fbpx

Indul a szezon, egymás tökeit méregetik

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 21.

Pár éve még elég volt egy negyvenkilós példány, ma már a másfél tonnás tököket is nézegetheti, aki kíváncsi rá.

Mozart nyomta az input„anyagot”

A friss őszizöldség-szezon egyik első szenzációja a legnagyobb – helyesebben legnagyobb tömegű – tök hivatalos mérlegelése volt Japánban. Uconomija Hirojosi 410,3 kilogramm súlyú zöldsége ezzel meg is nyerte a szigetország legnagyobb ilyen termése címért folyó versengést. A hvg.hu szerint a hatalmas zöldségfélét a csendes-óceáni szigetország nyugati részén, Ehime prefektúrában termesztették, és a gazda már másodszor nyerte meg a versengést. Sajátos receptje is van hozzá, de ha azt hinnénk, hogy a receptúra valamilyen speciális inputanyagot, szerves vagy lombtrágyát tartalmaz, tévednénk: a 68 éves férfi szerint a tök növekedését Mozart zenéje serkentette.

 

 

 

Japán amúgy szereti az ilyen értelmetlen, bár kétségkívül kedélyes megméretéseket. Nemrég például mi is megírtuk, hogy a világ talán legdrágább szőlőtermése is a távol-keleti szigetországhoz kötődik, ahol 4 milliót is adnak egy fürtért. Máskor az aranynál is többet hajlandóak fizetni egy dinnyéért – igaz, szerintük a Densuke-gyümölcsöknek nincs párja.

 

 

2 tonnáig csepegtették

Érdemes egyébként hozzávenni, hogy másfél évtizede még egy – mai szemmel vékonyka súlyt produkáló – 100 fontos, azaz alig 50 kilós tök is bekerülhetett a rekordok világgyűjteményébe. A világ alighanem valaha volt legnagyobb töke viszont messze felülmúlja még ezeket a tömegeket is: a világrekordot egy ideig egy 1008 kilós példány tartotta, mígnem Izraelben előállítottak egy 1964 kilósat. Az ottani szakemberek szerint a csepegtető öntözés – aminek a hazája is a közel-keleti innovátoroknál keresendő – az egyik titka az ideális (vagy irreális) méreteknek.