fbpx

Van még új a foszforalapú műtrágyázásban?

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 15.
Az elmúlt 150 évben nagy változások nem történtek a foszfor háza táján, ismerjük, használjuk. Hatása vitathatatlan, viszont nem tudunk élni vele, mert egyrészt a növény számára nem teljes egészében felhasználható, másrészt számunkra végesek a források. Ezekre a problémákra talált megoldást a Roullier világcég. Hazai leányvállalata, a Timac Agro Hungária Kft. november 5-én mutatta be mindezt kollégáinak és a termelőknek Kecskeméten egy nagyszabású gála keretében.

A Roullier Csoporttól a Timac Agro Kft-ig

Talán nagy szavaknak tűnnek, de a világ élelmezési gondjait próbálja megoldani a ma már 55 éves Roullier Csoport a növény? és állattáplálás szakértőjeként. Ezúttal a növény tápanyagellátásának kutatásában elért eredményeit és legújabb termékét ismerhettük meg közelebbről, több éves kutató és kísérleti munka után, a jövő évi piaci bevezetése előtt. A 42 országban jelenlévő, 49 gyárral rendelkező cégcsoport tápanyagkutatásán 7000 ember, köztük 350 kutató és mérnök dolgozik nap mint nap.
Az új fejlesztésű foszfor hatóanyagtól sokat várnak a fejlesztők és a termelők egyaránt. Jelenleg ugyanis a kijuttatott foszfor hatóanyag hasznosulása talajtípustól függően akár 25-30%-ra is lecsökkenhet, tehát sok benne a tartalék, számunkra pedig addig sok a hiába kijuttatott műtrágya, költségben és készletben. Sőt, a betakarítással a foszfor nagy része el is hagyja a talajt, a termésben raktározódva, tehát a feladat kezdődik elölről.
A rendezvényen drasztikus számokkal is szembesültünk: ha a kitermelés jelenlegi tempóját 3%-kal növeljük (a szükségletek miatt pedig indokolt), akkor a jelenleg ismert foszfor készletek már csak 85 évre elegendőek.

 

Major Zoltán cégvezetőt (Timac Agro Hungária Kft.) a rendezvény szünetében kérdeztem a várt eredményekről.
  • Új hatóanyagot, ezzel egy új terméket vezetnek be a piacra. Milyen sikerre számítanak?
Ez a rendezvény valóban erre az egy termékre fókuszált. A fejlesztési munka a háttérben viszont nem áll meg, és a jövőben sem egy slágerterméktől vagy egy hatóanyagtól várjuk az eredményeket. Sokkal inkább a teljes szolgáltatásra szeretném felhívni a figyelmet, arra, hogy ez a kutatóbázis, ami mögöttünk áll, milyen biztonságot jelent, nemcsak nekünk, hanem a mindennapi termelésnek, a gyakorlatnak leginkább. Ezt szolgálja például a nemrégiben bevezetett YIELD SERVICE is, ami egy komplett tápanyag-gazdálkodási terv táblaspecifikus vagy precíziós gazdálkodáshoz, GPS-es mintavétellel, bővített talajvizsgálat alapján. A célunk tehát az okszerű gazdálkodásban való közreműködés. De ezt igazolja az a közel 7000 tábla is, amire már elkészítettük a talajvizsgálatot, a táblatérképet és a tápanyag-gazdálkodási tervet.
Innen pedig a termelő már számokkal alátámasztva fogja látni akár a most bemutatott TOP-PHOS? eredményeit is.

És akkor az új molekula

Először azt járjuk körbe, miért is van szüksége a növénynek a foszforra. Ez az elem része a DNS-nek, a sejtmembránnak és részt vesz az energia közvetítő folyamatokban. Tehát az elmélet szerint mindenhez kell. A gyakorlatban pedig tapasztalatból tudjuk, azért használjuk, hogy minél nagyobb gyökere majd termése legyen pl. a gabonánknak. Most jutunk el ahhoz a megdöbbentő 25-30%-os hasznosuláshoz, amit megemelt az új készítmény, a TOP-PHOS®.
Definíció szerint: új és egyedülállóan új foszformolekula, egy szerves szuperfoszfát komplex, ahol a szerves molekula kálcium híddal kötődő monokálcium-foszfátot tartalmaz.
Amit a termelésben kell bizonyítania: védett, azaz hosszú távon elérhető; oldható; és gyorsan elérhető molekula. Világszerte a kísérletek (sőt több országban már a gyakorlatok is) azt igazolják, hogy növeli a tápanyagfelvételt, javítja a hajtásképződést, növeli a szárazanyagtermelést. Ezt a növény kapja természetesen, a termelő ebből a jobb minőséget és nagyobb teljesítményt fogja tapasztalni.
Azért nemcsak a foszfor körül forgott a világ ezen a gálán, másik két – szintén 2015-ben bevezetésre kerülő – új termékről is tájékozódhattunk, melyek a nitrogén hasznosulásban, illetve a kijuttatott hígtrágya hasznosulásban lesznek segítségünkre. Ezek után pedig sokkal könnyebb vizekre evezve a gála sztárvendége, azaz a Group N® Swing együttes szórakoztatta a jelenlévőket.
A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.
Tudjon meg többet az innovációról, látogasson el a www.top-phos.hu oldalra!