fbpx

99 év – 99 érv az RAGT vetőmagok mellett

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 14.

A verseny lényege, hogy minden olyan területet nevezni lehetett, amely 20-99 ha közötti egybefüggő méretű. A versenyzők maguk dönthették el, hogy mely RAGT hibridet választják, akár több versenyparcellát is nevezhettek eltérő hibriddel. Minden induló a saját technológiáját használhatta. Az eredmények rangsorolása a betakarított szemtermés 14%-os szemnedvesség-tartalomra korrigált értékének összehasonlításával történik majd. Mivel jelenleg az RAGT Vetőmag Kft. 5 kereskedelmi régióból áll, így az értékelés külön-külön fog történni. A régiónként legmagasabb termést elérő termelők visszakapják a győztes versenyparcellájukra elvetett RAGT vetőmag árát. (Újabb érv a cégünk mellett!)A versenyeredmények beérkezése folyamatosan zajlik, így még nem tudjuk, ki lesz az idei győztes, de azt tudjuk, hogy kik azok a partnereink, akik indultak a megmérettetésen, és nagy izgalommal várják az eredményhirdetést.

Elmondása szerint 4 éve használja termesztésben az RAGT kukoricahibrid-vetőmagokat. A területének jelentős részén erős fenyércirok nyomás van, ezért Cadixxio DUO (FAO 470) hibridünkkel nevezett a versenyre 27,4 hektáron (összességében 40 ha-on vetett idén). A technológiában semmi különlegeset nem alkalmazott, a szokásos 200 kg/ha NPK alapműtrágyát juttatta ki, illetve a DUO System technológiának (amelynek egyik eleme egy szuperszelektív egyszikűek elleni gyomirtószer, másik alappillére pedig ennek a szernek ellenálló korszerű és magas termőképességű kukoricahibrid) köszönhetően kétszer végzett gyomirtást, így tudta elérni a kiváló terméseredményt. Büszkén mesélte, hogy a 27,4 hektár tekintetében 14,69 t/ha lett az átlaga 15%-os víz mellett (14%-os vízre számolva ez 14,52 t/ha), a kiváló termésátlagon túl maximálisan elégedett volt a Cadixxio DUO robusztus „testével” és optimális levélfelületével, valamint erős, szerteágazó gyökérzetével. Elmondása szerint a táblának volt olyan része, ahol megközelítette a 20t/ha-os termésátlagot is! Úgy fogalmazott, hogy „bőven van benne tartalék”. Az üzemi átlaga idén 13,5 t/ha. Nagy örömömre a végén azt is elárulta, hogy jövőre 110 hektáron tervez kukoricát termeszteni, és ebből 70 hektárra akar Cadixxio DUO-t. (Újabb és újabb érvek…)

Megosztotta velem, hogy az általában megszokottól magasabb tőszámmal, 80000 tő/ha mennyiséggel vetették el a Mexinit, dupla (300 kg/ha NPK 16/27/7es) műtrágyadózist kapott. Nagy elégedettséggel nyugtázta, hogy a 20 hektáros versenyparcellán 15,517 t/ha átlaguk lett 18,2%-os vízzel betakarítva (14%-os vízre számolva 14,76 t/ha). Az üzemi átlag 11 t/ha lett. Ezen kívül kiemelte a Mexini kiváló vízleadó-képességét (ellentmond ugyan a betakarításkori víznek, de ne feledjük, hogy a terület a Szigetközben helyezkedik el, és a hosszabb tenyészidő, illetve a betakarítás időpontja is befolyásolta ezt a magasabb értéket) és csővastagságát (szem-csutka arányát), amellyel nagyon meg volt elégedve. Fontos még megemlítenem, hogy 2017-ben az RAGT Termelői Versenyén a régiós eredmények alapján a 2. helyen végeztek az RGT Lipexx (FAO 300) kukoricahibridünkkel, és idén is az esélyesek közé tartoznak.

RAGT – A másik út a sikerhez!

A megfelelő hibrid kiválasztásához adnak segítséget kiváló szakmai háttérrel rendelkező területi képviselőink, promótereink, illetve webes felületeink: www.ragt-vetomag.hu, www.duokukorica.hu, facebook oldalunk: https://www.facebook.com/ragt.vetőmagkft, és a MyRAGT 1.0 applikáció.

Jövőre büszkén ünnepeljük együtt Önökkel is az RAGT 100 éves fennállását.

Vincze Zsolt