fbpx

Szója, búza: a szomszédban esik a takarmánynövények ára

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 13.

Felárat ér a GMO-mentes szója, de általában egyelőre csökkennek a takarmánynövény-árak Ukrajnában.

Múlt héten nőtt a mezőgazdasági termelők szójabab-kínálata, ami az egyik fő oka az árcsökkenésnek. Ugyanakkor az árak esése érezhetően lelassult, és 16-17 ezer hrivnya (durván 150 ezer forint) körül alakul. A feldolgozók a szójabab minőségi mutatóinak javulása viszont fellendítette a beszerzési tevékenység ütemét. Ez a tény, illetve az, hogy a következő hetekben várható esőzés lassítja majd a betakarítást, fékezi az árcsökkenést, és például akár a szójabab export irányú keresleti árát 17-18 ezer hrivnya közé viheti. A feldolgozók és exportőrök köreiben felárat fizetnek a GMO-mentes szójababért.

szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ugyancsak esik a takarmánybúza ára is Ukrajnában. A legtöbb malom nem módosította a 2. osztályú búza árait, mivel ajánlathiány miatt nehézségekbe ütközött a beszerzése, néhány tonnás mennyiségnél pedig készek voltak enyhén emelni azokat. Az exportpiaci gabonaárak némi emelkedése azonban támogatta az árakat, és lassította azok csökkenését. A 2. és 3. osztályú búza árait főként tonnánként 9-10 ezer hrivnya és 8,5-9,2 ezer hrivnya között adják, a takarmánybúza ára 7-8 ezer hrivnya között alakult (egy hrivnya nem egészen 9 forint).

Az ukrán piacok közvetlen befolyást gyakorolnak Közép-Európa, így hazai mezőgazdaság áraira is. Erről cikkünket lásd itt!