fbpx

Óriási gabonaátrakót terveznek a keleti konkurensek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 28.

Főleg a közel- és távol keleti piacok elárasztásában lesz szerepe a gabonalogisztikai központnak.

Egészen Indiáig

Háromoldalú beruházásra készül Kazahsztán, Türkmenisztán és Afganisztán: egy új vasútvonal összekötné a három ország gabonaexportáló térségeit Pakisztánig, majd tovább Indiába. A vasútvonalon építendő logisztikai központot is ideértve a terv magában foglalja a gabona, konténerek és egyéb rakományok átrakodására szolgáló létesítmények építését is. A fejlesztések iránt Irán is érdeklődik kazak és perzsa kormánytagok tárgyaltak a közlekedési és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére irányuló közös kezdeményezésekről.

A fejlesztések egyik fő szorgalmazója Kazahsztán, amelynek infrastruktúrája nem áll készen az idén betakarított nagy termésmennyiség szállítására sem exportra, sem belföldi felhasználásra. Illetékesek attól tartanak, ősszel Kazahsztán kénytelen lesz választani a gabona exportra szállítása és a lakosság szénellátása között. Az ottani szakmai szervezetek szerint a „gabona-összeomlás” oka a kormányhivatalok szabályozatlan tevékenysége, az egységes szabályozás és a jól kiépített szállítási tervezési rendszer.

Mindeközben a kazah olajos magvak feldolgozói a zsír- és olajtermékek Iránba irányuló exportjának növelését tervezik. Kazahsztán mintegy 1,5 millió tonna növényi olajat importál (ennek a fele napraforgó-, a többi pálma- és szójaolaj).

gabona
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nagyban nyomják

Mint nemrég írtunk róla, a nemzetközi piacokon nagy a verseny a kazah gabonáért, a búzáért például sorban áll Olaszország és Kína, akik 400-500 ezer tonnájával vásárolják a közép-ázsiai gabonát. A bruttó búzatermés azonban idén 12%-kal magasabb lehet, mint 2023-ban, vagyis 12,5 millió tonnát arathatnak a tavalyi 11 millióval szemben. Kazahsztán már ma is a világ tíz legnagyobb búza- és liszttermelőjének egyike. A majdnem 3 millió négyzetkilométeres országban 17 millió hektáron folyik növénytermesztés, 2,5 millió hektárra akarják kiterjeszteni az öntözést, ezért is tervezik a szóbanforgó intermodális közlekedési és logisztikai hálózat kialakítását.