fbpx

Pályázati aktualitások

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 12.

A többlettámogatás jellege – Mire kaphatunk támogatást?

A félreértések elkerülésének érdekében már az elején szeretnénk leszögezni, hogy a most említett többlettámogatási jogosultság nem összekeverendő a fiatal gazdák induló támogatásával.
Ez a többlettámogatási jogosultság nem jár pénzbeli (40.000 Euro) hozzájárulással, illetve nem kizáró feltétel az új gazdaság kialakítása vagy gazdaságátadás keretében meglévő átvétele.
A már mezőgazdasági termelő tevékenységet folytató gazdálkodó is vehet igénybe támogatást, tehát ebben az esetben nem kizáró feltétel a már korábban igényelt/megkapott támogatás sem.
Induló mezőgazdasági vállalkozó is igényelheti a többletjogosultságot, tehát nem kell 1 vagy 2 lezárt gazdasági évvel rendelkezni hozzá, csak a vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges őstermelő vagy egyéni vállalkozói igazolvánnyal kell rendelkezni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium bizonyos EMVA társfinanszírozásában megvalósuló támogatás jogcímek esetén többlettámogatási jogosultságot, illetve többletpontokat biztosít azon ügyfelek részére, akik rendelkeznek a fiatal mezőgazdasági termelői minőségről szóló határozattal.
Az az ügyfél, aki a fiatal mezőgazdasági termelői minőséget megszerzi, beruházási jogcímek esetén 10%-kal magasabb támogatási intenzitásra jogosult, illetve bizonyos jogcímek esetén, a bírálat alapját képező értékelés során az elnyert minőségével többletpontokat szerezhet.

Az alábbi népszerű jogcímek vonatkozásban vehető igénybe a többlettámogatás:

  • Állattartó telepek korszerűsítése
  • Baromfi telepek korszerűsítése
  • Kertészet korszerűsítése
  • Mezőgazdasági termékek értéknövelése
  • Öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztése
  • Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése
  • Növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítése
A többlettámogatás meglétének értelmében ezen jogcímek vonatkozásában a 40%-os támogatási mérték a +10%-nak köszönhetően 50%-os támogatástartalmat biztosít.

Pályázati aktualitások

A támogatás igénybevételének feltételei

A többlettámogatás igénybevételére jogosult az a természetes személy, aki:
  • a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megállapítása iránti kérelem benyújtásának időpontjában elmúlt 18 éves, de a 40. életévét még nem töltötte be,
  • mezőgazdasági termelői tevékenységet végző őstermelő vagy egyéni vállalkozó,
  • mezőgazdasági szakképesítéssel, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkezik,
  • a kérelem részét képező üzleti terv értékelése során a megszerezhető 50 pontból legalább 35 pontot elér.

A támogatási kérelem benyújtása, elbírálása

A többlettámogatás iránti kérelmet a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz postai úton kell benyújtani.
A kérelmek benyújtása folyamatosan történhet, tehát nincs az általános egy hónapos beadási határidőhöz kötve.
Az IH a kérelmet a benyújtástól számított 30 napon belül bírálja el.
Konkrét beruházási elképzelés vagy várható pályázati lehetőség esetén célszerű már a beruházási támogatási kérelem benyújtást megelőzően rendelkezni a többlettámogatási joggal, mert a +10%-os intenzitás igénybevétele mellett a támogatási kérelmek értékelő szempontjaiban szereplő fiatal termelői minősítés megléte többletponttal is járhat, de csak akkor, ha a benyújtást megelőzően az ügyfél már rendelkezik a támogató határozattal.
A feltételeket teljesítő ügyfél esetében az IH határozatot hoz arról, hogy az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelői minőség követelményeinek eleget tett, és azt megküldi az ügyfél részére, valamint tájékoztatja az MVH-t a kérelem elbírálásának eredményéről.
A fiatal mezőgazdasági termelői minőség jogosultság a kérelembenyújtás időpontjától az azt követő év december 31. napjáig, de legkésőbb az ügyfél 40. életévének betöltéséig érvényes.
Az igazolás lejáratát követően a minősítés meghosszabbítására új kérelmet kell benyújtani, tehát nem automatikus a hosszabbítási lehetőség.
Az esetleges hiányosságok pótlására a VM hiánypótló levélben hívja majd fel az ügyfél figyelmét.
A hiányok pótlását az ügyfélnek a kézhezvételtől számított 15 naptári napon belül teljesítenie kell.
Amennyiben egy adott hiányosságot az ügyfél a megadott határidőn belül nem pótol, ugyanazon témában újabb hiánypótlásra nem áll módjukban lehetőséget biztosítani.
A kérelem feldolgozásának és a fiatal mezőgazdasági termelői minőségről szóló döntés meghozatalának idejében nem számít bele a hiánypótlás időtartama.

