fbpx

23 év Pioneer hibridekkel

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 30.

A Hartmann Farmon tett legutóbbi látogatásom során volt időm kicsit hosszabban elbeszélgetni a vállalkozás vezetőjével, Hartmann Imrével, mivel a munkák szempontjából egy kicsit nyugodtabb időpontban találkoztunk.  Természetesen a cégre jellemző pezsgő, aktív élet most is tapasztalható volt, hiszen éppen a telephely bővítésén dolgoztak. Beszélgetésünk alkalmával az aktuális kérdések mellett jutott idő egy kis visszatekintésre, hogyan is alakult a Pioneerral való kapcsolat az évek során.

A gazdaság indulása 1993-ra tehető, akkor még, mint egyéni vállalkozás. Kihasználva az azon időszak nyújtotta lehetőségeket,  elindult egy gazdaság kiépítése, mely azóta is töretlenül fejlődik. A gazdaság Komárom-Esztergom megyében, Szákszenden található. Tulajdonképpen egy családi gazdaságból, egy fiatal gazdából és a Hartmann Farm Kft.-ből áll, ahol a család valamennyi tagja aktívan részt vesz a munkában. A Hartmann Farm jelenleg mintegy 500 ha-on folytat szántóföldi növénytermesztést, és emellett 250 ha-on nyújtanak mezőgazdasági szolgáltatást. Termesztett növényeik az őszibúza, a kukorica és a napraforgó. 2015-ben 320 ha kukorica mellett 100 ha napraforgót vetettek, valamint 80 ha őszibúza várja a betakarítást. A napraforgó néhány év kihagyás után idén került vissza a vetésszerkezetbe. Látható, hogy a fő növény a kukorica, és ez mindig is így volt. Régebben, amikor még a jelenlegi növényvédelmi problémák nem voltak, 8-10 évig is monokultúrás termesztés folyt. Jelenleg ez már maximum csak 3 év.
A gazdaság gépesítettsége minden igényt kielégítő.  A telephelyen a legmodernebb erő és munkagépek sorakoznak a talajelőkészítéstől a betakarításig. Saját szárító és megfelelő tárolókapacitás áll rendelkezésre.
Ritka az a mezőgazdasági üzem – gondolok itt a hasonló méretű magángazdaságokra – ahol ennyire előtérben lenne az új keresése, az innováció. A gazdaságnál Hartmann Imre az, aki ezeket az új irányvonalakat kitűzi, a gyakorlati megvalósításban pedig meghatározó szerep hárul a cég fiatal tagjára, Takács Andrásra. Remekül tudnak együtt dolgozni, az ötletekből, gondolatokból valóságot teremteni. Szinte minden találkozásunkkor valami egészen új dologgal állnak elő, legyen az akár gépi vagy egyéb agrotechnikai újdonság. Ezt, az új iránti fogékonyságot az elmúlt több, mint 20 évben a Pioneer kísérleti munkájában is kamatoztattuk. Napjainkban a legújabb Optimum® AQUAmax® hibridjeink kísérletei itt a legjobb kezekben vannak.
Hartmann Imréről elmondható, hogy „pioneer” volt a Pioneer hibrideket termelők táborában, hiszen már 1993-ban a mi hibridünket termesztette. Nosztalgiával gondol vissza a szebbnél szebb nevekre hallgató kukoricáinkra. Minden évben megtalálta a portfóliónkból a területére legmegfelelőbbet. Nagyon sokáig termesztette a Maristát, majd később a Resedát. Akkor is, most is a legjobbat kereste, és ezt a Pioneer mindig tudta számára biztosítani.
Kérdésemre, hogy miben rejlik számára a Pioneer előny, mit tudunk mi nyújtani, hogy túlnyomó részt mindig a mi hibridjeinket veti, elsők között említi a termésbiztonságot. Legyen az aszályos év, vagy akár extrém csapadékos időjárás, még sohasem csalódott. Hibridjeink, véleménye szerint rendkívül jól bírják a szélsőségeket. A Pioneer vetőmagok kiváló minősége, ami szintén egy nagyon nyomós érv a választása során. Mindig, minden területére, legyen az gyengébb minőségű, vagy kiváló adottságú tábla, megtalálta az oda leginkább megfelelőt. Végül, de nem utolsó sorban említi a személyes kapcsolatot, mely a kezdetektől mind a mai napig korrekt, valóban építő jellegű.
