fbpx
883884

Szaktanácsadással a technológiai fejlesztésekért

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

Kamarai munkacsoport segíti a helyspecifikus gazdálkodás A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

A világban bekövetkező technológiai változások az utóbbi években a magyar mezőgazdaságot is elérték. Ennek eredményeként egyre többen használják ki a precíziós mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Így például alkalmazzák a VRT (változó mennyiségű kijuttatás) eszközeit, az ember nélküli légi járműveket (UAV-k), a globális helymeghatározó rendszereket (GPS), különféle térképeket és irányító eszközöket. Ezeket használva táblaszintű, egységes módszerek helyett helyspecifikus megoldásokat lehet bevezetni és alkalmazni, ami hosszú távon hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodást tesz lehetővé.

Ugyanakkor ez a fejlődés azt is jelenti, hogy nagyon sok termék, szolgáltatás és szolgáltató jelent meg a piacon, amelyek közül olykor nehezen tudják megtalálni a számukra legmegfelelőbbet az új technológiák iránt fogékony, ezt az utat újonnan választó gazdálkodók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya tanácskozásra hívta az új eszközöket, technológiákat kínáló elismert hazai szolgáltatókat, hogy megismerje tapasztalataikat, véleményüket a helyspecifikus gazdálkodás magyarországi helyzetéről. Az egyeztetések eredményeként a beszállítóipari alosztályon belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport, amelynek vezetőjévé Lajos Mihályt, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjét, helyettesévé pedig Gyenei Ferencet, a Terra Vital Consulting Kft. képviselőjét választották. Az alakuló ülésen a munkacsoport tagjai célul tűzték ki, hogy közreműködésükkel, észrevételeikkel, javaslataikkal a NAK segítse a minőségi digitalizációs szolgáltatások népszerűsítését és elterjesztését a hazai gazdálkodók körében. Három területtel kiemelten is kívánnak foglalkozni:

  • a távérzékelés mezőgazdasági felhasználásának további lehetőségeivel,
  • a technológiai fejlesztések irányaival, valamint az aktuális agronómiai kérdésekkel,
  • illetve az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadásokkal.

A munkacsoport ez év októberében tartja következő ülését, amelyen már a 2020. évi munkatervüket, feladataikat is meghatározzák.

Forrás: NAK