Apró részletek a csúcshozamért

 

 

BÓR (B)

A repce bórigénye tízszer magasabb a búzáénál. Szárazság vagy erős tápanyag-kimosódás esetén hamar jelentkezhetnek a hiánytünetek, például a gyökér üregesedése, az ún. szívrothadás. A megbarnuló üregek ideális fertőzési pontok a gombabetegségek (fóma, botritisz) számára, továbbá jelentősen csökkentik a növények télállóságát is.

Tavasszal zavarok lépnek fel a gyökér felől a becők felé történő tápanyag-továbbításban.

A virágzás ideje alatt fennálló bórhiány csökkenti a termékenyülést és a virágkezdemények fiziológiai eredetű „elrúgását” okozza. A bór nem vándorol a növényen belül, ezért az egész éves bórigényt 3 kezeléssel – ősszel, tavasszal és virágzás előtt – célszerű biztosítani.

Borhiány okozta szívrothadás a repce gyökerében.

Borhiány okozta szívrothadás a repce gyökerében.

MANGÁN (Mn)

Szárazság és magas talaj-pH esetén a bórhoz hasonlóan csak korlátozottan áll rendelkezésre. Tömörödött talajokon az oxigénhez való mérsékeltebb hozzáférés miatt csökken a teljes gyökérhossz.

Ennek következtében a tápanyagok feltáródása mérséklődik, ami tápanyaghiányhoz, például mangánhiányhoz vezet.

A mangán elsősorban a fotoszintézis, a vízháztartás és a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában tölt be fontos szerepet.

Hiánytünetei közül a visszafogott növekedés és a gyenge terméskötődés emelendő ki.

MOLIBDÉN (Mo)

A molibdén a repce nitrogén-anyagcseréjében vesz részt. Hiánya gátolja a fotoszintézist, a növekedést és becőelrúgáshoz vezet, továbbá nitrát-felhalmozódást okoz a levelekben. Az alacsony pH-értékű talajok tipikus hiánybetegsége.

RÉZ (Cu) ÉS CINK (Zn)

A növényi anyagcserében egymást ki egészítő mikroelemek. Jelentősen be folyásolják a növények vitalitását, állóképességét, valamint a termékenyülést.

A rézhiány főként a becőszám és a becőnkénti magszám csökkenését okozza.

Ezen felül csökkenti azon tápanyagok koncentrációját is, amelyek az olaj kialakulásában elengedhetetlenek.

 

 

TECHNOLÓGIAI FINOMSÁGOK – A RÉSZLETEK ITT IS DÖNTőEK LEHETNEK

A mindenkori termőhely és az alkalmazott hibrid igényeihez igazodó termesztés- technológia hozzásegít a hibridekben rejlő terméspotenciál lehető legmagasabb színvonalú kiaknázásához.

bor mangán növénytermesztés repce