fbpx

Napraforgó technológia: megoldások a lombtrágyázás szakértőjétől

Írta: - 2018 február 22.

A napraforgó a rendkívül intenzív tápanyagfeltáró – közkeletű kifejezéssel élve a „talajzsaroló” – növények csoportjába tartozik. Mélyreható, erős gyökérzetének és viszonylag gyors kezdeti növekedésének köszönhetően még a kisebb termőképességű, gyengébb talajokon is gazdaságosan termeszthető.

A termesztett növényeink tápanyag-utánpótlása akkor lehet sikeres, ha azt egzakt, okszerű módom tervezzük és hajtjuk végre. Ez minden esetben feltételezi a talajunk tápanyag-szolgáltató képességének pontos ismeretét, illetve a termesztés során fellépő stresszhelyzetekre adott növényi reakciók helyes és pontos diagnózisait.

Ennek érdekében érdemes talajunkat legalább 3-4 éves gyakorisággal monitoroznunk, tápanyagszintek, kémhatás, szervesanyag-tartalom és kötöttség tekintetében. Döntéseinket mindenképpen segítheti egy-egy fenológiai fázisban végzett levélanalitikai vizsgálat, hiszen a talajunkban lévő tápanyagok felvétele még a legoptimálisabb esetben is akadályokba ütközhet, amelyet hatékonyan levéltrágyák kijuttatásával orvosolhatunk. A napraforgó 3 t/ha termésszint eléréséhez az alábbi makro elem mennyiséget használja fel:

nitrogén: 100-120 kg, foszfor: 80-100 kg, kálium: 200220 kg. z arányokat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy egységnyi nitrogénre és foszforra két egységnyi káliummal kell számolnunk. A napraforgó tápanyagfelvétele a 3-4 leveles (V4) állapottól a csillagbimbós állapotig (R1) a legintenzívebb. Ebben az egész nyári időszakot felölelő időben a napraforgó óriási biomasszát épít fel, amelyet a siker érdekében ki kell tudni szolgálni tápanyagokkal. Az alábbi ábra a napraforgó tápanyag-felvételi dinamikáját szemlélteti. Itt emelném ki a lombtrágyák használatának jelentőségét, amelyekkel kisebb mennyiségben, de rendkívül célzottan és hatékonyan tudjuk az éppen aktuális életfolyamatokat segíteni. Tekintettel arra, hogy a növényvédelmi technológia jó része is éppen ebben a szakaszban végezhető el, a megfelelően megválasztott és formulázott(!) lombtrágya kijuttatása nem jár sem plusz anyagi ráfordítással, sem bosszantó és hosszadalmas fúvóka és tartálytisztítással. A napraforgó ezen életszakasza (V4-R1) tehát az ugrásszerű fejlődés kiszolgálásáról és a konstans jó kondíció fenntartásáról szól.

Ennek az eszköze lehet a FitoHorm Turbo Makro nevű készítmény, amely egy NPK 18:18:18 tartamú kelatizált makroelem-lombtrágya, amely egyaránt alkalmas tápanyag hiány gyors kezelésére, valamint stressz oldásra 5l/ha/alkalom dózisban. A készítmény a foszfort foszfit formájában tartalmazza, így alkalmas lehet a levélbetegségek elleni immunitás megerősítésére is. Mivel a foszfor, kén és a bór felvételének és beépítésének jelentős hányada még a csillagbimbós állapot (R1) után következik be, érdemes az ekkor elvégzett tányérbetegségek elleni védekezés alkalmával ezek pótlásáról is gondoskodnunk.

Annál is inkább, mivel a foszfor, a kén és a bór élettani szerepe a napraforgó olajszintézisének alapkövei. Ajánlatunk a csillagbimbós gombaölők mellett kiválóan működő FitoHorm Napraforgó-csomag (Turbó Kálium + Polybór Plusz), amely egy kén-, kálium- és bórtartalmú tápagyagbomba. Egyedülállóan magas tápanyagtartalma verhetetlen a magyar piacon. A mikroelemek pótlása mellet elengedhetetlen, hogy növényeinket megvédjük az abiotikus tényezők által okozott stresszes állapottól. A HERBÁL nevezetű készítményben ökológiailag tiszta, természetes alapanyagok találhatóak, amik egyedülálló tulajdonságokat kölcsönöznek a növénykondicionálónak. Egyaránt tartalmaz mikrohumátokat, fulvosavat, aminosavat, vitaminokat, természetes növekedésserkentő anyagokat, mikro- és makroelemeket. Optimális időben és fejlődési szakaszokban kijuttatva javítják a növények immunrendszerét és teljesítőképességét egyaránt. Dózis: 5-10 liter/ha/alkalom.