fbpx

Mezőgazdaság, ipar: tárolás igényre szabva

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 22.

Ahogy a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazatában szükséges a gabonatermelés biztonságos elhelyezése, úgy a tárolás elengedhetetlen az ipari létesítmények esetén is. Az igényekre szabott acélszerkezetes megoldások a raktározásban is népszerűek.

 

Ha mezőgazdaság, akkor a gabonatárolás mellett fontos megemlíteni a gépek, zöldségek, gyümölcsök, haszonállatok elhelyezését is. A Frisomat tartós, gyors és kulcsrakész megoldást kínál, legyen szó bármilyen funkciójú acélcsarnokról.

Jól tudjuk, hogy a gépeket, speciális gazdálkodó berendezéseket és eszközöket nem csak az időjárás viszontagságaitól kell védeni, a rendszeres karbantartások és javítások elvégzéséhez is fedett csarnokra van szükség. A Frisomat szakemberei mindezek tekintetében alakítják ki az acélszerkezetes géptároló csarnokokat.

 

Ha igény a speciális klíma

Ha a zöldségek és gyümölcsök tárolása a cél, az ezeknek megfelelő speciális körülmények kialakítása sem lehet akadály. Ugyanígy a modern borászat is fejlett technológiákat és szaktudást igényel. Tökéletesen kell tudni szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényt, miközben elegendő helyet kell biztosítani a tartályok és a késztermékek tárolásához. Ezek az elvárások is teljesülnek a hidegen alakított, tűzihorganyzott acélból készülő csarnokok és épületek esetén.

 

Ha feladat ellenállni a nagy nyomásnak vagy agresszív szennyeződésnek

Lássuk mi a helyzet a gabonatárolással! A raktárak falainak nagy nyomásnak kell ellenállniuk, hiszen több tonna gabona feszülhet nekik. A tisztíthatóság szempontjából kiemelten fontos, hogy a gabona átmeneti „otthonául” szolgáló tároló padlója és a falak felülete sima, rés- és repedésmentes legyen.

Az állatok kényelme, munkaerő-megtakarítás, költségcsökkentés, magas minőség és bővíthetőség – egy jó istállóépület további jellemzője, hogy mindenben az állatállomány igényeihez igazodik úgy, hogy az állatok egészségesek és termékenyek legyenek.

A különböző elképzeléseknek megfelelően a Frisomat csarnokainak mindegyike elérhető akár 60 méteres szélességgel és különféle oldalfalmagasságokkal. A természetes fényről a fényáteresztő tetőpanelek használata gondoskodik. A raktárépületek továbbá felszerelhetők nagyméretű kapukkal, füstelvezetőkkel, szellőzőrendszerekkel és a belső csöpögést megakadályozó anti-kondenzációs bevonattal.

 

Kongói sörfőzdétől a sármelléki baromfitelepig

Vegyünk most sorra néhány megvalósult projektet! A kongói Pointe-Noire-ban található Bralico egy nagy sörfőzde, ahol Afrika legjobbjai közé tartozó sörök és üdítők készülnek, ám a vállalkozás bővülésével egyre több hely szükséges a termeléshez. A teljes sörfőzde 11 db előregyártott Frisomat acélcsarnokból áll. Az épületek többsége a természetes fény beeresztése érdekében tető-bevilágítókkal rendelkezik, valamint nagyméretű kapukkal van felszerelve. A Frisomat-acélcsarnokok különösen érdekesek lehetnek a sörfőzdék és egyéb élelmiszeripari üzemek számára, mivel a cég kizárólag horganyzott acélt használ, amely korróziógátló anyag a folyadékok és gázok többségével nem lép reakcióba.

 

A cég számos állattartó épületet tudhat referenciái között. Legutóbbi projektjük egy baromfitenyésztésre szakosodott partnerük harmadik 16×93 m nagyságú csarnokának előkészítése volt Sármellék környékén. Szintén a Frisomat építette a Rol Big Poland baromfinevelő épületét, amely biztosítja az optimális tenyésztési körülményekhez szabályozott hőmérsékletet és megfelelő szellőzést.

 

További információt a Frisomat oldalán talál.