fbpx
146096

Nemesítéssel a repce hatékony tápanyagellátásért

Írta: - 2017 április 07.

A repce termesztett növényeink közül a legintenzívebben reagál a nitrogén-hatóanyagra, ami a gazda számra azt jelenti, hogy minden egyes kiadott kg hatóanyag többszörösen térül meg a termésben. Szakmai körökben általánosan elfogadott, hogy minden egyes tonna termésre 55 kg N ha számítható, de mégis mikor, milyen formában és mennyit lehet és érdemes kijuttatni?

80%-ot a lehető legkorábban érdemes kijuttatni, közben figyeljünk a kén pótlására is.

A kezdeti fejlődési erély és a gyors növekedés megköveteli azt, hogy a tervezett dózis 80%-át a korai időszakban (őszi vetésű növények esetén a trv. 02.15-től engedélyezi) érdemes kitenni. Javasolt ilyenkor az NS komplex műtrágyák használata, hiszen a kén elősegíti a nagyobb virágzat kialakulását és mellette az olajtartalomra is pozitív hatással van, ami olajbonifikációs szerződés esetén extra bevételt jelent a gazdálkodóknak. A legjobb ha a nitrogén- és kén-hatóanyag arányát 4:1 közelében tartjuk.

20%-ot a szárba indulás végén célszerű kiadni. Jó lehet a folyékony forma, de vigyázzunk a perzselésre!

A maradék 20%-ot a szárba indulás végén, zöldbimbós állapotban a leghatékonyabb kitenni, hisz ekkor még egy lökést tudunk adni a virágzó repcének. Külön probléma, ami a magyarországi éghajlatra sokszor jellemző, hogy ebben az időszakban nem, vagy csak kevés csapadék hullik és a szilárd műtrágyák hasznosulása ilyen körülmények között kérdéses. Ekkor kerülhet szóba a levél és folyékony műtrágyák használata! UAN 30% N oldat esetén a lehetőség megvan, hogy akár 25–30 kg/ha nitrogén-hatóanyagot is kijuttassunk, viszont a formulációját tekintve és a korai felmelegedéseknek köszönhetően előfordulhat perzselés, ami a már bimbóban lévő növényeket súlyosan károsíthatja. Ennek kiküszöbölésére meggondolás tárgyát képezheti oldott karbamid használata, vagy olyan levéltrágya alkalmazása, amiben a nitrogén-hatóanyag olyan formulában van, ami nem perzsel még magasabb (22–24 OC) hőmérséklet esetén sem. Ezeket a kezeléseket érdemes esetleg az esti vagy akár éjszakai időszakra tervezni, speciális fúvókákkal, alacsony nyomáson, nagy cseppmérettel kijuttatni, ahol megvan a plusz lehetőségünk, hogy akár más növényvédelmi kezeléseket is egyszerre alkalmazzunk.

DK EXCEPTION Fotó: 2016.04.20. Hahót– Fröhlich Benjámin

Új lehetőség a kiemelkedő nitrogén-hasznosítású hibridek termesztése.

A nagy termésekhez sok nitrogénre van szükség, viszont ha sikerül is elméletileg elegendő nitrogén-hatóanyagot kijuttatnunk, számos ok (többek között a száraz időjárás) gátolhatja a tápanyag megfelelő felvételét és ez a repce esetében komoly terméscsökkentő körülményt eredményezhet. Céltudatos munka eredményeként a DEKALB® nemesítői megalkották a DK EXCEPTION és a DK EXPRESSION hibrideket, amelyek a vizsgálataink szerint a felvehető nitrogént kiemelkedő hatékonysággal alakítják át terméssé. Ebből következik, hogy ezek a hibridek megoldást nyújtanak mindazoknak akik a nitrogén-műtrágyázás hatékonyságát szeretnék növelni, legyenek akár kevesebb műtrágyát használó vagy csúcstermésre törekvő gazdák. Bár még új ez a nemesítési irány mégis a legnagyobb előrelépésnek gondolom a repce hibridizációja óta.

Wortmann-Alt Gyula
Növényvédő mérnök, DEKALB® kereskedelmi képviselő

www.dekalb.hu