fbpx

Sikerrel mutatkozott be az Allegro

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 20.

Folytatás szeptemberben…

A rendkívül hideg és esős időjárás ellenére több mint ötven hazai és külföldi almatermelő vett részt a Holland Alma Gyümölcsfaiskola Allegro fajtabemutatóján.


Galiwa

A július közepén érő, lisztharmat és varasodás ellenálló, poligénes rezisztenciával rendelkező, körpiros almafajta sokakat levett a lábáról már a megjelenésével és termőképességével, de a jelenlévők meggyőződhettek a fajta kimagasló ízvilágáról is.

Babicz Szabolcs faiskolavezető részletesen beszélt a fajta termesztési tulajdonságairól és igényeiről, hiszen a Holland Alma kísérleti ültetvényében már nyolc éve telepítették az első Allegro oltványokat. Az elmondottakat összegezve, a rezisztencia mellett a fajta legnagyobb erénye a korai, magas és kiegyenlített termések mellett az, hogy a Gála fajtakör előtt egy hónappal egy menetben szüretelhető, így alkalmas a szüreti szezon széthúzására és a munkaerőcsúcsok csökkentésére. Élvezeti értékében méltó konkurense a Gála fajtakörnek.

A faiskolavezető elmondta, hogy szeptemberben és októberben több fajtaújdonság bemutatóját is tervezik. A Galiwa és a Bay 3341-es fajta bemutatója szeptember 13-án lesz, a faiskola csobádi kísérleti kertjében. A Galiwát szeptemberi Gálának is nevezhetjük. Egyik szülője Gála, melytől kimagasló ízhatást, másik pedig egy véletlen magonc, melytől varasodás- és lisztharmat-rezisztenciát örökölt a Galiwa. Érési ideje szeptember első felére esik.

A Bay 331-es fajtajelölt várhatóan csak idén októberben kap kereskedelmi nevet – mondta a faiskolavezető. A fajta különlegessége a piros hússzín, ami ugyan több fajtára is jellemző, de hazai ökológiai környezetben ezt találták a leginkább megfelelő választásnak. Huszonhét piros húsú fajtaleölt közül a 3341-est találták leginkább termesztésre alkalmasnak. Korán termőre fordul, rendszeresen és sokat terem, nem perzselődik, nem hullik, kívül-belül jól színeződik és tárolás után – rendszerint novemberre, mikor a keményítő egy része már lebomlik és a savak is tompulnak – rendkívül jó ízzel is rendelkezik. Igazi különlegesség az étkezési almák piacán.

Babicz Szabolcs még számos más fajról és fajtáról is beszélt, de a cég fajtainnovációs tevékenysége mellett bemutatta a faiskolai termelés aktuális eredményeit is. A közel másfél órás faiskolabejárás alatt végig intenzíven esett, de ez nem vette el a jelenlévők lelkesedését. A bemutató egy intenzív szakmai tapasztalatcserébe csapott át, ami még a délutáni órákban is zajlott.A rendezvényről rövid tudósítást is láthatnak az M1 csatorna Magyar Gazda című műsorában, vagy, ha erről lemaradtak, a médiaklikk.hu oldalon az M1 archívumában.

A bemutató sikerére való tekintettel a Holland Alma szeptember 13-án (csütörtökön) reggel kilenc órai kezdettel tartja a Galiwa és a Bay 3341-es fajtabemutatóját és következő nyílt faiskolai napját. Ha nem szeretne lemaradni róla, regisztráljon hírlevélre most a http://www.hollandalma.hu oldalon.


Bay 3341