fbpx

A Sumi Agro termékeivel a sikeres almatermesztésért

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 08.

A 2018-as esztendő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyümölcstermesztőknek jelentős jövedelemcsökkenést eredményezett az előző évhez képest. Míg 2017-ben az ipari léalma ára 60 Ft/kg fölött is járt, addig 2018-ban a 20 Ft/kg ár is csak néhány napig tartott ki. Hasonló volt a helyzet a konzervipari meggyel is. Különösen érdekes és alig magyarázható a bio léalma drasztikus áresése, mely 100 Ft-ról 30 Ft-ra mérséklődött 2018-ban, de még így is alig lehetett értékesíteni.

Gyümölcstermesztésünk általános szerkezeti hibái ez évben jól megmutatkoztak, így a léalma-ültetvények túlsúlya, a szervezetlenség, az öntözés hiánya és a munkaerőgondok különösen egy olyan évben, mikor egész Európában átlag feletti terméseket takarítottak be a gyümölcstermesztők.

Kihívások és válaszok

A 2018-as esztendő időjárása sok ponton befolyásolta a növényvédelmi technológia sikerességét a gyümölcstermesztésben. A vegetációs időben lehullott szokatlanul kevés csapadék nem kedvezett a ventúriás varasodás fellépésének almában. Tartós esők híján erős infekciók nem alakultak ki a legveszélyesebb április-május hónapokban, így a legtöbb termelő a 6-10 napos permetezési forduló betartásával sikeresen megvédte az almáját a varasodástól. Ebben kiváló segítség volt a TMTD hatóanyagú Tiuran Granuflow, mely rugalmasan beilleszthető volt a növényvédelmi technológiába. A száraz, meleg időjárás kedvezett az almalisztharmat fellépésének, mely évek óta egyre nagyobb gondot okoz nemcsak a fogékony Idared és Jonatan fajtákban, hanem az úgynevezett rezisztens iparialma-fajtákban is.

Az alma-lisztharmat gombának valószínűleg egy agresszívebb rassza alakult ki Kelet-Magyarországon, mert a hagyományos triazol típusú gombaölő szerek hatékonysága e betegség ellen látványosan visszaesett. A Sumi Agro néhány éve forgalmazza hazánkban is a CYFLAMID nevű lisztharmat elleni fungicidet, amely egy új originális hatóanyag család (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen 0,3-0,5 l/ha dózisban. Rezisztencia törő hatása révén kiváló rotációs partnere a triazoloknak. A CYFLAMID fungicid a korábban alkalmazott lisztharmat elleni szerektől eltérően nem egy vagy két ponton támadja a gombát fejlődése során, hanem öt ponton avatkozik be a gomba életébe, így a lisztharmat ellen minden növekedési stádiumában hatékony.


Súlyos levéltetű kártétel


Kudos kezelés hatása

Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a felhasználó valójában a virágzástól a vegetáció végéig bármikor kijuttathatja évi két alkalommal, akár egymás után is 10 nap körüli permetezési fordulóval. Ez a rugalmas kijuttatás teszi lehetővé, hogy kihasználjuk a készítmény akár preventív (megelőző), akár kuratív (gyógyító) hatását. A CYFLAMID kiváló mélyhatása mellett erőteljes gázhatással is rendelkezik, emiatt sűrű ültetvényekben is nagy hatékonyságot mutat, és a permetezés befejezését követően két órával már csapadékálló.

Károsítók

Az állati károsítók közül a levéltetvek jelentették a legnagyobb kihívást az almatermesztésben 2018ban. Ilyen mértékű gradáció évtizedek óta nem alakult ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Már egérfüles állapotban megkezdte károsítását az elmúlt években egyre erőteljesebben fellépő almalevél-pirosító levéltetű, később a zöld almalevéltetű és a szürke almalevéltetű okozott súlyos kártételt. Azok a termelők tudták kivédeni a súlyosabb kártételt, akik a különböző hatásmechanizmusú hatóanyagokat alkalmazták váltogatva a nagyobb kolóniák megjelenése előtt. Így aki a méhekre nem jelölésköteles Mospilan 20 SG-vel védekezett először, majd később a pirimikarb vagy flonikamid hatóanyagokra váltott, azok almafái kevésbé szenvedték meg a levéltetvek károsítását.

Intenzív ültetvényekben…

Az elmúlt pár évben több száz hektár szuperintenzív, jéghálós almaültetvény létesült, illetve építés alatt áll Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A jégháló által biztosított hűvösebb, párásabb mikroklíma következtében a hajtásnövekedés intenzívebb ezekben a kertekben. Azért, hogy a jéghálót ne nője túl a hajtás, szükség van a jó kondícióban lévő intenzív almaültetvényekben a növekedés szabályozására.

A Sumi Agro 2019-ben kezdi forgalmazni az angol Fine Agrochemicals növekedésszabályozó termékét: a Kudost, amely 100 g/kg prohexadion kalciumot tartalmaz. A Kudos kezelés hatására 20-40%-kal csökken a hajtások hossza, ezáltal a nyári zöldmunka igénye csökken, és javul a termék színeződése. Rendszeres használata elősegíti az intenzív ültetvények termékegyensúlyának a kialakulását és fenttartását, ezáltal kiegyenlített, nagy termést biztosít hosszú távon. Modern alma- és körteültetvényekben kihagyhatatlan technológiai elem a gibberelin kijuttatása, amely a gyümölcsfa generatív részeire fejti ki pozitív hatását. A Novagibbal történő többszöri permetezés hatására nagy mértékben csökken a parásodás, nő a gyümölcs mérete, így javul a termék piacossága. Rendszeres használata elősegíti a jobb virágzást.

Spontán virágzó évben vagy bizonyos fajtáknál (Gála) szinte biztosan szükséges a virágok kötődésének szabályozása. Amennyiben a virágzatban mind az 5-6 virág termékenyül, és termést nevel, akkor ezek a gyümölcsök nem érik el a megfelelő méretet és alakot, ráadásul a növényvédelem is nehezebbé válik. Az Exilis alkalmazásával, amikor a gyümölcs 5-10 mm átmérőjű, csökkenthetjük a termésük számát, így darabosabb és tetszetősebb gyümölcsöket tudunk kinevelni. A kezelés hatására javul a fa termőegyensúlya, csökken a rendszertelen terméshozás.

A Sumi Agro gyümölcsösökben alkalmazható innovatív termékei megfelelő időzítés esetén kiemelkedő sikert eredményezhet Önnek is!

Simon Zoltán
szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Sumi Agro Hungary Kft.