fbpx

8 tuti tipp, ha támad a fűbolha és a kullancs

Írta: Kohout Zoltán - 2017 augusztus 02.

Folyamatosan támadják a kerteket a fűbolhák, kullancsok – e két gyakori rovarfajta. Nemcsak az embernek, hanem természetesen a háziállatoknak is sok kellemetlenséget okoznak, sőt, fertőzések hordozói lehetnek, viszont az ellenük való védekezés nem is olyan egyszerű feladat. Ez a 8 tipp hatékony segítséget nyújthat.

  1. Ésszel nyírni. Fontos, hogy a kert, a ház körüli füves övezet gyepét sem túl rövidre, sem túl hosszúra nem érdemes nyírni. Mind a bolhák, mind a kullancsok a hosszú, elhanyagolt fűben rejtőznek, ugyanakkor a túl rövidre vágott gyep a pókokat, a hangyákat és e két ragadót is vonzza.
  2. Ne ússzon a kert! Kerülni kell a túllocsolást, miután a bolhák és a kullancsok a nedves, árnyékos, párás, széltől és erős naptól védett környezetet kedvelik. Fontos feltárni és megszüntetni a vízelvezetési problémákat, és biztosítani a hatékony levegőztetést.
  3. Hát persze, a tisztaság! A tisztaság is alapvető szempont számít a bolhák és a kullancsok távoltartásában, hiszen a tojások elrejtésére általában ott van módja a rovaroknak, ahol az udvar törmelékekkel, fűrész- és nyesedékfákkal, téglákkal, kövekkel és más, tartósan tárolt holmikkal – kerti edények, tárgyak stb. – van tele. Minél kevesebb a menedék, annál jobban védett az ember, a háziállat is. Különösen a termesztési időszak végén érdemes időt szánni a kert, az udvar és a raktárhelyiségek takarítására, lomtanalítására.
  4. Kutyaház és társai. Célszerű időről időre ellenőrizni az állataink pihenőinek területét. A bolha és a kullancs lárvái a háziállat kedvenc pihenőhelyétől 15 méteren belül maradnak. Az állat szereti a hűvös, védett sarkokat, szegleteket, ezeket kell tehát tisztán és fertőzésmentesen tartani, a közeli növényzetet nyírni.
  5. Vadak kíméljenek! Amennyire csak lehetséges, távol kell tartani a vadon élő állatokat. A vízi vadak, a mókusok, rőtvadak, nyulak, egerek, vagy akár a kóborló macskák, kutyák bolhákat és kullancsokat hordhatnak.
  6. Demarkációs vonal. Célszerű továbbá védett zónát kialakítani a ház körül peszticides és rovarirtó szeres kezeléssel, ami megakadályozhatja, hogy a bolhák és a kullancsok átkerüljenek az otthonába. Miután a fent említett tisztántartással, takarítással, fűnyírással, a törmelékek és limlomok eltávolításával végeztünk, kialakíthatjuk a rovarmigrációt megfékező zónát (ilyen övezetet a kerten belül is létrehozhatunk). Ugyanígy érdemes eljárni a ház/a kert és a közeli réti, erdős, ligetes terület között, de a különféle szerekkel mindig körültekintő óvatossággal kell eljárni a környezet, a növény- és állatvilág védelme érdekében!
  7. Jöjj, napfény! Ahol a klíma megengedi, megfontolandó cédrusmulcs alkalmazása: ez visszaszorítja a bolhákat és a kullancsokat. Oda érdemes kiteríteni, ahol a háziállat gyakorta mozog, pihenni, de a cédrus nyesedéke is lehet határképző akadály. Nagyon fontos továbbá, hogy a nap fénye és melege minél erőteljesebben átjárja a kertet – különösen a fedett, nyirkos, árnyékos, párás, védett szegleteket. A kullancsok, bolhák ezekben bújnak meg, ezért érdemes nyeséssel, ritkítással szellőssé tenni a kertet.
  8. Madarak, illatok. Sok számunkra kártékony, kellemetlen rovarnak megvannak a maguk természetes ellenségei, amik vadásszák, illetve olyan növények/anyagok, amelyek távol tartják őket. Ha kertünk vonzó a madarak számára, számíthatunk a rovarpopulációk szaporodásának megfékezésére. Továbbá viszonylag ismert, hogy a különösen erős illatú növények – az eukaliptusz, a citrus állataink fürdetésénél hatékony, a sörélesztő az állatok ételébe keverve.

(Összeállította: Kohout Zoltán)