fbpx
941094

Új gumiabroncsok a mezőgazdasági gépekhez

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 17.

A mezőgazdasági gépek gumiabroncsai igen széles termékválasztékkal készülnek. A korszerű mezőgazdasági technikákhoz alkalmazott gépek magas igényt támasztanak a megfelelő gumiabronccsal szemben. Az igények kielégítése érdekében új, nagyteljesítményű mezőgazdasági gumiabroncsokat készítenek.

A mezőgazdasági gumiabroncspiac európai növekedése töretlen lesz, és a 2019-2024-es előrejelzési időszakban elérheti az 5,4%-s értéket. Az értékesített összes mezőgazdasági gumiabroncs mennyiségnek körülbelül 34%-a OEM (első felszerelésű) termék, és 66%-a csere gumiabroncs. A hazai értékesítés 2018-ban közel 17 ezer darabra tehető, amely 12%-s – kiugróan magas – növekedési értéket mutat az előző évhez képest.

A fejlesztések elsősorban a magasabb élettartam elérésére, a kopásmértékének csökkentésére, a talajjal való tapadás növelésére, a haladási sebesség és az utazási kényelem emelésére, valamint az előállítási költségek csökkentésére irányulnak.

Diagonál mezőgazdasági gumiabroncs

A diagonál gumiabroncsok tartós oldalfalakkal rendelkeznek, amelyek jobban ellenállnak a kemény kőzetek és tárgyak károsító hatásainak. Általában véve a diagonál gumiabroncsok olcsóbbak, mint a hasonló méretű radiál gumiabroncsok. Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdaságában a diagonál gumiabroncsok értékesítése 2018-ban 45%-át, és várhatóan 2025-ben 43%-át teszi ki az összes mezőgazdasági abroncsnak.

Continental General Tire TRACTOR V.ply diagonál sorozat

A Continental General Tire Corp. ebben az évben elkezdte értékesíteni USA-ban és Kanadában az új General Tier TRACTOR V.ply diagonál mezőgazdasági gumiabroncsokat (1. kép). Ezek a diagonál abroncsok a Continental által 2018-ban indított új mezőgazdasági gumiabroncsprogram radiál termékeinek kiegészítéseként jöttek létre.

A TRACTOR V.Ply technológia segítségével az abroncs teherhordókarkasza nagy szilárdságú, polimer szálas, V alakban szőtt szövetből áll. A V.Ply ötvözi a diagonál és a radiál kialakítás legjobb tulajdonságait. A rendkívül erős oldalfalak, kiváló védelmet nyújtanak a gumiabroncs sérüléseivel szemben. A stabil gumiabroncs-konstrukció, a kedvező gumianyag-keverékkel, az optimálisan kialakított 23o/45o szögben hajló magas kapaszkodó bordákkal együtt kiváló vezetési tulajdonságot, alacsony gördülési ellenállást és hosszú élettartamot biztosít.

A General Tire TRACTOR V.ply termékcsalád jelenleg 17 tagból áll 9,5-24 és 20,8-38 mérettartományban. A legnagyobb méretű 20,8-38 diagonál gumiabroncs fontosabb műszaki adatai: külső átmérő 1.836 mm, profilszélessége 541 mm, maximális terhelhetősége 3.452 kg (1,5 bar abroncsnyomásnál és 32 km/h sebességnél).

1.kép General TRACTOR V.ply 11.2-24 diagonál gumiabroncs (forrás: www.generaltire-specialty.com) A teherhordó karkasz kialakítása

Alliance Flotation 331 diagonál sorozat

Az alacsony belső levegőnyomással üzemeltethető, speciális kivitelű – úgynevezett flotációs – gumiabroncsokat elsősorban a nagytömegű, vontatott mezőgazdasági járműveken, ritkábban önjáró munkagépeken (pl.: permetezők, műtrágyaszórók mellső kerekein) vagy traktorokon alkalmazzák a káros talajtömörödés megelőzése érdekében. A flotációs mezőgazdasági gumiabroncsok nemcsak radiális felépítéssel, hanem diagonál kialakítással is készülnek, erre példa az Alliance Flotation 331 gumiabroncs (2. kép).

A diagonál felépítésű flotációs kialakítású Alliance 331 termékcsalád fő jellemzői: nagy teherbíró-képesség, jó kapaszkodó- és öntisztító-képesség, valamint az alacsony belső levegőnyomás melletti nagy talajfelfekvő felület. Az abroncs acél-szövetszerkezete és a speciális gumiösszetétele magas élettartamot biztosít.

A 24 tagú diagonál gumicsaládba 38×18,00-20 és 800/45-30,5 méret közé eső abroncsok tartoznak. A 800/45-30,5 Alliance Flotation 331 gumiabroncs fontosabb műszaki adatai: profilszélessége 800 mm, a külső átmérő 1.500 mm, a teherbírás hajtó keréknél 5.450 kg 2,2 bar belső levegőnyomásnál és 40 km/h haladási sebességnél. A gumiabroncs megengedett legnagyobb haladási sebessége 50 km/h lehet.

Radiál mezőgazdasági gumiabroncs

A gumiabroncsok többsége radiális felépítésű, amelyek alacsonyabb belső légnyomás mellett üzemeltethetők, ezért nagyobb talaj-felfekvőfelülettel rendelkeznek, a vonóerő-kifejtésük nagyobb, a kerékcsúszása kisebb, a talajtömörítés kevesebb. A radiál gumiabroncsok általában drágábbak, mint az azonos nagyságú diagonál abroncsok, de ezt ellensúlyozza a magasabb vontatási hatásfok és a kisebb talajkárosodás mellett, az élettartama alatt elérhető költség-megtakarítás.

2. kép. Alliance Flotation 331 diagonál gumiabroncs (forrás: https://atgtire.com/brochures/)

3. kép. Bridgestone VX-TRACTOR 710/70 R48 radiál gumiabroncs (forrás: www.bridgestone.eu) Az abroncs deformációja 0,6 bar nyomásnál

4. kép. Goodyear R14T LSW460/75 R38 többcélú radiál gumiabroncs (forrás: www.titan-intl.com/Tires/R14T)

Bridgestone VX-TRACTOR radiál sorozat

A Bridgestone „VX-TRACTOR” elnevezéssel 2018 októberében új, ultranagy teljesítményű, radiál felépítésű mezőgazdasági gumiabroncs értékesítését kezdte el (3. kép). A VX-TRACTOR karkaszának kialakításánál olyan technológiát alkalmaznak, amely lehetővé teszi üzemszerűen a 0,6 és 2,4 bar közötti belső levegőnyomás használatát. A szabadalmaztatott magas, széles és hosszú kapaszkodó bordakonstrukció, az új összetételű gumianyaggal, optimalizálja az elérhető vontatási teljesítményt. A versenytársakhoz képest 20%-kal nagyobb térfogatú kapaszkodóbordák megnövelik az abroncs élettartalmát nemcsak mezőgazdasági talajon, hanem kemény, betonúton való használat esetén is.

A Bridgestone VX-TRACTOR radiál gumiabroncs sorozat 24 méretben 420/70 R24–710/70 R42 nagyságban (610 mm-től 1.067 mm-ig külső átmérővel) készülnek. A legnagyobb 710/70 R42 abroncs terhelési és sebességindexe 173/D-170/E (ez megfelel 6.500 kg/65 km/h – 6.000 kg/70 km/h értéknek).

Goodyear R14T többcélú gumiabroncs széria

A 150 LE-nél kisebb motorteljesítményű univerzális traktorokat igen gyakran alkalmazzák szántóföldi munkavégzés mellett, kemény útfelületen végzett ipari rakodási és vontatási feladatokra is. Az aktuális munkához optimális gumiabroncs szükséges, ezért célszerű az abroncsokat cserélni. Ez jelentős anyagi és munkaerő-ráfordítást igényel. A nagy gumiabroncsgyártó vállalatok olyan mezőgazdasági abroncsokat igyekeznek kifejleszteni, amelyek a mezőgazdasági és ipari munkavégzéshez is alkalmasak.

A Titan International Inc. (Titan) 2018-ban elindította az első, sokoldalú abroncsszériáját „Goodyear R14T” elnevezéssel (4. kép). A Titan mérnökei egyesítették a szántóföldi munkához kialakított R-1 és az ipari R-4 mintázat kialakítását, így született meg az elnevezésben szereplő R14T jelölés. Az R14T abroncsot úgy tervezték, hogy bármilyen körülmények között a lágyabb talajtól a kemény betonfelületekig nagy vonóerő és alacsony kopásképességgel rendelkezzen. Az első sikerek után ebben az évben 18 méretre bővítették az abroncsok számát. Az R14T széria diagonál kivitelben és radiál kialakításban hagyományos, illetve LSW (alacsony oldalfal) technológiával is készülnek.

A Goodyear R14T LSW 460/75 R38 abroncs fontosabb műszaki adatai: terhelési és sebességi indexe 150 D, külső átmérő 1.643 mm, profilszélessége 477 mm, maximális terhelhetősége 3.357 kg (2,41 bar abroncsnyomásnál és 65 km/h sebességnél).

Dr. Varga Vilmos
SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék