fbpx

OFE-szakértő: az aflatoxin más szarvasmarhaterméket is érinthet

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 05.

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) – Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője szerint ha aflatoxin kerül a szarvasmarha szervezetébe, az nemcsak a tejben, hanem az abból készült tejtermékekben, sőt a szarvasmarha húsában is megtalálható.

 

 

Az élelmiszer-szakértő erről hétfőn, a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélt annak kapcsán, hogy a csatorna fogyasztóvédelmi műsora kiderítette, aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban, az egyikben a rákkeltő gombaméreg egészségügyi határértékének kétszeresét találták.

A hírcsatorna a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban.

Az egészségre maradandóan káros aflatoxint tartalmazó tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből kerül ki.

Összesen 14 üzletben, így a Fehérvári úti Vásárcsarnokban, a Vámház körúti nagycsarnokban, az Óbudai, a Budaörsi, az Újpesti, a békásmegyeri, a kispesti, a pesterzsébeti, a pestszentlőrinci, valamint a kőbányai Ligeti téri és Fehér úti, a II. kerületi Fény utcai és a Garay téri piacokon, valamint Gödöllőn saját boltjában értékesítheti a szennyezett tejet.

Dömölki Lívia a hétfő esti műsorban ismertette: az aflatoxint egy penészgomba termeli, és általában penészes takarmánnyal kerül a szarvasmarha szervezetébe.

Más élelmiszerekben – főleg a trópusokon termelt termékekben, például a kávéban – is előfordulhat.

 

Az emberi szervezetből nagyon lassan ürül ki, és hosszú távon fogyasztva károsodást okoz.

A gyermekekre kisebb testsúlyuk miatt nagyobb veszélyt jelent.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február 21-én arról számolt be, hogy az aflatoxin-szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a hivatal kiemelten vizsgálja a belföldi takarmányokat és a nyerstejet.

Szennyezett terméket akkori közleményük szerint nem találtak.

A szakemberek az aflatoxint is rendszeresen vizsgálják azokban a termékekben, amelyek az ezt termelő penészgombára érzékenyek.

Magyarországon előállított tej, illetve tejtermék hatósági visszavonására aflatoxin-szennyezés miatt eddig nem volt szükség.

Ez annak is köszönhető, hogy a tejfeldolgozó vállalkozások jelentős része – a hatóság figyelemfelhívó tájékoztatását követően – önellenőrzés keretében, még feldolgozás előtt vizsgálja vagy vizsgáltatja a nyerstej aflatoxin-tartalmát.

Magyarországon – a szokatlan időjárás miatt – 2012 végén jelentkezett a probléma, amelyet a magyar hatóság kiemelt kockázati tényezőként kezel.

Ezért a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a hazai takarmánykukoricát és nyerstejet – közölte februárban a Nébih.

 

MTI 2013. március 4.