fbpx

Napi átlagban 3,3 milliárdot utalnak itthon a gazdaságoknak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 05.

…és ennek 62%-át az Európai Unió utalja a számláinkra. Megjöttek a friss számok az AKI-tól.

Fél év alatt 600 milliárd

Hatalmas számokat közöl az Agrárközgazdasági Intézet friss pénzügyi jelentése. Csak az idei első félévben agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 593 milliárd forintot fizettek ki Magyarországon. A folyósított támogatási összeg 62 százaléka (367 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 38 százalékát (226 milliárd forint) hazai költségvetésből fizették ki. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között a vidékfejlesztési (és halászati) programok kifizetései domináltak (55%, 328 milliárd). A közvetlen támogatások a kifizetések több mint egyharmadát (39%) képezték, 232 milliárd forint kifizetésére került sor 2024. június 30-ig. A nemzeti támogatásokra 26,4, a piaci és egyéb támogatásokra együttesen 7 milliárdot folyósítottak. A legtöbb támogatást szokásosan most is a szántóföldi növénytermesztők kapták (34,5%), az állattenyésztők a támogatások 17,4%-ot, a kertészetek csupán 4,3%-ot.

A mezőgazdaság hitelállománya

Nőtt, bár nem számottevő mértékben a mezőgazdaság hitelállománya (+2,7% az előző évi első félévhez képest, 1072 milliárd). Ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 64, a piaci hitelek részesedése pedig 36%-ot tett ki 2024. június 30-án. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya lényegében változatlanul 387,4 milliárd (+0,3%). Az egyéni gazdaságok hitelein belül a legnagyobb hányadot kitevő (66%) beruházási hitelek 0,9%-kal 256 milliárd fölé nőttek. A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege bő 7 milliárddal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya bő 4%-kal 685 milliárdra emelkedett, amiben a beruházási hitelek dominálnak. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett. A mezőgazdasági társas vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 38,5 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Javult a hitelportfólió

A mezőgazdasági hitelportfólió minősége javult 2024 második negyedévében. Az értékvesztéssel való fedezettség mindkét szektorban mérséklődött, a mezőgazdaságban bő 3, az élelmiszeriparban 6% sem volt a szóban forgó időszak végén. A mezőgazdaságban az egyéb éven belüli hitelek értékvesztéssel való fedezettsége csökkent a legnagyobb mértékben. A nemteljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) a mezőgazdaság minden alágazatában és minden hiteltípusnál csökkent. Az élelmiszeripari alágazatok zömében, a malomipar és tejipar kivételével, szintén enyhe javulás figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest. Emellett a mezőgazdasági alágazatok közül az állattenyésztés forinthitel kamatai jelentősen visszaestek. Az élelmiszeripari alágazatok éven túli forinthiteleinek kamatánál csökkenés és növekedés egyaránt előfordult.

(Forrás: AKI)