A támogatási kérelem csatolandó dokumentumai

A többlettámogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:
  • az igazolás iránti Kérelem formanyomtatványt,
  • az érvényes őstermelői, vagy az érvényes egyéni vállalkozói igazolvány másolatát,
  • papír alapon és elektronikus adathordozón (CD-n) az üzleti tervet,
  • a végzettséget igazoló okirat(ok) másolatát.
A minősítési pályázat részét képező üzleti terv nyolc fejezetből áll.
A terv részeként be kell mutatni a vállalkozást, piacelemzést és értékesítési lehetőségeket kell vizsgálni.
 A termelés hatékonyságát kell megvizsgálni, a szervezet, emberi erőforrás gazdálkodásra ki kell térni, a többlettámogatással érinteni kívánt tevékenység fejlesztést kell kifejteni, a kommunikációs terv keretében a projekt népszerűsítését kell propagálni.
 A társadalmi felelősségvállalás leírásában a korábbi és a tervezett közösségi hozzájárulásokról kell említést tenni.

II. Pályázati hírek, információk

  • A kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzése pályázathoz kapcsolódó hír, hogy a jogcím előkészítési fázisban van, a rendelkezésre álló források figyelembe vétele mellett kerül majd meghirdetésre a rendelet várhatóan júliusban, így a kérelmeket augusztus-szeptember magasságában lehet majd benyújtani.
  • Június közepén megkezdte az MVH az EMVA III. tengelyének keretében meghirdetett Falumegújítás és –fejlesztés, Vidéki örökség megőrzése, illetve A nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikáció támogatási határozatainak kiküldését az ügyfelek részére. A falumegújítási és vidéki örökség kérelmek esetében a Helyi Akciócsoportok külön-külön pontszámokat állapítottak meg a rendelkezésre álló forrásaik figyelembevétele mellett. A diverzifikációs pályázatoknál a formai és tartalmi követelményeknek megfelelő kérelmekre elegendő a rendelkezésre álló megnövelt forrású keretösszeg, ezért így mindenki részesülhet támogatásban, ha a befogadó nyilatkozattal rendelkezik.
  • Négymilliárd forint többletforrást biztosít a vidékfejlesztési tárca a LEADER helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra  – közölte a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára május 27-én, sajtótájékoztató keretében Budapesten. A falumegújításra és a vidéki örökség megőrzésére fordítható összegre 88 vidékfejlesztési akciócsoport területéről lehetett pályázatokat benyújtani tavaly ősszel.

 

  • A beérkezett mintegy 2.400 pályázat 77 százaléka megfelelt a kiírás követelményeinek, így összesen 23 milliárd forint használható fel a pályázatok támogatására.

 

  • Megjelent a 91/2013. (VI.06.) MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről, ami alapján 2013.06.17-től beadhatók a támogatási kérelem forráskimerülésig, de legkésőbb 2013. augusztus 31-ig.
  • Megjelent a 95/2013. (VI.11.) számú MVH Közlemény az erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatás igényléséről, melynek értelmében a támogatási kérelmek benyújtására 2013.július 2. és július 31. között lesz lehetőség.
  • Megjelent a 94/2013. (VI.11.) számú MVH Közlemény az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás igényléséről, melynek értelmében a támogatási kérelmek benyújtására 2013.július 2. és július 31. között lesz lehetőség.
  • A Helyi Akciócsoportok (HACS) támogató nyilatkozatainak meglétét követően június 17-én megkezdődtek a 35/2013. (V. 22.) VM rendelet alapján az EMVA LEADER támogatási kérelmek elektronikus benyújtásai. A támogatási kérelmeket forráskimerülésig lehet benyújtani, ennek megfelelően az első Akciócsoportnál már másnap, 18-án 13 órakor felfüggesztették a kérelembenyújtás lehetőségét a rendelkezésre álló források jelentős túligénylése miatt. A cikk készítésének időpontjában ez a felfüggesztési arány a HACS-ok 50%-át érinti, az újság megjelenésekor várhatóan ez az arány még tovább emelkedik.
  • Megjelent a 99/2013. (VI.20.) számú MVH Közlemény a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására, és működtetésére igénybe vehető támogatások kifizetésének igényléséről. Ennek értelmében a kifizetési kérelmeket 2013. július 1. és 31. között lehet majd benyújtani.