„Nagykunsági szilvapálinka” a tízedik a védett elnevezésű, uniós oltalmat kapott magyar pálinka, melyre vonatkozó döntését az Európai Bizottság a hét elején meghozta – adta hírül tájékoztatójában az Agrárminisztérium.
Eddig bejegyzett magyar pálinkák:
- Pálinka,
- Törkölypálinka,
- Békési szilvapálinka,
- Gönci barackpálinka,
- Kecskeméti barackpálinka,
- Szabolcsi almapálinka,
- Szatmári szilvapálinka,
- Újfehértói meggypálinka,
- Vasi vadkörte pálinka,
- Nagykunsági szilvapálinka.
Hazánkban nem nagyon találni olyan háztartást, ahol ne tudnának egy üveg pálinkát kitenni az asztalra, ha vendég érkezik (Fotó: Barna Ferenc)
A „Nagykunsági szilvapálinka” fő ismérvei
Előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával, és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet.
A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak a szilva termelésének, felhasználásának, és kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva.
A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményez. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából illetve Besztercei szilvából készül. A szilva magas cukortartalmának köszönhetően a belőle főzött pálinka ízét a marcipános és lekváros ízjegyek jellemzik.
A „Nagykunsági szilvapálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed.
Az ideális magyar pálinka jellemzői, fogyasztók szerint (Infografika: MTI)
A földrajzi árujelző előnnyel bír
Használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet megfelelő marketing támogatással. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké.
A Nemzeti Agrárkamara kiadványával igyekszik a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját terjeszteni, illetve a termelők és forgalmazók ez irányú szaktudását bővíteni.
Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc