EuroTier

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 25.

Középpontban a végtermék – Partnereink sikere a mi sikerünk!

Az Agrifirm Magyarország Zrt. az Agrifirm Cégcsoport tagjaként kiállítókként vett részt az EuroTier 2014-en. A holland anyavállalat főszervezésében, a 17-es számú csarnokban található 100 m?-es standon az Agrifirm több leányvállalata (Magyarország, Hollandia, Németország, Belgium, Lengyelország) és ugyancsak a cégcsoporthoz tartozó Bonda közreműködésével fogadták az érdeklődőket.

Az Agrifirm Magyarország Zrt. kiváló minőségű baromfi- és sertéstakarmányok gyártásával és értékesítésével, illetve szaktanácsadással foglalkozik. Takarmányaik állandó és megbízható minőségben és összetételben, szigorúan ellenőrzött gyártási körülmények között készülnek. Üzemeik (Kabán és Győrött) ISO 22000:2005, GMP+ és GlobalG.A.P. tanúsítványokkal rendelkeznek. Takarmányaik kiszállítását professzionális szállítmányozó partnerük végzi a legkorszerűbb gépjárműparkkal Magyarország, Szlovákia és Románia egész területén.

Az Agrifirm cégcsoport az állattenyésztés hatékonyságát érintő legújabb fejlesztéseinek bemutatása mellett a termelőik és az ő kiváló termékeikre – a csirkehús, a tojás, a sertéshús, a tej, a zöldségek és gyümölcsök – helyezték a hangsúlyt. Hiszen a végfelhasználók és a végtermékek sikerei nélkül nem lennének sikeresek, így joggal büszkék az ügyfeleikre. Erre helyezték a kiállítási stand dizájn elemeit is, illetve a fent felsorolt termékekből készült finom falatokkal fogadták az Agrifirm standra látogató vendégeket. Bemutatták több vezető takarmány koncepciójukat is a brojler-, tojó-, sertés- és szarvasmarha ágazat számára. Egy háromnapos szakmai kirándulás keretében pedig néhány termelő partnerüknek lehetőséget adtak arra, hogy elutazzanak az EuroTier kiállításra, ezzel is hozzásegítve őket az új technológiák, innovációk megismeréséhez, ezáltal jobb eredmények eléréséhez.

BIOMIN szenzáció az EuroTier-en FUMzyme®

A BIOMIN büszkén jelentette be, hogy az Európai Unió Élelmiszerlánc és Állat-egészségügyi Bizottsága (SCFCAH) pozitív véleményt fogalmazott meg a FUMzyme® termék takarmányok mikotoxinokkal való szennyeződésének csökkentésére szolgáló anyagként való engedélyezéséről. A FUMzyme® az első tisztított enzim, amely nem toxikus metabolitokká alakítja a fumonizineket, ezáltal fontos mérföldkövet jelent a mikotoxin-kockázatkezelésben. A SCFCAH pozitív állásfoglalása után az ide vonatkozó uniós szabályozás közzététele volt a következő és egyben utolsó szakasz, amely igazolja a FUMzyme® hatékonyságát a mikotoxinok inaktiválásában.

2013-ban a BIOMIN volt az első vállalat, amely megkapta az Európai Bizottság engedélyét a mikotoxin-ellenes tulajdonsággal rendelkező takarmány-adalékanyagaira. Az engedélyezés a deoxinivalenolt (DON) biotranszformáló Biomin BBSH 797 és az aflatoxin-kötő bentonit származék, a Mycofix® Secure termékekre vonatkozott.

Most pedig a FUMzyme®, a méltán elismert Mycofix® termékcsalád új tagja lett az első olyan tisztított enzim, amelyet az EU bizonyítottan mikotoxin ellenes hatású anyagként engedélyez.

A FUMzyme® -ot eredetileg egy fumonizint károsító talajbaktériumból (Sphingopyxis sp. MTA 144) izolálták és a BIOMIN Kutatóközpontja azonosította fumonizin észteráz enzimként. A termék hatékonyságát a fumonizinek lényegesen kisebb toxicitású vegyületekké való bontásában a szfinganin/sphingozin arány változása mutatja, amely számos rövid és hosszú távú sertés etetési kísérletben bizonyításra került. A szfinganin/sphingozin arányt tartják tudományos körökben a fumonizin mérgezés legérzékenyebb biológiai jelzőjének.

A vizsgálatok következetesen azt mutatták, hogy a takarmányhoz adott FUMzyme® jelentősen csökkenti az olyan sertésekben a szfinganin/sphingozin arányát, amelyeket az EU határérték feletti és alatti fumonizinnel szennyezett takarmányokkal etettek. Az EFSA 2014 májusában közzétett Tudományos Véleményében arra a következtetésre jutott, hogy FUMzyme® nem csak az állatok, az emberek és a környezet számára biztonságos, hanem bizonyíthatóan hatékony sertésekben.

A főleg kukoricában előforduló fumonizinek a legártalmasabb toxinok közé tartoznak, elsősorban a létfontosságú szervekre gyakorolt hatásuk miatt. A fumonizinek által sertésekben okozott főbb tünetek a tüdőödéma, létfontosságú szervek károsodása és elhalása (máj, vese, hasnyálmirigy), gyomorkimaródások, szív-és érrendszeri károsodások, valamint a megnövekedett érzékenység a másodlagos bakteriális (pl. E.coli) és vírusos (pl. PRRS) fertőzésekre, amely magasabb elhulláshoz vezethet. A fumonizin gazdasági károkat okozó hatása felbecsülhetetlen.

A BIOMIN ausztriai kutatóközpontjának több éves intenzív kutatási eredményeként, a fumonizineket hatékonyan inaktiváló FUMzyme® termék példázza a BIOMIN innovációs vezető szerepét a mikotoxinok elleni forradalmi stratégiák fejlesztésében.