Technikától - Technikáig | 2015 február

Zetor Forterra 150 HD: az új ?zászlóshajó?

Az idei évtől a cseh, brünni traktorgyártó új és beszerezhető ?zászlóshajója? a Zetor Forterra 150 HD típusú, 108 kW/147 LE motorteljesítményű erőgépe. A Forterra 130 HD és 140 HD típusok után az új Forterra 150 HD típus is piacra került, amely jelenleg a gyártó legnagyobb teljesítményű és műszaki tartalmú traktora. A traktor erőforrása egy új, saját fejlesztésű (Z 1716 típusú) 4-hengeres, 16 szelepes, 4156 cm3 lökettérfogatú, korszerű Zetor-motor, amely az EU Stage III B kipufogógáz-kibocsátási, környezetvédelmi normatívákat teljesíti. Az erőgép 30/30 fokozatú, automatikus kapcsolású, elektrohidraulikus rendszerű powershift/powershuttle sebességváltóval is rendelkezhet, rugózott első hídját és fülke rugózását az olasz Carraro-tól ?kölcsönözték?, Bosch gyártmányú fogaskerekes hidraulika szivattyúja 85 l/min (vagy opcióban axiális kivitelű, és 120 l/min) folyadékszállítású. Hátsó, III. kategóriás függesztő szerkezete 8500 kg emelőképességű, TLT-éről 540/1000 és 540E/1000E min-1 fordulatszámok levételére van lehetőség. Az erőgéphez opcióban (3500 kg teheremelő képességű) mellső függesztő szerkezet is rendelhető. A vezetőfülkében új, multifunkcionális vezérlőközpont könnyíti meg a gépkezelő munkáját. A Zetor traktorgyár a 2016. évig még 6 új modell bevezetését tervezi, és erőgépei teljesítményének felső határát 200 LE-ig növeli meg. 
Zetor Forterra 150 HD: az új ?zászlóshajó?

Dieci Agri Farmer VS rakodógépek automatikus motorvezérléssel

Az olasz Dieci S.r.l. az építő-/nehézipari, mezőgazdasági, kommunális és speciális felhasználási célú teleszkópos rakodók (és szállító dömperek) ismert és elismert gyártója. Mezőgazdasági hasznosítású teleszkópos rakodóit hét típusváltozatban gyártja, közülük az Agri Farmer sorozatban 9 változat található meg, amelyekben a legfejlettebb műszaki technikát a VS (Vario System) erőátviteli rendszerű rakodók képezik. A teleszkópos rakodóknak már ismert, Vario System erőátviteli rendszerét forradalmian új elektronikus motorüzem-szabályzással tették még hatékonyabbá. A 2014. évi bolognai EIMA kiállításon ezüst fokozatú elismerésben részesült ez a ?Power Efficiency Control System? (P-Ecs) fantázianevű megoldás. Az újszerű P-Ecs automatikusan, a szükséges hidraulikus teljesítmény függvényében szabályozza a motor fordulatszámát. A gépkezelő munkavégzési kényelme jelentősen javul, hiszen teljes figyelmét az emelésre, rakodásra fordíthatja, nem kell törődnie a motor fordulatszámának optimális szinten tartásával. A ?finomhangolású? rendszerrel a vezetőfülkén belüli zajszint is csökken, és 18% körüli hajtóanyag-megtakarítás érhető el. A Danfoss cég által, kifejezetten a Dieci számára kifejlesztett erőátviteli rendszer opcióként valamennyi Agri Farmer VS modellben - 28.7, 28.9, 30.7 és 30.9 ? elérhető. A sorozatban legkisebb modell (Agri Farmer 28.7 VS) 6,35 m maximális emelőmagassága mellett 2,8 tonna emelőképességgel rendelkezik, a legnagyobb 30.9 modell teherbírása 3,0 tonna, maximális emelőmagassága 8,70 m. Valamennyi rakodógépnek 74,5 kW (101 LE) teljesítményű, négyhengeres Kubota motorja van, amelyek az EU Stage III B kipufogógáz-tisztasági előírásoknak felelnek meg.
Dieci Agri Farmer VS rakodógépek automatikus motorvezérléssel

