fbpx

Beszéljünk a talajbaktériumokról…

Írta: Agrárágazat-2024/9. lapszám cikke - 2024 szeptember 12.

A bakteriális talajoltás ma már elterjedt Magyarországon, sokan használják, de még többen hallottak róla. A 2023. évben bevezetett AÖP-támogatás nagyot lendített a mikrobiológiai termékek, ezen belül a talajoltók használatán. A több mint 1 millió hektár, amin a készítményeket használták, mutatja a termékek fontosságát az inputtermékek forgalmában.

Az ismertség ellenére azonban sokan félnek az alkalmazásától, nem hisznek benne, ugyanakkor egyre bővül azoknak a tábora, akik a talajoltás nélkül nem tudják elképzelni gazdaságuk működését. A sajnálatos negatív vélemények mögött sokszor a szükséges ismeretek hiánya húzódik meg, hiszen nagyon kevés helyen, nagyon kis létszámban tanítják a talajoltást még az agráregyetemeken is.

A tájékoztatás elengedhetetlen

Az ellenérzések legyőzéséhez a legjobb út a nyílt tájékoztatáson, az oktatáson, az eredmények széles körű bemutatásán és a lehető legmagasabb szintű gyártási minőség biztosításán, annak átláthatóságán keresztül vezet.

A tájékoztatás azért is fontos, mert a klímaváltozás szélsőséges jelenségei egyre nagyobb dilemma elé állítják a gazdákat. Az idei év sorozatban a 3. olyan esztendő, amikor vannak olyan termelők, akik nem tudnak eredményesen gazdálkodni. 2022-ben a 100 éve nem látott szárazság, az 1 tonnás kukoricák okoztak hihetetlen károk után 2023-ban részben a háborúval is összefüggő input- és eladói árak közötti kedvezőtlen változás tette sokszor kétségessé az eredményes gazdálkodást, majd idén, 2024-ben ismét beütött a szárazság.

A jövőben valószínűleg arra kell felkészülni, hogy az időjárási szélsőségek lesznek a jellemzőek. Ebben az esetben el lehet felejteni például a 10–12 tonnás kukoricákat, és arra kell törekedni, hogy miként lehet pl. az 5-6 tonna/ha kukoricatermést eredményessé tenni. Végig kell gondolni a vetőmagbeszerzést, a műtrágyahasználatot, és a károkozók elleni védelemben is az olcsóbb megoldásokra kell törekedni. Természetesen azon is el kell gondolkodni, hogy az eddig termesztett növények alkalmasak-e a kedvezőtlen, például időszakosan szélsőségesen száraz és forró időjárási körülmények közötti termesztésre. A sivatagi tevék már megjelentek figyelemfelhívásként az Agrárminisztérium előtt… (1. kép.)

1. kép. A klímaváltozás egyes területek elsivatagosodását okozhatja

Ne várjuk meg, amíg a kedvezőtlen jóslatok beteljesednek, és egyes hazai területeken megszűnik a mezőgazdasági termelés. Mit segíthet ebben a helyzetben a talajoltás? A baktériumos és mikorrhiza gomba oltás rendkívül pozitívan hat a talajok állapotára. A talajok szerkezete az oltóanyagok minőségétől függően jelentősen javulhat, nő a talajok vízmegtartó képessége stb. Az oltóanyagok a talaj javítása mellett a növényeket is táplálják. A Magyar Talajvédelmi Szövetség szervezésében a Nébih 7 éves szabadföldi kísérletsorozattal bebizonyította, hogy a baktériumos talajoltás minden esetben helyettesíteni tudott 50 kg/ha nitrogénhatóanyagot. A baktérium oltóanyagok biominősítésűek, javítják a talajt, növelik a termést, és a klímaváltozás ellen is a legjobb választást jelentik. Független szakértői vizsgálat megállapította, hogy 1 ha oltásához szükséges baktériumkészítmény karbonlábnyoma több ezerszer kisebb lehet, mint az 1 ha kezeléséhez szükséges műtrágyák karbonlábnyoma. Amennyiben mi is tenni akarunk a klímaváltozás ellen, akkor az oltóanyagoknak ezt az előnyét is maximálisan figyelembe kell venni. Mindezen előnyök rendkívül kedvező hektárra vetített árakon elérhetők, ami újabb érv a talajoltó készítmények mellett. Az ár/érték viszonyt illetően leszögezhetjük, hogy a kutatást, a minőséget a talajoltók esetében is meg kell fizetni.

