fbpx

10 ezer német gazda tüntetett Berlinben

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 28.

Mintegy 5 ezer traktor érkezett a német fővárosba, a Brandenburgi kapu elé. Németország minden részéről érkeztek termelők, hogy így tüntessenek a kormány által tervezett szigorúbb mezőgazdasági rendeletek ellen.


Forrás: topagrar.com

A környezetvédőkre hallgatva már szinte teljesíthetetlen termelési és tenyésztési előírásokkal bombázzák a gazdákat a döntéshozók. A gazdák útjuk során többször is megálltak, hogy a városlakókkal ismertessék az álláspontjukat.

– A környezetvédők évek óta hamis adatokkal vezetik félre a lakosságot, mi pedig évek óta hiába próbáljuk szembesíteni őket a tényekkel. A kormányzat is előbb hallja meg az ő szavukat, mint a miénket. Elegünk van abból, hogy a nemzet pofozó bábuja legyünk! – nyilatkozta a topagrar.com-nak Max Kirsten, a Parasztszövetség elnöke.

A 2017-ben meghozott új trágyázási előírásokkal kezdődött Németországban a gazdák neheztelése, de ezt még elfogadták, mivel az ország több ízben is jelentősen átlépte a természetes vizekben megengedett nitrátmennyiség uniós határértékét, amiért kötelezettségszegési eljárás indult ellene. A kormányzat most már az állattartástól kezdve a növényvédelmen át a jelenleginél sokkal szigorúbb technológiai előírások bevezetését tervezi.

A gazdák már a nitrátmérések hitelességét is megkérdőjelezik. Azt kérik, hogy tízszerezzék meg a mérőállomások számát az országban, és csak azokat a gazdákat büntessék, akiknél bizonyított a környezetterhelés, olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetségének oldalán.

A német Parasztszövetség hibásnak tartja a Krefeld-tanulmányt, ami arról számolt be, hogy három német természetvédelmi területen a rovartömeg az elmúlt évtizedben 70 százalékkal csökkent. Ha egy természetvédelmi területen tilos állatot legeltetni, és ezzel a természetes fűnyírástól és trágyázástól is megfosztjuk a térséget, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha az itteni teljes bioszféra átalakul.