Kapcsolatunk, mint már utaltam rá, nem merül ki abban, hogy Pioneer kukoricákat termel a gazdaság. Kísérleti tevékenységük is kimagasló. Az itt beállított kísérleteknek már történelme van. A betakarítással egybekötött szántóföldi bemutatóknak a 90-es években még meghívottként lehettem részese. Az igényesen beállított, kivitelezett kísérleti soroknak mindig nagy sikere volt a környékbeli termelők körében. Mikor a Portfólió Farmok gondolata felmerült, egyértelmű volt, hogy a megyében kit keressünk ezzel a kérdéssel. A válasz a kivitelezésre határozott igen volt, és az elmúlt évek bizonyították, hogy ez mindkét fél számára jó döntés volt. Ezen a kísérleti területen minden évben színvonalas bemutató keretében tudtunk beszámolni az érdeklődőknek a legújabb hibridjeinkről. Nem egy alkalommal tanulmányúton lévő külföldi delegációk is meglátogatták, összekötve egyéb ugyancsak e gazdaságban beállított más jellegű kísérletek szemléjével.
Az idén a bemutató területen elvetésre kerültek a legújabb kukorica hibridjeink, külön szerepel egy Optimum® AQUAmax® kísérleti sor, összehasonlító célzattal szerepel a „Régi-Új” névre hallgató sorunk, mely nevében rejti a lényegét. Silóhibrideket vetettünk bemutató jelleggel, és természetesen szerepel tőszám, valamint vetésidő kísérlet is, melyekből évről-évre hasznos információkhoz jutunk.
E kísérleti kitérő után, de ahhoz szorosan kapcsolódva, térjünk vissza a gazdaság kukorica termesztéséhez. Hogyan illenek bele hibridjeink a cég által alkalmazott termesztés-technológiába? Azt mondhatjuk, hogy tökéletesen megfelelünk az elvárásoknak. Az Optimum® AQUAmax® hibridek és a Prémium vetőmag ajánlatunk telitalálat. Az Optimum® AQUAmax® hibridek  az idei fajtaválasztás meghatározói lettek.
Mivel mindig is jórészt a FAO 300-as hibridek közül választanak, portfóliónkból a P9241 és a P9486 került elvetésre mintegy 100-100 ha-on, valamint egyéb kísérleti jelleggel szerepel a P9903-as genetikánk. Nem véletlen ez a hibridválasztás, hiszen a P9241 és a P9903 helyben is bizonyított, míg a P9486 a független kísérletekben nyújtott kiemelkedőt. A vállalkozás tagjai szerint napjaink szélsőséges időjárási viszonyai között csak az olyan hibridek nyújtanak biztonságot, mint az Optimum® AQUAmax® csoportba tartozó hibridek. Másrészt, mivel a cél a minél magasabb termés és ezzel együtt a maximális profit elérése, egy intenzív technológiával dolgozó gazdaságban ezekre az anyagokra van szükség.
Régóta téma – és minden évben előjön itt a Hartmann Farm esetében is – a vetésidő. Korán vagy optimális időben? Hartmann Imre meggyőződése, hogy a kukoricát lehetőség szerint korán kell elvetni, természetesen figyelembe véve az időjárási előrejelzéseket, a talajhőmérséklet alakulását.
A Pioneer Prémium ajánlat – kis túlzással -, szinte Neki lett kidolgozva. Az, hogy ezek a vetőmagtételek már 8 C-os talajhőmérsékletnél biztonsággal vethetők, és a csírázó-képességük mind hideg, mind optimális körülmények között kimagasló, tökéletesen beleillik a minőségi vetőmagról kialakított nézetébe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a P9241 és a P9486 Optimum® AQUAmax® hibridjeinket is Prémium minőségben rendelte meg.
A P9903 Optimum® AQUAmax® hibridünk egy olyan vetési kísérletben szerepel, ahol a vetőgépre szerelt speciális műszer a talaj minőségét érzékelve, mindig a megfelelő nyomást biztosítja, így a vetőmagok teljesen azonos körülmények közé kerülnek. Ez a technológia kísérleti stádiumban van, és egyedül itt került beállításra ilyen kísérlet az országban.
Ami még egyedi a kukorica termesztésében, hogy már 5 éve forgatás nélküli talajművelést végeznek. Hartmann Imre szavaival élve: „Nem csak Amerikában működik”. Személyes tapasztalatom is az, hogy működik, és nem is akármilyen színvonalon.
Befejezésként, megköszönve a Hartmann Farm tagjainak az eddigi közös munkát, a korrekt partneri kapcsolatot, mely minden bizonnyal a jövőben is folytatódik, a magam és a DuPont Pioneer nevében kívánok 2015-re és a további évekre is kiváló terméseredményeket, nagyon sikeres gazdálkodást!
Palotai László
Pioneer területi agronómus