fbpx

5+1 indok, amiért a KRAMERT választják!

Írta: - 2017 május 16.

Kinek kell egy olyan gép,

…amit Németországban, a már jól ismert precizitással és minőségben raknak össze?

…aminek a segítségével minden munkát el tudunk végezni?

…amihez nem kell minden nap több órás szerviz, hogy aznap vagy másnap dolgozni lehessen vele?

…ahol nem kell félteni a kezelőt munka közben, és nem kell félteni a gépet a kezelőtől?

…amivel úgy tudunk pénzt megtakarítani, hogy ugyanazt a munkát végezzük el, csak gyorsabban?

…(+1) amit nem kell drága üzemanyaggal tölteni és az egyre szigorodó emissziós szabályoknak folyamatosan megfelelni?

A válasz egy kérdésben fogalmazódik meg:

Kinek nem?

A 2017-es év már az első hónapokban fontos szerepet játszik a Valkon 2007 Kft. történetében több szempontból is. 10 éves fennállását ünnepli a kecskeméti székhelyű cég (Sárbogárdon és Pápán van még telephely). Januárban az AGRomashEXPO keretein belül bemutatta az első teljesen elektromos üzemű rakodógépet, a KRAMER KL25.5e típust. A gép Nemzetközi Termékfejlesztési díjat nyert gépesítés kategóriában. Az év hátralevő részében is fontosabbnál fontosabb mérföldkövek fognak elérkezni, de ezekről majd később.

Április hónapban adatott a lehetőség, hogy egy kompakt teleszkópos rakodóval és az első elektromos homlokrakodó géppel az ország négy pontján nyílt tesztet tartson a cég. A körút legfontosabb mondanivalója nem a gépek és a cég bemutatása volt, hanem az, hogy a cég tulajdonosok, ügyvezetők, gépkezelők be tudjanak ülni és megnézhessék mit is tudnak a gépek.

A jelenleg a legnagyobb teleszkópos rakodógép a KRAMER gyár kínálatában a KT276 típus. Kompakt méreteivel (1980 mm magasság; 1960 mm szélesség) régi típusú istállókba is könnyen befér. A manőverezés szintén egyszerű a négy kerék kormányzásnak, a 40 fokos alákormányzási szögeknek és a háromféle választható kormányzási módnak (négykerék; első kerék; „kutyázó”/oldalazó mozgás) köszönhetően. A hidrosztatikus összkerék-hajtás és a fokozatmentes váltás miatt verhetetlen a manőverezés, kitűnő a terepi mozgékonyság és élvezetes manőverezhetőség érhető el. „…mozgékonyabb és gyorsabb, mint a másik gép, ugyanazt a munkát ugyanazon idő töredéke alatt el lehet végezni ezzel a géppel…”, mondta egy gépkezelő a pár órás teszt után, aki több éve dolgozik kerekes rakodógépekkel. A 6 méteres emelési magasságnak és a gyorsan cserélhető adaptereknek köszönhetően a bálák rakodása, vagy a termények rendezése is végezhető egy ugyanazon géppel.

A tesztkörút másik résztvevője az elektromos üzemű KL25.5e típus volt. A gép egy integrált töltővel rendelkezik, egy egyszerű 230 Voltos csatlakozó segítségével tudjuk az akkumulátort feltölteni. A két elektromotornak köszönhetően a menetelés és a hidraulika funkciók elkülönülnek, függetlenek egymástól. „.Így egy óra munka után már kezdem megszokni, hogy nincs hangja a gépnek, nem zúg mellettem a motor…” – ez az első olyan, azonnal feltűnő jelenség, amit mindenki észrevesz, és csak utána azt, hogy mennyi más előnye is van az elektromos gépnek. Azáltal, hogy nincs közvetlen károsanyag-kibocsájtás, hangszennyezés, abszolút környezetbarát a munkagép. Nyugodtan dolgozhatunk olyan területeken, ahol más dízeles gépekkel csak nehezen vagy egyáltalán nem. Az alacsony üzemeltetési költségek hónapok alatt megmutatkoznak hasonló méretű dízel üzemű versenytársakhoz képest. Nem kell az egyre dráguló üzemanyagot beletölteni a gépbe, csupán a konnektorba bedugni. Szerencsére egyre több helyen látni a háztetőkön megjelenő napelemeket és olyan üzemeket, ahol önmaguknak állítják elő az elektromos áramot. A folyamatos szervizköltségek is jelentősen csökkennek, hiszen a gépnél nincs már szükség a motorolaj és szűrök időszakos cseréjére, amik a gép élete során súlyos költséget rónak az üzemeltetőkre.

További tájékozódás érdekében keresse fel a magyarországi márkakereskedő, a Valkon 2007 Kft. weboldalát, vagy érdeklődjön a cég területi képviselőjénél!

Bárth Gábor
www.valkon.hu