fbpx

Sok az EU-támogatás, de nagyot nőtt az agrárium eladósodása is

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 19.

Mind a támogatások, mind a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya átlépte az 1 billió, azaz ezermilliárdos határt 2022-ben.

aratás
Szépen hízott a támogatások, de a hitelek nagysága is

Az uniós támogatás húzza az ágazatot

Miközben tavaly a magyar gazdaság általában szerény növekedést mutatott, a mezőgazdaság beruházási teljesítménye az első fél év jelentős bővülése után 8,1 százalékkal csökkent. Ennek főleg az volt az oka, hogy az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok mérsékelték fejlesztési ráfordításaikat.

Agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 1009 milliárd forintot fizettek ki december 31-ig. A folyósított támogatási összeg bő 72 százaléka (728 milliárd) európai uniós forrásból származott, s kevesebb mint harmadát, 28 százalékát (280,5 milliárd) fizette az állami költségvetésből. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások (483 milliárd) domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között. A Vidékfejlesztési Program kifizetései 2022-ben meghaladták a 400 milliárd forintot. A nemzeti támogatásokra 84,3, a piaci és egyéb támogatásokra együttesen 36 milliárd forintot folyósítottak.

Gyorsan, nagyot nőtt a hitelállomány

Az Agrárminisztérium adatai alapján az agrárágazatok hitelállománya az előző év azonos időszakához viszonyítva eltérő ütemben (a mezőgazdaság esetében 13,4 százalékkal, az élelmiszeripar esetében 5,6 százalékkal) növekedett. A mezőgazdaság hitelállományának 120,7 milliárd forintos gyarapodása értékben is meghaladta az élelmiszeriparét (+38,2 milliárd forint). Így a mezőgazdaság hitelállománya átlépte az 1 billiót, 1021 milliárd forintra, az élelmiszeriparé pedig 718 milliárd forintra nőtt az év végére – áll az Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss pénzügyi jelentésében. A különféle agrárágazatok együttes hitelállományának aránya a nemzetgazdasági értékhez képest 14,4 százalék volt.

agrártámogatások grafikon

A mezőgazdaság hitelállománya nagyobb ütemben növekedett, mint az élelmiszeriparé 2022 negyedik negyedévében. A mezőgazdaság hitelállományának több mint felét a társas vállalkozások tudhatták magukénak, ami 624,4 milliárd forintot jelentett. Az egyéni gazdaságok 38,8 százalékos részesedése 396,2 milliárd forintnak felelt meg. Az élelmiszeripari vállalkozások hitelállományának szinte teljes egésze (711 milliárd forint) a társas vállalkozásokat finanszírozta. Az egyéni vállalkozások 6,6 milliárd forintos hitelállománya a társasokéhoz képest elenyésző volt.