fbpx

A dán gazdák készek fizetni a tehenek utáni bélgáz-adót

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 03.

A világ egyik leghatékonyabb mezőgazdaságának, a dánok agrárkormányzata radikális javaslattal állt elő az üvegházhatású gázok korlátozása érdekében: bélgáz-adót fizettetnének 2030-tól a szarvasmarha-, juh- és sertéstartókkal – jelentette a Euronews.

A cél – egy átfogó program keretében – az, hogy 2030-ig 70 százalékkal csökkentsék az észak-európai országok üvegházhatásúgáz-kibocsátását. Ha az ottani parlament elfogadja, Dánia lesz az első ország a világon, ahol CO2-adót vezetnek be a mezőgazdaságra. Kérdés, mennyire lesz társadalmilag elfogadott a tervezett adónem, miután év elején számos nyugat-európai ország gazdái tiltakoztak az éghajlatváltozást mérséklő intézkedések és szabályozások ellen. Az Európai Unió hivatalos kimutatásai sem erősítik meg – sőt, cáfolják –, hogy a mezőgazdaság volna a legnagyobb kibocsátó. (Az EU egyébként nemrég kivette a szarvasmarha-szektort bizonyos kibocsátási programokból – erről ebben a cikkben írtunk.) Bár tény, hogy a mind magasabb fokon gépesített agrárium az utóbbi évtizedekben utolérte az ipar/energiaipar és a lakosság kibocsátási átlagát, ám így is messze a legnagyobb kibocsátó szektor (belföldi szállítás) alatt van. Sőt, a trendek a mezőgazdasági kibocsátás csökkenését mutatják.

Mindenesetre a megállapodást nemrég megkötötték a kormány és a gazdálkodók képviselői, és a legnagyobb dán természetvédelmi/ környezetvédelmi szervezete történelmi kompromisszumnak minősítette az adómegállapodást.

A dán Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2022 júniusában 1,4 milliós volt a dánok tehénállománya. Egy átlagos dán tehén nagyjából 6 tonna CO2-egyenértéket termel évente.