A gazdákban azonban továbbra is ott a dilemma, hogy a számukra láthatatlan baktériumok miként képesek kiváltani a műtrágyákat, javítani a talajokat, és egyáltalán mi a garancia, hogy jó minőséget kapnak. A jelen cikk a baktériumok előnyeire helyhiány miatt nem akar kitérni, ellenben a minőségi kérdésekre szeretne választ adni. Ennek során bemutatjuk, hogy miként készülnek a bakteriális oltóanyagok, és melyek azok a lépések, amelyek a minőséget biztosítják.

Miként biztosítható a talajoltó baktériumok megfelelő minősége?

A különféle mikroorganizmusokat, jelen esetben baktériumokat tartalmazó készítmények akkor tudják teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat, ha a kijuttatáskor még életben van az engedélyokiratban feltüntetett sejtszámnak megfelelő baktériumtömeg, illetve csak az engedélyben szereplő baktériumok találhatók a termékekben. Amennyiben a minőségi feltételek nem teljesülnek, akkor a várt eredmények részben vagy egészben elmaradhatnak.

A baktériumkészítmények minőségét a törzsek képességei (tulajdonságai) mellett a gyártás minősége határozza meg. A baktériumkészítmények „gyára” a fermentációs üzem, ahol nagyon szigorú, mondhatni gyógyszergyári protokoll mellett a célbaktériumokkal beoltott zárt, rozsdamentes acéltartályokban (fermentor) (2. kép.), folyamatos keverés közben, adott hőmérsékleten, tápanyag, víz, levegő adagolásával szaporítják fel a baktériumokat.

2. kép. Fermentor vezérlőegységgel

Mindez természetesen steril körülmények között történik, ami azt jelenti, hogy a gyártás előtt mindent sterilizálnak, és a steril állapotokat a termék kiszerelésének a végéig fenntartják. A minőség-ellenőrzés is folyamatos. Amennyiben a fermentorból vett minta nem éri el az előírt sejtszámot, vagy a termék fertőzött, akkor az adott terméket szigorúan megsemmisítik. Amennyiben a minőség-ellenőrzés megfelelőnek tartja a végterméket, akkor megtörténik annak kiszerelése, a kannák, palackok felcímkézése, felhasználhatósági dátummal és sorozatszámmal történő megjelölése. A címke alapján pontosan ellenőrizhető a termékek gyártója, gyártási helye és a termék felhasználhatósága.

A gyártási információk és a technológia alapján a Magyarországon gyártott termékek megbízhatóak, esetleges minőségi probléma esetén a vétkes fél azonosítható, és a kárrendezés megvalósítható. A jelenlegi fermentációs technológia alapján a hazánkban kapható baktérium talajoltó készítmények döntő többsége a tárolás során hűtést kíván, és az eltarthatóságuk általában 6–8 hónap. A felhasználás során ez nem jelent nagy problémát, de természetesen a magyar gyártók is keresik a könnyebben alkalmazható megoldásokat. Hazánkban is elindultak azok a fejlesztések, amelyek hosszabb ideig és hűtés nélkül eltartható készítményeket szeretnének a magyar gazdák rendelkezésére bocsátani. A magyar talajoltó készítményeket forgalmazó cégek, köszönhetően a fejlett hazai biotechnológiai kutatásoknak is, világszínvonalú termékeket forgalmaznak. Az új fejlesztések azért készülnek, hogy a magas színvonal fennmaradjon, és a magyar gazdák versenyképessége, illetve környezettudatossága erősödjön. A klímaváltozásra is tekintettel bízunk benne, hogy növekvő számban használják a mezőgazdasági termelők a talajoltó készítményeket.

Amennyiben segítségre, információra van szükségük, akkor bátran forduljanak a felhasználók a Magyar Talajvédelmi Szövetség szakembereihez. „Tempora mutantur et nos mutamur in illis” – „az idők változnak, és mi is változunk benne”.

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége