fbpx

Esnek az árak, de hízik az export a baromfiágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 26.

Mind az európai, mind a magyar baromfiágazat növeli a kivitelt, sőt, itthon majdnem negyedével(!) nőtt a pulyka külpiaci értékesítése.

Többet viszünk, kevesebbet hozunk

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 10 százalékkal 1 millió tonnára nőtt nyár közepéig az előző év azonos időszakához képest. Az unió legnagyobb célországa az Egyesült Királyság volt (35 százalék részesedés az exportból), ahova 3 százalékkal több baromfihúst szállítottak. Emellett nőtt a Vietnámba (+74 százalék), Szaúd-Arábiába (+24 százalék) és Kongóba (+21 százalék) szállított baromfihús mennyisége. Ugyancsak jó hír, hogy mindeközben csökken a behozatal: mind Brazíliából, mind Ukrajnából származott kevesebb érkezett – utóbbiban szerepet játszanak az EU belső piacot védő kvóta-intézkedései.

A KSH adatait közlő Agrárközgazdasági Intézet friss jelentésében az áll, hogy hazánk baromfihúsexportja 3 százalékkal 124 ezer tonnára nőtt 2024 első hét hónapjában 2023 azonos időszakához viszonyítva. A csirkehús kivitele nem változott számottevően (84 ezer tonna), míg a pulykahúsé 23 százalékkal csaknem 14 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai továbbra is Románia és Bulgária voltak. Nálunk is jó hír a külkermérleg szempontjából, hogy a baromfihús-behozatal jelentős mértékben, 20 százalékkal 42 ezer tonnára csökkent nyár derekáig. A legtöbb baromfihús egyébként Lengyelországból érkezett.

baromfi brojler telep
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Esnek a hazai árak, de nő a teljesítmény

Szintén jól alakulnak a vágási statisztikák. Az idei év első 8 hónapjában 487 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le, ami 11 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Ebből a vágócsirke 350,5 ezer tonnát (+6,4 százalék), a vágópulyka 45,4 ezer tonnát (+0,4 százalék) tett ki. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 16,1 százalékkal 415,3 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 13,4 százalékkal 590,3 forint/kilogrammra csökkent október elejére az előző év azonos időszakához képest. A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1752,6 forint/kilogramm (–10,2 százalék), a csontos csirkemellé 1163,6 forint/kilogramm (–10,5 százalék), a csirkemell (összesen) ára 1725,1 forint/kilogramm (–10,3 százalék) volt a szóban forgó időszakban.

Az ágazat globális kilátásai illetően általános az optimizmus – erről ebben a cikkben írtunk legutóbb.

(Forrás: AKI)