Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította az Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek! elnevezésű kampányát – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint a hivatal fel akarja hívni a lakosság figyelmét arra, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70 százaléka megelőzhető, valamint azokra a módszerekre, amelyekkel ez biztosítható.
A VM számos intézkedéssel segíti és biztosítja, hogy a családok asztalára biztonságos és kiváló minőségű ételek kerüljenek – idézi a közlemény Kardeván Endrét, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárt.
Hangsúlyozza: a piacokon megvásárolható jó minőségű élelmiszereket a háztartásokban is megfelelő konyhatechnikai módszerrel kell elkészíteni, így elkerülhetőek az élelmiszer eredetű megbetegedések.
Ezért a Nébih széles körű tájékoztatást nyújt a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához.
Ezt segíti egyebek mellett a kampány weboldala, a www.eteltcsakokosan.hu és a nagyobb élelmiszerláncoknál hozzáférhető Konyhasziget című kiadvány is.
A kampány háziasszonya Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.
Az Országgyűlés a múlt év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát.
A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni a háztartásokban is.
Ezért indította útjára a hatóság az Ételt csak okosan! kampányt – tartalmazza a közlemény.
MTI 2013. február 19.