fbpx
426152

Támogatja a Magosz a zsebszerződések elleni fellépést

Írta: - 2014 január 23.

Támogatja a Magosz a zsebszerződések elleni fellépéstBudapest, 2014. január 22., szerda (MTI) – A Magosz támogatja a kormány minden olyan törekvését, amely a spekulációs célú földvásárlások megszüntetésére irányul.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutatott: ahogy a magyar gazdáktól elvárják Ausztriában a jogkövető magatartást, ugyanezt a magyar gazdák is elvárják osztrák gazdatársaiktól és miniszterüktől is.

Magyarországon az elmúlt csaknem 20 évben egyes külföldi befektetői körök a nyugati országhatár menti, illetve a dunántúli térségben spekulációs céllal termőföldet vásároltak. A Magosznak tudomása van arról, hogy ezeket a spekulációs földvásárlásokat hazai, illetve külföldi ügyvédi irodák és más szervezetek is támogatták – közölte a szövetség.

A Magosz álláspontja szerint ezek színlelt szerződések, így semmisek. Az ellenérték fejében külföldi javára megkötött haszonélvezeti, öröklési, illetve más szerződések valódi célja termőföld külföldi javára történő megszerzése. Ezen szerződéseket annak ellenére kötötték meg az adott jogi formában, hogy a hazai földügyi szabályozás egyértelműen kizárta a külföldiek termőföld-tulajdonszerzését.

A Magosz jelezte: tagsága nevében visszautasítja az osztrák mezőgazdasági miniszter nyilatkozatát, amely a magyar földforgalmi szabályozással szembeni ellenérzéseit fogalmazza meg, és felszólítja, hogy ne legyen a magyarországi spekulatív befektetők szószólója, ne álljon ki a földspekulánsok mellett.

Csak a törvényes rend kölcsönös betartásával és betartatásával lehet hosszú távú és kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatokat építeni, fenntartani, ami mindkét országnak stratégiai érdeke – hangsúlyozta a szövetség.

A Magosz támogatja a kormány törekvéseit a spekulációs célú földvásárlások megszüntetésére. A szövetség országgyűlési képviselői is ennek tudatában vettek részt a jogalkotási folyamatban, szavazták meg azokat a törvényeket, amelyek a zsebszerződések, a spekulációs célú földvásárlások elleni fellépéshez biztosítják a jogi kereteket – fogalmaz közleményében a szervezet.

MTI 2014. január 22.