fbpx

Egymillióval nőhetne a tyúkállomány, esély a tojásiparnak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 18.

A 2023-2027-es európai költségvetési ciklusban hozzáférhető 4500 milliárdos fejlesztési pénz a tojástermelők számára is kiugrási lehetőség, akár 1 millióval is nőhetne a ma bő 32 milliós tyúkállomány.

A 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással 4500 milliárd forint fejlesztési forrás áll az agrárium rendelkezésére a 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve szerint. A gazdák többek között az állattartók telepek létesítéséhez és fejlesztéséhez pályázhatnak támogatásra. Ez kiugrási lehetőség a tojástermelők részére, azt a cél szolgálva, hogy akár egymillió tyúkot is bevonhassanak a termelésbe – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára pénteken, a 22. Tojás Világnapi Szakmai Konferencián.

baromfi
Fotó: Horizont Média/archív

A tojótyúktartás technológiai fejlesztése, az automatizáció és a precíziós gazdálkodás bevezetése mind olyan eszközök, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növeléséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez – sorolta az államtitkár a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége rendezvényén. Ugyanakkor intett, a közeljövőben különös figyelmet kell fordítani az állategészségügyi kihívások kezelésére is, mint például az aktuális madárinfluenza jelentette fenyegetésre. Az állatbetegségek elleni védekezés, a vakcinázási programok hatékonyságának növelése és az állategészségügyi előírások betartása mind kulcsfontosságúak a baromfiágazat biztonsága érdekében.

Kitért arra is, hogy a tojótyúkok takarmányozásától kezdve a baromfi egészségügyi ellátásáig, a termelési folyamatok minden egyes lépése megköveteli a magas szintű szaktudást és a naprakész ismereteket. Ezért támogatja az Agrárminisztérium az olyan kezdeményezéseket, mint a duális képzési rendszerek bevezetése, amelyek lehetővé teszik a gyakorlati tapasztalatok megszerzését a fiatal szakemberek számára.

Forrás: AM