fbpx
162066

Elhagyjuk vagy „csak” csökkentsük a műtrágyázást?

Írta: Sándor Ildikó - 2023 február 02.

Szakmai kerekasztal az AGRITURF 2022 Zrt. szervezésében az AGROmashEXPO rendezvényén

A kiállítás szakmai rendezvényei közül az egyik legnagyobb érdeklődésre számot adó kerekasztal-beszélgetését az AGRITURF Zrt. szervezte a „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” címmel. A beszélgetést Dr. Pénzes Éva, az AGRITURF Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója vezette.

Petőházi Tamás a mezőgazdaságban kialakult helyzet elemzése közben kiemelte, hogy a mezőgazdaságot számos tényező sújtja, így a megemelkedett energiaár, az input anyagoknak és a műtrágya árának jelentős emelkedése, időszakonként tapasztalható hiánya, valamint a 2022. évi aszály és a háború negatív következményei. Hangsúlyozta, hogy a körülmények ellenére a gazdálkodók rentábilisan és környezettudatosan szeretnének gazdálkodni, mindenkinek érdeke, hogy a termőtalajok romlása megálljon, és a talajok tápanyagszolgáltató képessége javuljon.

Milyen készítményekkel és technológiákkal lehet gazdaságosan egészséges élelmiszert termelni?

Dr. Csicsor János (a Magyar Huminsav Társaság elnöke, a BIOPOL Kft. tulajdonosa) aláhúzta, hogy a huminsavas, fulvosavas készítményekről már régóta tudjuk, hogy hatékonyan tudnak megkötni 70-80 makro- és mikroelemet, ezzel biztosítva a növények igényeit. Ez nemcsak több, de jobb minőségű termést is eredményez. Számos kutatás alátámasztja, hogy napjainkban a terményekben, zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb vitamin és tápelem található, mint 25-30 évvel ezelőtt, ez pedig a termőtalajok romló tápanyaszolgáltató képességre vezethető vissza.

Az alginitről Dr. Solti Gábor (geológus, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke) adott hasznos információkat. Az alginit a vulkáni tevékenység során keletkezett tavakban lerakódott algák maradványa, mely számos kedvező hatással rendelkezik a talajok és növények szempontjából. Sok értékes szervesanyagot, mikro- és makroelemet tartalmaz, jó a vízmegtartó képessége. Javasolt egyéb talajkondicionáló, talajjavító készítményekkel együtt használni.

A baktériumos talajoltó készítményekben lévő törzsek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek – ezt már Dr. Juhos Katalin (adjunktus, talajtani szakmérnök – MATE) előadásban hallhattuk. Tápanyagot biztosítanak a növénynek (nitrogénkötés, kálium- és foszforfeltárás által), javítják a talajszerkezetet, így könnyeben művelhető a talaj, és csökkentik az aszálystressz által okozott károkat. A növényi maradványok szakszerű elbontásában a baktériumkészítmények támogatják a szervesanyag gyors hasznosulását, emellett a patogén gombák elterjedését megakadályozzák.

Az AGRITURF 2022 Zrt. új tőzeghumát koncentrátum technológiája forradalmasítja a tápanyagutánpótlást. A készítmény tőzegből kerül speciális eljárással kivonásra, magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkezik. Dr. Futó Zoltán (tanszékvezető, egyetemi docens – MATE) szerint az egyetemi vizsgálatok azt mutatták, hogy a műtrágya részbeni vagy teljes kiváltására már vannak olyan készítmények, technológiák, amelyek alkalmasak. Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum készítményével végzett vizsgálatok szerint a műtrágya 50%-ban volt elhagyható, és még így is jobb termésátlagot produkálva a kontrollhoz (kezeletlen területhez) képest. A tőzeghumát alkalmazásával az aszálytűrés is javult, és jobbá válnak a termőtalajok, inputanyag-oldalról átlagosan 40%-os megtakarítás volt realizálható. Azokon a területeken, ahol a műtrágyázás okszerűen zajlott éveken át, 2 évig csak a tőzeghumát technológiával szinten tarthatók voltak a termésátlagok.

AGRITURF 2022 Zrt. az AGROmashEXPO rendezvényén debütált

A tőzegből készült termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó, mezőkövesdi gyár magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkező készítményeivel először jelent meg kiállításon, egy letisztult standdal, amivel egyből elnyerte kis stand kategóriában az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2023 Kiállítás Legszebb standja címet. További elismerés, hogy a Magyar Marketing Szövetség a Kiállítói Marketing különdíjat adományozta a cégnek, a kiállítási megjelenésük marketing szempontból történő felépítéséért, a célokért és alkalmazott eszközökért.