fbpx

10-20 jó évünk van – már nem bírják a növények

Írta: Kohout Zoltán - 2019 január 29.

Újabb olyan tényezőre bukkantak a kutatók, ami tovább gyorsítja a klíma összeomlását: 2050-re a növényvilág elveszíti szén-dioxid-átalakító képességét…

 erdő

Ördögi kör

A Columbia Egyetem kutatói szerint ez nem annak a következménye, hogy olyan sok üvegházhatású gáz van a légkörben, hogy már nem bírnak vele a növények, hanem a növények veszítenek CO2-elnyelő képességükből, és ez felgyorsíthatja a felmelegedést, valamint tovább súlyosbíthatja az azzal járó problémákat. Ördögi kör ez, mert éppen a CO2 feldúsulásának hatására válnak gyakoribbá azok a szélsőséges időjárási jelenségek, amelyek csökkentik a növények potenciálját a CO2 megkötésére.

Az új tanulmány emellett azt is cáfolja, hogy az átlagosnál nedvesebb évek ellensúlyoznák az átlagosnál szárazabb éveket, amikor a növények (például erdő- és bozóttüzek, aszályok hatására) jóval kevesebbet képesek elnyelni az üvegházhatású gázból – írja a tudományos híreket közlő qubit.hu.

nedves talaj

Nem lépünk…

Tévedés az is, hogy az emberiség mind jobban vigyáz a légkörre – tavaly például újabb rekordot döntött a CO2-bocsátás, és a légkör terhelése eléri 40 milliárd tonnát. A hosszú távú és tovább gyűrűző következmények felmérhetetlenek. A félmilliárd ember megélhetését biztosító korallzátonyok vagy a rénszarvas-állományok gyorsuló pusztulása, az óceánok elsavasodása, a termőtalajok szintén gyors leromlása és a többi hasonló jelenség ma megjósolhatatlan, de rendkívül aggasztó geopolitikai, globális társadalmi válságokhoz, migrációhoz, fertőzések kialakulásához vezet.

(forrás: qubit.hu)