fbpx
528661

A potenciál benne van?

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 30.

Beszélgetés Görhöny Ferenccel a P64HE118 kiugró eredményéről.

Feri, pár mondatban beszélj nekünk a gazdaságodról!

Rémen és a környékén terülnek el a szántóföldjeink. Ez a település Bács megyében, Baja vonzáskörzetében, attól kb. 20 km-re fekszik. A település határában a talajtípusok széles skálája megtalálható, a jól művelhető és jó termőterülettől a laza, gyenge homokos szántóig minden.

Összesen 480 ha a saját és bérelt szántó területünk nagysága, amit a fiammal és néhány alkalmazottal művelünk. Sikerült a helyi Baromfi Kft.-vel olyan szerződést kötnünk, hogy a náluk termelődő szerves trágyát megvásároljuk, és minden évben kiszórjuk, ami gyakorlatilag 240-250 ha terület trágyázását jelenti évente, 35 t/ha dózissal. Ez a tápanyag-gazdálkodásunk legjelentősebb pillére.

Hogyan alakult a vetésszerkezet nálatok?

Mi is, mint a környező üzemek, a kukorica, napraforgó, repce, gabona alap termelési szerkezettel kezdtünk. A jövedelmezőség változása, csökkenése miatt – itt kukoricára és napraforgóra gondolok -, új növények behozására, termelésére kényszerültünk. Így foglakozunk mák, olajretek, burgonya termesztésével is, nagyságrendileg 100-150 hektáron.

A Pionner nemesítésű vetőmagokkal és magával a Pioneer céggel mikor találkoztál, mióta van kapcsolatod?

Már a gazdálkodásunk első éveiben is termeltük a Pioneer kukorica hibrideket, meggyőző eredménnyel és eredményességgel. Visszaemlékezve, több mint 15 éve közvetlen a kapcsolatunk a Pioneer céggel, azóta állítunk be közösen kísérleteket. Ezek részben „nemesítői”, részben információs kísérletek kukoricában és napraforgóban. Hosszú évekig bemutatókat is szerveztünk ezekre a kísérletekre.

A P64HE118-as magas olajsavas hibrid az idei évi kísérletben olyan eredményt hozott, amiről érdemes beszélni. Milyen területi, tápanyag-gazdálkodási, technológiai elemek összessége segítette ezt az eredményt?

Valóban olyan eredményről van szó, amit nehezen hittünk el, ezért többszörösen és többen ellenőriztük a helyszínen. Mondjuk el, hogy a P64HE118 hibrid 7,2 t/ha termést adott kísérleti körülmények között, 8,6 % vízzel.

A kísérlet körülményeiről néhány mondatban:

A terület kiválasztásakor olyan területet sikerült találni, ahol 10 éve sem napraforgó, sem repce nem volt termelve. A kísérlet a határrész, de mondhatom, a szántóinknak a legjobb táblájára került. Középkötött, könnyen művelhető, jó vízgazdálkodású, tápanyaggal igen jól ellátott szántó.

Tápanyag ellátás: a terület az elmúlt évben (2014-ben) kapott 35 t/ha baromfi trágyát. A talajvizsgálat azt mutatta ki, hogy az előző évek tápanyag feltöltése meghozta az eredményét, nem kellett sem kálium (K2O), sem foszfor (P2O5) műtrágyát adni alá. Nitrogént viszont kapott, 40,5kg hatóanyagot hektáronként, kultivátorozással egymenetben.

Talajművelés, vetés: hagyományos, szántásos művelés volt az alap, a szántás 35 cm mélyen történt. Szántáselmunkálás után, a vetés (55 000 mag/ha) Monosem vetőgéppel, 2015.04.12-én történt. Májusban kultivátoroztuk, és ekkor kapta a már említett nitrogént.

Gyomirtás és növényvédelem: Talajfertőtlenítést adtunk a táblának. A kísérlet úgy lett beállítva, hogy herbicidtoleráns technológiával, azaz Express® gyomirtószerrel tudtuk kordában tartani a gyomokat. Osztottan alkalmaztuk a 45 g/ha-os dózist. Bennünket az Express® gyomirtási rendszer meggyőzött. Gyakorlatilag közel 1 hónap áll rendelkezésre a beavatkozásra. A konkrét gyomflóra ismerete alapján lehet dönteni a dózisról és a beavatkozás idejéről. Amikor még be tudtunk menni a napraforgóba, elvégeztünk egy gombaölőszeres kezelést 400 l/ha mennyiségű vízzel. Deszikkálásra nem volt szükség.

A betakarításra 2015.09.18-án került sor. A kísérletben szereplő többi hibrid is kimagasló eredményt hozott, hiszen 5,3 és 6,7t/ha között szerepeltek, a P64HE118 azonban a maga 7,2t/ha-os terméseredményével ebből a magas termésátlag sorból is kiemelkedett! Mivel a köztermesztésben is kapható, nagy ívű pálya elé néz!

Köszönjük a beszélgetést Feri!

Horváth Béla és Molnár Róbert Pioneer agronómusok

Rém, 2015.10.05