémedin, még február elején. 

 • Egy hajdanvolt nagy állami vállalat a MEZŐGÉP VÁLLALAT és öt fejlesztőmérnök, köztük Kovács István alapította cégünket a Mezőgép Mérnöki Iroda kft.-t 1989 márciusában.

 • A hazai sertésállomány évről évre fogy. A fogyás okát számtalan tényező okozza, amit már a 2012- ben meghirdetett sertésprogram is igyekezett orvosolni, de az eddigi mutatók szerint még nem érték el a kívánt eredményt.

 • Az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. több évtizedes múltra tekint vissza a mezőgazdasági járművek (traktorvontatású szippantó tartálykocsik, pótkocsik, takarmányszállító tartálykocsik) tervezésében és gyártásában. Gyártmányaink mindegyikét a felhasználói igényeknek megfelelően funkcionális kialakítás, a megrendelők egyedi elvárásait kielégítő konstrukció, valamint a precíz gyártási technológiából adódó magas minőség jellemzi.

 • A 43/2013. (V. 29.) VM rendelet nyomán mintegy 23,1 százalékos bővüléssel az ország területének 68-69%-a lett nitrányérzékeny besorolású. Ennek apropóján körbejártuk az állattartó telepekre vonatkozó rendeletek módosulásait és az aktuális határidőket, természetesen nemcsak a nitrátérzékenységre koncentrálva.

 • Van, aki azt válaszolja: ?megpróbáljuk elviselni?, de van, aki eltöpreng azon, hogy vajon mi lenne jobb megoldás annál.

 • Avagy hogyan tudjuk növelni a takarmányok táplálóanyag tartalmát?

 • A szarvasmarha állomány gazdaságos tej- és hústermelésének egyik meghatározó eleme a takarmányozás színvonala. Ezen belül is kiemelkedő fontosságú a homogén takarmánykeverékek készítésének, és egyenletes kiosztásának technikai-technológiai szempontból is megbízható gépekkel való ellátása. A szarvasmarhák nagyüzemi, korszerű, komplett – TMR (Total Mixed Ration) –, teljes takarmánykeveréket készítő és etető takarmányozási technológiáiban a takarmánykeverő, -kiosztó kocsik használata elvitathatatlan. A különböző konstrukciójú keverő-kiosztó kocsikkal megfelelő minőségben elkevert, aprított és kiosztott takarmány biztosítható az etetések során a kérődző állatállománynak.

 • Az elmúlt évtizedek élelmiszer-túltermelése után ismét központi kérdés az élelmiszerellátás és annak biztonsága. Az importfüggés és az áruk világméretű szabad áramlása kockázatot jelenthet élelmiszerbiztonsági szempontból is, de a legsúlyosabb gondot a termelők lehetőségeinek beszűkülése jelenti. Épp ezért kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy a növénytermesztés mellett az állattenyésztést és az ahhoz szorosan kapcsolódó feldolgozóipart erősítsük régiónkban.

 • Némi izgalom előzi meg a hársfa csemeték ültetését a békéscsabai Medovarszki tanyán. Amint a fiatal fák gyökeret eresztenek a zsíros földbe és szárba szöknek, majd néhány év múltán körbeölelik a csaknem 3 hektárnyi családi farmot, azzal megvalósul Medovarszki András és felesége, Judit asszony újabb álma. A 47-es főút mentén álló tanyán való ismerkedést a kezdőponton, házigazdánk irodájában kezdtük, aminek berendezése, hangulata, rendezettsége elárulja, hogy az egykori parasztportán emelt családi vállalkozás esetében a minőség, a minőségi munka a legfőbb cél akár a brojler csirke nevelésében, a növénytermesztésben, vagy az erdőgazdálkodásban.

 • A Dieci S.r.l. 1962 óta gyárt önjáró beton-mixereket és 1983 óta –Európában elsőként- teleszkópos rakodókat. Gépeiket a magas műszaki színvonal, a megbízhatóság és az egyszerű üzemeltetés jellemzi. Napjainkban elérték az évi 2000 db gép gyártását az ipar és a mezőgazdaság számára. 

 • Miközben a magyar szürkemarha, mint fogalom ismét megveti a lábát a köztudatban, még mindig nem kell sokat keresgélni, hogy találjunk olyan szakembert, aki készségesen mond sok rosszat a szürkemarha húsáról. Nem a megalapozatlan kritikákra szeretnénk itt válaszolni, hanem olyan csillogó kövecskéket kívánunk az összkép mozaikjába rakni, melyeken megakad akárki szeme.

 • Napjainkban egyre fontosabb, hogy olyan élelmiszer kerüljön asztalunkra, ami ízletes és egyben egészséges. Ezen okokból kifolyólag az emberek egyre tudatosabban választják ki az ételek hozzávalóit, így a húsféléket is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hús, illetve a húskészítmények rendkívül fontos fehérjeforrások, valamint megtalálhatók benne esszenciális aminosavak, ezen felül tartalmaznak még vitaminokat és ásványi anyagokat is. A húsok zsírtartalma tág határok között mozog, így mindenki megtalálja az étrendjébe legjobban beilleszthető húsféleséget. Az említett tulajdonságoknak a baromfi húsok mind egytől-egyig megfelelnek.

 • Bemutatkozásunk második részében az ipari,- mezőgazdasági funkcióval bíró, legtöbbször csarnok jellegű épületek megvalósításához tartozó, tervezési – engedélyeztetési – építési-adminisztrációs kérdésekről ejtenék pár szót. 

 • Minőségi halat kínálnak a hazai halgazdaságok

  Hogyan teljesít a hazai halágazat? A kérdéseinkre dr. Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének igazgatója válaszol, aki jelzi, a magyar gasztronómiában várhatóan még jó ideig az élőhalé lesz a főszerep, de nő a figyelem a konyhakész és az egyedi halféleségek iránt.

 • Lindab csarnokok a mezőgazdaságban

 • Megbízható konstrukció – KUBOTA

 • A konyhasó (NaCl) az egyik legősibb élelmiszer-összetevőnk, legalapvetőbb és talán legsokoldalúbban használt fűszerünk. Az elmúlt években azonban egyre többet hallani káros hatásairól és az ezek mérséklésére megindult programokról – többek között a sütőipari termékek sótartalmának csökkentéséről. Miért fontos a só és miért van különleges jelentősége a sütőiparban?

 • Szeretnénk bemutatni Önnek a Kramp Shop koncepcióját.