Bridgestone VT-Tractor prémium mezőgazdasági gumiabroncsok

Az elmúlt évben a Reifen Essen kiállításon bemutatott Bridgestone VT-Tractor mezőgazdasági (radiál) gumiabroncsok már nálunk is kaphatók 28 ? 42? közötti (10 féle) méretekben. Szembetűnő előnyük a futófelületen egyenletesen eloszló nyomásnak köszönhető rendkívül csekély talajtömörítés. A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) a 0,8?1,0 bar belső légnyomású VF 600/70 R30 és a VF 710/70 R42 gumiabroncsokat hasonlította össze más prémium termékekkel. Bizonyított tény, hogy a VT-Tractor a versenytársak azonos méretű gumiabroncsaihoz képest 26%-kal nagyobb felülettel ?kapaszkodik? a talajba. Ez a kerékcsúszás mértékén is meglátszik: 10 óra alatt az ilyen abroncsokkal szántó traktor ? megint csak a versenytársakkal összehasonlítva ? 0,9 hektárral többet teljesít. Ez 50 hektáronként 36 liter gázolaj megtakarítását teszi lehetővé, ami önmagában is jelentős gazdaságossági előny! A Bridgestone mint a világ legnagyobb gumiabroncsgyártója most olyan intuitív és könnyen használható, felhasználóbarát okostelefon-alkalmazást is kínál, amely a gazdának egy pillanat alatt megmondja, hogy az adott munkafeladatnál mennyi legyen igazán az optimális légnyomás. A Bridgestone ?Tyre Pressure App? néven futó alkalmazás Apple és Android rendszert használók számára a www.bridgestone.com honlapról angol, francia, holland, német, olasz és spanyol nyelven tölthető le.
Bridgestone VT-Tractor prémium mezőgazdasági gumiabroncsok

Újdonságtérkép

Újdonság Térkép rovatunkat a gyártó cégek friss, új innovációira ?hegyezzük? ki. Reméljük, ez segítséget nyújt a gazdálkodóknak gépparkjuk fejlesztéséhez, egyes erő- és munkagépeik megújításához.
Thaler Hoflader kisrakodó gépek hidraulikusan csökkenthető magasságú tetőfedéllel: a rakodógép-gyártó német Thaler a ?21? és ?27?-es sorozatú kisrakodó gépeihez hidraulikusan (6 s alatt) leereszthető bukókeret-tetőt fejlesztett ki. A borulásvédő keret tetőrésze az alacsony belmagasságú istállókban teszi lehetővé a munkavégzést. A leeső tárgyak ellen védő tetőszerkezet teljes biztonságot nyújt a gépkezelőnek. Az adott rakodógéptől, illetve annak gumiabroncs méretétől függően a tető 195 cm magasságig engedhető le, a hidraulikus keretmozgató csak a gépkezelő mindkét kezének egyidejű igénybevételekor működtethető, így az a legszigorúbb SAE (ROPS/FOPS) előírásoknak is megfelel. (www.hoflader.com)
Farmtech: új Megaflex szervestrágyaszóró pótkocsik: a szlovén Farmtech teljesen átdolgozta Megaflex szervestrágya-szóró kocsiját, kialakítva a Megaflex 1800 és 2200 típusú szórógépeit, amelyek 18/22 tonna össztömegük mellett 11,5 t és 13 t hasznos terhelésűek. A hidraulikus hajtású, kaparó-szalagos lehordó rendszerű, szervestrágya (komposzt; mésziszap; szennyvíziszap, stb.) kijuttatására alkalmas pótkocsik tandem futóművel, standard és univerzális (kombinált) szórószerkezetekkel is rendelkezhetnek, szórási szélességük 12 vagy 25 méter. Üzemeltetésükhöz 107/147 kW (145/200 LE) teljesítményű erőgép szükséges. A 16/35 m3 hasznos raktérfogatú felépítményük takarmánynövények szállítását is lehetővé teszi. (www.farmtech.eu)
Favaro OVS kétoldali ültetvénypermetező: az olasz Favaro új fejlesztésű OVS (Optimal-Variable-Symmetric) ültetvénypermetezője két, független ventilátoros, oldalanként különböző mennyiségű (35-53 E m3/h) szállítólevegővel dolgozhat. Változtatható dőlésszögű (2x7 db-os) fúvókasorai turbolenciamentes légáramlást biztosítanak. A vontatott, 9 m3-es SCL 900 permetező tartálykocsival (max. 8 m széles és ~9 m magas) szőlő- és gyümölcsültetvények (bokrok, magas fák, stb.) eltérő intenzitású növényvédelmére van lehetőség. Oldalanként különböző fúvóka elrendezéssel már eddig is készültek ültetvénypermetező gépek, a külön-külön is megválasztható szállítólevegő-mennyisége újdonságnak számít. (www.favaro.eu)