fbpx

Ez a mágnes kényelmesen véd, nehogy vasat nyeljen a marha

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 17.

A takarmánykeverékekbe esetenként bekerülő vas tárgyak súlyos sérülést okozhatnak a szarvasmarha emésztőrendszerében.

A Mayer Maschinenbau GmbH olyan mágneskonstrukciót tervezett, amely az eddigi eljárásoknál könnyebb tisztítást tesz lehetővé. A Siloking révén először lehetőség nyílik arra, hogy a nagy teljesítményű mágnest a környező házával együtt, az összes hozzátapadt idegen testtel együtt lehessen eltávolítani. Ezáltal a tisztítási folyamatot el lehet végezni a fő veszélyzónán kívül, ami megkönnyíti a feladatot és jelentősen csökkenti a sérülés kockázatát.

A gépesített szarvasmarha-takarmányozás területén a takarmánykeverékben előforduló vasat tartalmazó idegen testek komoly kockázatot jelentenek az állatok számára. Az ilyen idegen testek lenyelése súlyos sérüléseket okozhat a szarvasmarhák emésztőrendszerében, ami gyakran betegséget idéz elő, sőt, néha az érintett állatok elhullásához is vezethet. E probléma kezelésére már régóta alkalmaznak állandó mágneseket a takarmánykeverő rendszerekben, amelyekhez ezek a mágnesezhető idegen testek hozzátapadnak.

Eddig az odatapadt idegen testeket kézzel kellett eltávolítani az integrált mágnesekről. Ez a folyamat gyakran sérülésveszélyt jelentett a munkát végző személy számára, mivel a mágnesek közvetlen közelében gyakran takarmányaprító pengék is találhatók.

A fejlesztés ezüstérmet nyert az EuroTieren.