fbpx

Fókuszban a durumbúza

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 22.

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát, és meg is fizeti! Az idei évben szinte sosem látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára. Azok a termelők, akik nem pártoltak el a durum termesztésétől az elmúlt években, most nagyon szép profitot érhettek el a learatott termény eladásakor.

 

A fontos paraméterek a fehérjetartalom, az üvegesség és a hektolitersúly, melyekkel az idei évben nem voltak gondok. A fehérje minősége is fontos, nem csak a mennyisége. A W- és a P/L-értékek is lényegesek egy durumbúza minőségének a meghatározásakor.

A Lajtamag Kft. kínálatában van két olyan kiváló durumbúzafajta, amelyek minőségben és termőképességben is megfelelnek a sikeres keménybúza-termesztés kritériumainak. Mindkét fajta 7 tonnás üzemi átlagot produkált a cég saját területein. A LUPIDUR Ausztriában a legmagasabb termésátlagokat mutató durumbúzafajta. Magas termőképessége mellett kiemelkedő tulajdonsága a télálló képessége, amiben szintén a legjobb besorolást kapta. Hazai körülmények között is számos helyen termett akár jobban is, mint az aestivum búzák. A Lupidur a kalászfuzáriumnak kimagaslóan ellenáll.


LUNADUR

 

A LUNADUR fajta a Lupidurhoz hasonlóan rendkívül jó télállósággal bír. Beltartalmi paraméterei nagyon jók, termőképessége is kimagasló a durumbúzák közül.

A minőségi búzafajtáknak még mindig egyik jeles képviselője az ANTONIUS. A jó hektolitersúlya mellett a kiemelkedő fehérjetartalom jellemzi. Emellett a sikértartalom és az esésszáma és a P/l-száma is a prémium kategóriába sorolja. Ezek a paraméterek rendkívül fontosak az olasz malmok számára, amelyek név szerint keresik az Antonius búzát. Egészséges fajta, amely magas száron érik, de megdőlésre nem hajlamos.

Minőségi búzáink új képviselője a szuperkorai IS AGILIS. Az árpákkal érő fajta beltartalma kimagasló, és a rendkívül korai betakaríthatóságának köszönhetően nagy biztonsággal betakarítható, megőrizve fehérje- és sikértartalmát.

A bőtermő fajták közül az ACTIVUS és TIBERIUS fajtát kínálja cégünk a gazdáknak. Ezek korai, magas termőképességű fajták, melyekben a magas termésátlaghoz általában malmi minőség párosul. Egészséges fajták, amelyek meghálálják az intenzív gazdálkodást.

Az elmúlt években általában a fő kérdés, ami a gazdákban megfogalmazódott, hogy „mit vessek?”. Bőtermő fajtát gyengébb beltartalommal, mert a piac úgysem fizeti meg a minőséget, vagy javító búzát, remélve, hogy megéri, és megfelelő felár lesz a minőségi búzára? A legjobb megoldás, ha elosztjuk a kockázatot, és mindkettőből vetünk. Azonban akad egy alternatív megoldás a Lajtamag kínálatában.

A bőtermő képesség és a kimagasló beltartalmi paraméterek a FALADO fajtában egyesülnek. A rendkívül jó termésstabilitás nagy terméspotenciállal és jó beltartalmi paraméterekkel egészül ki. Középmagas száron érő, egészséges, megdőlésre nem hajlamos fajta. Télállósága nagyon jó.

 


IS AGILIS

 

Fogytán a zöldítő keverékek!

Cégünk meghatározó az aprómagok és a zöldtrágyák területén. A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítő keverékek használata, hisz ezzel meg tudja őrizni, vagy javítani képes a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza szerkezetét. Az állandó keverékeink mellett folyamatosan figyeljük a termelők igényeit, és tudatosan állítjuk össze egyedi komponenseinkből a szakmailag alátámasztott keverékeinket. Tudatos zöldítés = jobb talajszerkezet.

A zöldítő keverékek rendelésének célegyenesébe értünk. Keresse kollégáinkat, akik segítenek a megfelelő keverék, illetve kalászosvetőmag kiválasztásában.


BÍBORHERE

Válassza az extra profitot, és termeljen a Lajtamag Kft.-nek BÍBORHERÉT és egyéb aprómagokat. Mindamellett, hogy rendkívül jó elővetemény, szálasfehérje-támogatást lehet utána igényelni.

 

Kollégáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Keverékeinkről bővebben a www.lajtamag.hu/vetomag/zoldtragya-keverekek oldalon olvashat