Ágazattól függetlenül egyre nagyobb kihívást jelent a termelői oldalon előírt higiéniai feltételek megteremtése és a szigorú szabályok betartása.
Ehhez párosul a drasztikus környezeti és éghajlati változások hatása, a fogyasztói igényekben jelentkező egyre nagyobb elvárások az egészséges termékek iránt, ezen kívül a legelterjedtebb vegyszeres fertőtlenítőeljárások közös negatív tulajdonsága, hogy a kórokozók és a kártevők képesek rezisztenciát felépíteni a használt szerek ellen. A 21. századnak megfelelő higiéniás technológia és annak alkalmazása mára kulcsfontosságú és a profitrátában tisztán mérhető, piaci előnyt jelentő kérdéssé vált.
Az ózontechnológia nem újkeletű, alkalmazása már az 1900-as évek elején elterjedt az élelmiszeriparban az eltarthatóság idejének növelése érdekében, ugyan akkor mindmáig leginkább a vízkezelés területén vált globálisan használhatóvá.
Ennek oka, hogy a régebbi technológiák / generátorok nem voltak képesek annyi ózont és olyan koncentrációban a levegőbe juttatni gazdaságosan, amely képes lett volna a helyiség minden pontjának sterilizálására – ez kb. 1 g ózont jelent légköbméterenként.
A Magyarországon ma már elérhető, teljesen automatizált, könnyen használható és mobil berendezések magas ózongáz-kibocsátásuk eredményeképp bizonyítottan képesek erre a teljesítményre, a több méretben készülő gépek legnagyobbika akár 5000 légköbméteres helyiségeket – vagyis akár komplett üzemrészeket, de akár szellőzőpadozatos silókban 1500 tonnás gabonatömeget – is képes fertőtleníteni, és nem hagy hátra semmilyen vegyszermaradványt, az ózon oxigénre bomlik vissza.
Üzemeltetésük rendkívül hatékony és költségkímélő, hiszen az ózont kizárólag a környezeti levegő átalakításával állítják elő egy elektromos izzó energiafogyasztásával.
Bizonyítottan hatékony fertőtlenítő megoldás az alábbi esetekben:
- vírusok és baktériumok ellen;
- penészgombák ellen;
- gabona toxinmentesítésében;
- raktári kártevők és rágcsálók ellen;
- kémiai vegyületek lebontása.
Az említett felhasználási területeken kívül bizonyítottan pozitív hatása van a gyümölcsök és zöldségek tárolásánál, hiszen a rothadást okozó baktériumokat és kémiai vegyületeket – pl. az etilént – szintén elbontja.
Pozitív hatását kezdik felfedezni a borászatok is – külföldi és hazai kísérletek alapján sikerrel alkalmazzák a hordók, acéltartályok, szerelvények és helyiségek fertőtlenítésére, penészmentesítésére kisebb korróziós veszéllyel, mint például a klór használata esetén. Laboratóriumi eredmények alapján ecetsavbaktérium- és élesztősejt-maradványokat tekintve negatív eredményeket mutattak ki a hordófertőtlenítés esetén vizes mosással kombinálva. A szőlészet és borászat területéhez kapcsolódóan pozitív a tapasztalat a szaporítóanyagok ózonnal történő kezelésének esetében is.
A hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján a technológia használata leggyorsabban az üzemi helyiségfertőtlenítés, a gabona toxinmentesítés és a baromfitartó telepek – beleértve a keltetői és étkezési tojások fertőtlenítését – esetében várható.
A keltetői és az étkezési tojások piacára vetítve – a fertőtlenítő hatását és az egészségügyi kockázatait tekintve – az ózontechnológia kitűnően helyettesíti a gázosítás folyamatban a formalint, hiszen:
- jobb fertőtlenítő hatása van, mint a formalinnak,
- az ózon helyben előállítható, és nem kell tárolni mérgező anyagként,
- egyszeri befektetést jelent, hiszen nincs működési költsége az áramfogyasztáson kívül,
- környezeti levegő és elektromosság szükséges hozzá, vagyis nem fogyóeszköz.
Helyiségek és eszközök fertőtlenítése is könnyedén megoldható, akár a vegyszeres eljárásokra nem alkalmas helyeken is, hiszen:
- nagyobb kapacitású a technológia, mint a ködképző berendezések,
- gáz halmazállapota miatt homogén eloszlást biztosít, minden pontba eljut,
- az ózon oxigénre bomlik vissza és nincs vegyszermaradványa,
- nincs egészségügyi várakozási idő a kezelést követően.
Összegezve a ózongázzal történő fertőtlenítő kezelés tulajdonságait, megállapíthatjuk, hogy a technológia egy páratlanul hatékonyan üzemeltethető és biztonságosan használható megoldás számos mikrobiológiai probléma esetén. Ennek az innovatív technológiának köszönhetően a leendő felhasználók egyszerű módon tehetnek lépéseket a környezeti fenntarthatóság felé a fertőtlenítési eljárásokat tekintve, miközben az egyszerű, olcsó és bárhol használható berendezések piaci versenyelőnyökhöz juttatják őket.
Vig Balázs
Ozone Partner Kft.
+36 30 227 49 40