Az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások. A szélsőséges nézeteket valló civilszervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és tejipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Húsba Vágó Tények” címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített, hogy eloszlassa az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.
Húsba Vágó Tényeket feszeget a NAK (Fotó: Horizont Média)
Tudományos alapú információk
A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét. Pedig a gazdálkodóknak, az ágazat szereplőinek folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.
Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete, melynek aktív tagja a NAK – is rendre felemeli a hangját, a valós tényeken alapuló kommunikációval. A kamara ennek jegyében összeállított egy kiadványsorozatot, „Húsba vágó tények” címmel.
A kiadványok az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmaznak, hozzájárulva az ágazat minél szélesebb körű pozitívabb elfogadottságához.
Milyen hatása lenne az állatállományok csökkentésének a vidéki térségekre?
Több, a témában felmerülő – a zöldek által felvetett – kérdésre is szakmailag alapos választ adnak a kiadványok.
Az ötrészes sorozat:
- „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” címmel megjelent első kötet az ágazat vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők” és a természetes hús ökológiai lábnyomáról oszt meg hasznos információkat.
- Az „Állatjólét” című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti.
- Az „Állategészségügy” című harmadik kötet pedig az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatára vonatkozó szabályozásokkal és használatuk kockázataival foglalkozik.
Öt online kiadványt terveztek a sorozatba (Fotó: Horizont Média)
A kiadványsorozat újabb két kötete – „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel – a közeljövőben készül el.
Az online anyagok elérhetők, letölthetők a NAK honlapján a „kiadványok” menüpontnál.
Forrás: NAK
Összeállította: Barna Ferenc