fbpx

Mindjárt vége az aratásnak, érdemes most eladni a terményt?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 22.

Már a kísérleti parcellákon látni lehetett az aratás előtt, hogy idén legfeljebb 5-7 tonnás országos átlagra van kilátás a kalászosok betakarításakor. Az árak a májusi őrület után június első felében nagyjából stabilizálódtak, de vajon raktárba vagy piacra érdemes-e vinni a frissen vágott terményt…?

Hamar vége lesz az aratásnak, árnyalt az összkép

Akár már a jövő hét végére befejeződhet a betakarítás – prognosztizálta a napokban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Petőházi Tamás az agrártárca sajtótájékoztatóján kijelentette: az idén szokatlanul korán kezdődött aratás július eleji befejezését csak az időjárás befolyásolja – eddig a szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések pedig jót tettek az őszi aratású kapásnövényeknek.

Tény, hogy az elmúlt hetek időjárása ellentmondásos képet rajzolt ki az ország nagy kalászos-termőterületein. A kitartó esőzések az ország nyugati és északi részein a növényvédelem, míg délen, dél-keleten a csapadékhiány a mennyiség miatt okoz fejtörést a gazdáknak. A kísérleti parcellákon megszokott hektáronkénti 8-12 tonnás eredménnyel szemben ugyanis csupán 5-6 tonnát teremnek idén. Ahol volt eső, ott a mennyiségi várakozások optimisták, de a minőség még kérdéses. Mindez egész máshogy hatott a tavaszi vetésűekre: például a kukorica, a napraforgó vagy a szója nagyon jól hasznosítja most a májusi és a júniusi csapadékot. Persze itt is kérdés, hogyan hat majd ezekre a június végére, júliusra várható forróság.

A várható mennyiséget az is negatívan befolyásolja, hogy az elmúlt évhez képest a betakarítható kalászos-vetésterület 943 ezerről 870 ezerre csökkent. 

aratás forint terményeradás
Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

Érdemes mielőbb eladni?

Az is nagy kérdés most, mi legyen a frissen betakarított terménnyel. A korábbról maradt készletek döntően kiürültek a raktárakból, ami annak köszönhető, hogy felpörgött a magyar gabonakivitel. Jó esély van rá a szaktárca szerint, hogy idén is a tavalyihoz hasonló nagyságrendben exportálunk. Az árak terén némi korrekció látható: az étkezési búza a 75 ezer forintos tonnás árat is meghaladó májusi árrobbanás után, június elején 66 ezer körül alakult. A takarmánybúzáért ismét többet, 68 ezer forintot kínáltak, a takarmánykukorica durván 70, a takarmányárpa alig 50 ezer forinton állt a hónap elején.

A GOSZ-elnök ugyancsak úgy ítéli meg, az idei gabonatermés átlagos lehet, az őszi kalászosok eredményei gyengébbek a várakozásoknál. Petőházi Tamás, aki a termelőknek azt tanácsolja, hogy ne raktározzanak, lehetőség szerint kössenek üzletet, használják ki a kedvező értékesítési lehetőségeket.

A terményárakkal ebben, illetve ebben a cikkben foglalkoztunk legutóbb