fbpx

Elstartolt hazánk első haltenyésztő mérnöki mesterképzése

Írta: Kohout Zoltán - 2025 szeptember 16.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete idén szeptemberben elindította a haltenyésztő mérnöki (Aquaculture) MSc képzést, amely egyedülálló a hazai egyetemi kínálatban.

egyetemi hallgatók
Fotó: MATE

Az első évfolyamot 12 nemzetközi hallgató kezdte meg, akik a FAO ösztöndíjprogramjának támogatásával érkeztek Magyarországra. Ők három féléven át sajátíthatják el mesterfokon a modern édesvízi akvakultúra tudományos és gyakorlati vonatkozásait. Ez tartalmazza a tógazdasági és recirkulációs rendszerekben történő haltermeléstől kezdve a genetika, biotechnológia és a környezettudományok témaköreit a fajmegőrzésig.

Nemzetközi színtér, hazai lehetőség

A tanévkezdés alkalmából a képzést gesztoráló MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet vezetősége és munkatársai személyesen köszöntötték az első évfolyam hallgatóit a MATE Szent István Campusán, akik hamarosan a szakma legújabb generációját képviselik. A program szakfelelőse, Dr. Müller Tamás egyetemi tanár hangsúlyozta „az új mesterszak egyszerre biztosít naprakész tudományos alapokat és erős gyakorlati szemléletet”.

A frissen induló angolnyelvű képzés mellett a közeljövőben magyar nyelven, nappali és levelező munkarendben is elérhető lesz a szak, így a hazai szakemberek számára is megnyílik a lehetőség, hogy mesterszinten képezzék tovább magukat az akvakultúra területén.

Fenntartható jövő a haltermelésben

Dr. Horváth Ákos egyetemi tanár, általános intézetigazgató-helyettes kiemelte, hogy „a haltenyésztő mérnöki MSc képzés nemcsak új szakmai tudást ad, hanem hozzájárul a fenntartható haltermelés és a környezetbarát akvakultúra hazai és nemzetközi fejlődéséhez is. A képzés sikeres indítása az intézet hosszú távú stratégiájának részét képezi, melynek célja, hogy a hallgatók olyan tudással gazdagodjanak, amellyel bárhol a világon képesek lesznek megállni a helyüket a fenntartható halgazdálkodásban” – hangsúlyozta.

Forrás: MATE


Agrárágazat Tudástár

Akvakultúra – mesterségesen kialakított, ellenőrzött környezetben történő vízi élőlény-tenyésztés (pl. halak, rákfélék, kagylók). Célja az élelmiszertermelés, a természetes állományok kímélése és a fenntartható erőforrás-használat. Az akvakultúra lehet tógazdasági, recirkulációs vagy intenzív rendszer, és egyre fontosabb szerepet tölt be a globális fehérjeellátásban.