fbpx

Szuper takarmány és klímabiztos trágya – nagy üzlet az alga

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 04.

Egyre forrósodik az algahasznosítás Európában. Ez nem csoda: az alga nemcsak szuper egészséges élelmiszer- és takarmány-alapanyag, de kiváló „mű”trágyának és szilázstakarónak is, sőt, a klímavédelmet úgy szolgálja, hogy közben profitot termel.

alga laboratórium
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

8 milliárd eurós piac

Az algák biomassza-ágazata a környezetvédelmi törekvések és új élelmiszer-/takarmány-alapanyagok kutatása miatt felgyorsul az EU-ban. Időszerű is, miután az új termékengedélyekkel és a külföldi piacok éles versenyével az algapiac felforrósodik. Az Európai Alga Biomassza Szövetség (EABA) azt szeretné, ha élénk és versenyképes algaipar jöjjön létre Európában. Az EU alga-kezdeményezésével összhangban az EABA minden algatermelési módszert támogat minden típusú reaktorban, és magában foglalja a mikroalgáktól a makroalgákig (a köznyelvben hínár) tartó spektrumot. Az algatermékek globális piacának mérete 2033-ra a becslések szerint meghaladja a 8,2 milliárd eurót.

Kiváló takarmány

Az algából származó termékek az állati takarmányozásban is egyre népszerűbbek. Az alagaolaj probiotikumaival és speciális zsírsavaival jelentős egészségügyi előnyökkel jár az állatok számára.

Az omega-3-ban gazdag algaolajok fenntartható alternatívát kínálnak a hagyományos halolajokhoz képest, csökkentve a tengeri ökoszisztéma nyomását. (Egyébként az alga előállítása maga is környezetkímélő: öntözése, karbantartásigénye gazdaságos, tisztítja a környezetét, beilleszthető a körkörös gazdaság láncaiba.)

Javítja a talaj, szuper élelmiszer

Kiváló továbbá műtrágyának: növeli a terméshozamot és javítva a talaj szerkezetét, így biotrágyaként vagy biostimulánsként is használható. A biokontroll szerek és a talaj-mikroalgák fokozzák a vízvisszatartást és a növények ellenálló képességét, elősegítve a klímatűrő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat. A szilázsra terítve – szemben a műanyag vagy gumitakarással – filmszerű, szerves takarást biztosít, végül pedig egészségesen feletethető az állatokkal.

Emellett szuper élelmiszer. Az utóbbi években 20 algafajt vettek fel az EU új élelmiszerek állapotának katalógusába, hiszen előnyösek a hidrokolloidjai, az omega-3 zsírsavai, többszörösen telítetlen zsírsavai, vitamin-, pigment- és antioxidáns-tartalma.

Az EU célja most, hogy ne amerikai vagy ázsiai importot, hanem európai gyártású termékeket vegyünk a kontinensen.

(Forrás: Euractive, EABA)