fbpx

Magyar-brazil halászati egyeztetés

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 06.

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) – A magyar-brazil halászati ágazati együttműködés lehetőségeiről tárgyalt kedden Budapesten Marcelo Crivella brazil halászati és akvakultúra miniszter, valamint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

 

 

A két tárcavezető megbeszélésein kiemelt téma volt az édesvízi haltermelés magyarországi tapasztalatai és a szakmai tudás átadása.

A közlemény szerint Brazília a világ egyik legnagyobb intenzitással fejlődő országa, amely most a haltermelés fejlesztésében szeretne előrelépni.

Ennek a speciális élelmiszertermelő iparágnak az adottságai nagyon kedvezőek a dél-amerikai országban, és a világ nagy haltermelő országai versengenek azért, hogy szerepet kaphassanak a széleskörű fejlesztési projektekben.

Magyarország előnyös helyzetből indul ebben a versenyben, hiszen korábban sok magyar halászati és haltermelési szakember dolgozott Brazíliában – jegyzi meg a közlemény.

A brazil miniszter Fazekas Sándor meghívására érkezett Magyarországra, látogatásának célja az, hogy a két ország egyeztessen akvakultúra-fejlesztési terveiről, és Magyarország bemutassa, hogyan tudna bekapcsolódni a brazil haltermelés fejlesztésébe.

Ehhez jó alapot nyújtanak a korábbi brazíliai tapasztalatok, a meglévő szakmai kapcsolatok és az azóta Magyarországon kifejlesztett haltenyésztési technológiák.

Magyarország nagy tapasztalatokkal és kapacitásokkal rendelkezik a szakemberképzésben és a kutatás-fejlesztésben is.

A brazil delegáció a legújabb technológiát alkalmazó haltermelő telep és a hagyományos tógazdasági technológia megújítását bemutató gazdaság meglátogatása mellett találkozik hazai kutatókkal és haltermelőkkel is, valamint szakmai előadásokon vesz részt a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén – ismerteti a szaktárca a közleményben.

 

MTI 2013. március 5.