fbpx

Az apró magnak, precíz vetőgép kell

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 12.

A vetőmagágy elkészül, kinek jobb minőségben, kinek nem, annak függvényében, hogy mennyire nehéz talajon dolgozunk, mikor volt csapadék, na meg nem utolsó sorban annak is függvénye, hogy ki milyen talajművelési technológiát használ.

Adott a vetőágy és minél jobb minőségben szeretnénk az apró magvakat elvetni. (bíborhere, repce).

 

TurboDisc_vetőcsoroszly

 

A vetőgép elején a rövid tárcsa, intenzív aprítást – keverést végez, alakítja még a vetőágyat, ezt követően a gumikerekes henger lehengerli a földet és egy utat képez a vetőcsoroszlyák számára.

Ez ezért jó és kell, mert csak tömör alapon tudunk precíz vetésmélységet tartani.

Az által, hogy a vetőcsoroszlya előtt a talaj tömörítve van a csoroszlyák is könnyebben át tudják vágni az útjukba kerülő szármaradványokat.

Ezt úgy kell elképzelni, mintha lenne egy friss puha kenyerünk és egy jó éles késsel fel szeretnénk szelni, ha nem nyomjuk össze egy kicsit akkor elég nehéz elvágni (csak reszelünk).

 

A vetőmagot a nyomókerék által megvezetett dupla tárcsás csoroszlya helyezi a földbe.

A csoroszlyanyomás max. 80 kg, de még így is képes a + 7,5 cm talajegyenlőtlenséget pontosan lekövetni.

Egy másik fontos dolog a vetőgépben a pontos adagolás, ezt a Horsch E-manager vezérli.

Egy radar figyeli a sebességet, és az adagoló ennek függvényében gyorsabban vagy lassabban forog.

Jobb vagy se a pneumatikus vetőgép, mint egy mechanikus?

A radarvezérlésnél nincs kerék megcsúszás, tehát a kiadagolt mennyiség nem változik akár száraz akár nedves körülmény mellett dolgozunk.

Az által, hogy az adagoló cellás kereket elektromotor hajtja, vetés közben is állíthatjuk a vetési normát anélkül, hogy megállnánk, vagy leforgatnánk.

Ezt lehet százalékosan, vagy kilónként, akár még grammonként is (pl. mák).

Ha a meghibásodást vesszük alapul a jelenlegi elektronika olyan fejlettségi szinten van, hogy nem kell attól tartani, hogy valami elromlik csak azért mert öregebb, a fogaskerékhajtás hamarább megadja magát, mint az elektromos vezérlés.

A Horsch az összes vetőgépét 3–18 m munkaszélességig mind ugyanazzal az elektromos vezérléssel szereli, és az összes aprómag vetőgépe pneumatikus.

Magyarországon is ahol már számít a pontosság, ott már egyre többen választják a Horsch vetőgépeket.