fbpx

200 cég 30 milliárdot költött baromfitelepre

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 21.

A mostani KAP-ciklusban bő 730 milliárd forintnyi beruházási támogatást ítéltek meg, s ebből 200 agrárcég 30 milliárd forintot költött el baromfitartó telepek fejlesztésére, megújítására.

 

 

Ez is elhangzott a napokban a Bács-Kiskun megyei Izsákon, ahol átadták az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepét. Az ünnepélyes átadón az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt: az elmúlt 10 évben 65%-kal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig hazánk harmadik legfontosabb agrár-exportcikkévé és a járványok ellenére az egyik legperspektivikusabb termékévé vált. Feldman Zsolt szerint a piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig „gyógyírt jelenthetett”, hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából 3 milliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozások számára különítettek el. A keretből eddig több mint 1400 olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak. Az ágazatban 5%-os termelésnövekedés várható, de ehhez szükségesek a fejlesztések.

 

 

Az iszáki fejlesztés során három, egyenként 1200 négyzetméteres, együtt 70 ezer baromfihizlalására alkalmas épületet a legkorszerűbb automata etető-, itató-, valamint fűtés- és hűtéstechnológia rendszerekkel szerelték fel. Működés során a telep éves szinten 420 ezer baromfi tartását teszi lehetővé.

Forrás: AM, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária