fbpx
708857

40%-on pörög a hazai agrárium – jöhet az ugrás!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 22.

A magyar élelmiszer-gazdaságban a 60%-nyi kihasználatlan termelési potenciál van. Minél előbb és szélesebb körben valósul meg a digitális technológiákra, köztük a precíziós gazdálkodásra való átállás, annál hamarabb szakíthatunk még többet a növekvő globális élelmiszerpiacról.

Mindenből több kell

A világ lakosságának egyre nagyobb mennyiségű és javuló minőségű élelmiszerre van szüksége, csakhogy az éghajlatváltozás, a talajpusztulás és a mezőgazdaság környezetrombolása miatt ez az igény mind nagyobb kihívást jelent. A válasz a minőség- és mennyiségnövelés, amelynek a legfőbb – ha ugyan nem az egyetlen – eszköze a precízebb, hatékonyabb gazdálkodás. A digitális eszközökön, hatalmas adatmennyiségeken és egyre kisebb talajvizsgálati zónákon alapuló technológiák úgy eredményeznek nagyobb termésmennyiséget, hogy kisebb mértékű a vegyszer- és üzemanyag-felhasználás, kisebb a talajok, a környezet terhelése, továbbá kevesebb megtermelt élelmiszer-alapanyag megy veszendőbe.

60%-ot ígér a váltás

Minderről szó esett a Prega Science 2018 elnevezésű szakmai konferencián, Budapesten, ahol a hazai agrártárca felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: többet termelni kevesebb ráfordítással, ez a kihívás áll az európai és a magyar agrárgazdaság előtt. Feldman Zsolt szerint a honi mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész a váltásra. Ez a hazain túl az exportpiacokon is érdekeltté teszi a hazai agrár- és élelmiszer-ágazatot, amely – mint elhangzott – összességében a jelenleginél 60%-kal nagyobb termelési potenciállal bír. Ez a potenciál a digitális technológiák, köztük a precíziós gazdálkodás alkalmazásával aknázható ki.

Részválasz a munkaerő-anomáliákra

Feldmannak meggyőződése, hogy a precíziós gazdálkodás mindinkább megkerülhetetlen hazánkban is, a takarékosabb inputanyag-felhasználás, a jobb információk, a megalapozottabb döntések több tíz milliárddal emelhetik az ágazat kibocsátási értékét. A helyettes államtitkár hozzátette: a modernizáció fontos részmegoldás az ágazati munkaerőhiányra, másrészt viszont a digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet: növeli az igényt a magasan képzett munkaerőre.

Mindeme folyamatok magyarországi előmozdítását célozza majd a most készülő Digitális Agrárstratégia.

Kohout Zoltán (forrás: FM Sajtóiroda)