fbpx

Újabb jó hír: Európában is csökken a madárinfluenza-veszély

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 30.

Európában öt éve nem volt ilyen alacsony a magas patogenitású madárinfluenza-megbetegedések száma baromfiban és vadon élő madarakban.

Három európai uniós főhatóság (élelmiszerbiztonsági, betegségmegelőzési és járványügy, referencialaboratórium) legfrissebb, madárinfluenzáról szóló jelentése alapján az európai madárinfluenza-megbetegedések számának javulása több tényezőhöz is köthető. Egyes vadon élő madárfajok állományimmunitást szereztek, csökkent a környezet vírusos szennyezettsége, és ezzel párhuzamosan az elhullott vadon élő madarak száma. Idén június közepéig 15 HPAI-járványt jelentettek baromfiban Európa két országából. Magyarországról 8 A(H5N1) Magyarországról és Bulgáriából 7 A(H5Nx) esetet. Összevetésül: az előző járványügyi év azonos időszakában 173 A(H5) esetet regisztráltak a hatóságok, így az idei a legalacsonyabb szám 2019 óta ebben az időszakban. Az említett járványok közül 10 esetben vadon élő madarakkal való közvetett érintkezést lehetett a legvalószínűbb behurcolási forrás, bár mindkét országban a vadon élő madarakban észlelt HPAI-vírus nagyon korlátozott volt. Összesen hozzávetőleg 1 millió madár pusztult el vagy pusztult el a HPAI-fertőzött baromfitelepeken.

baromfi

Európában javult, világszerte romlik a helyzet

Mint a napokban beszámoltunk róla, Magyarországot nemrég mentessé nyilvánították az illetékes európai hatóságok. Európában a vadon élő madarakban észlelt HPAI-vírus összesített száma (27) körülbelül 16-szor kevesebb volt, mint az előző jelentési időszakban (2023. december 2. és 2024. március 15. között). Összességében az adatok azt sugallják, hogy HPAI-vírusok csak alacsony szinten vannak jelen, s ha egyáltalán megjelentek is, tömeges mortalitást nem okoztak az európai vadon élő madarak populációiban.

A baromfiállományokban világszerte jelentett HPAI-járványok többsége továbbra is Észak-Amerikában, különösen az Egyesült Államokban összpontosult. Ázsiában a hazai és vadon élő madarak körében felerősödött a HPAI jelenléte a jelentési időszakban. A korábban érintett országokon kívül Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon, sőt, Indiában és Irakban is hivatalosan jelentették a vírus kimutatást házi-, illetve vadon élő madarakban. Különös aggodalomra ad okot a HPAI-vírus kimutatása a vadon élő madaraknál Kínában, az Európába irányuló közelgő őszi vándorlás miatt. Hosszú évek óta először érintette Ausztráliát 3 különböző HPAI-vírus altípus a jelenlegi jelentési időszakban, ami valószínűleg a világ többi részétől eltérő eseményt jelent: A(H7N3), A(H7N8) és A(H7N9).