fbpx

A 2017-es ősz gyümölcsfaiskolai újdonságai

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 13.

A globalizált és felgyorsult világban a fajtainnováció üteme is jelentősen felgyorsult. A nemesítő műhelyek évről-évre számtalan új fajtát jelentenek be az unióban. A fajtaújdonságok használati és termelési értékéről sok esetben nem áll rendelkezésre elegendő információ. A régi, megszokott világfajták mellett a fogyasztók egyre nagyobb arányban igénylik, a termelők pedig egyre nagyobb arányban termelik az újdonságokat is.

Részben azért, mert előnyös tulajdonságaik miatt ezek alacsonyabb önköltségen termelhetők, részben pedig, mert könnyebben és kedvezőbb áron piacra juttathatók. A fajtainnováció és fajtaválasztás a gyümölcstermesztésben fokozottan nehéz kérdés.

Amikor fajtát választunk, olyan döntést hozunk, mellyel több évtized termelési alapjait határozzuk meg. Ha jól döntünk sikeres, alacsony ráfordítási szintek mellett fenntartható, rentabilis termelésre alkalmas ültetvényt hozunk létre.

Fajtaválasztás előtt érdemes alaposan körülnézni, nem csak a piacokon, kiállításokon, hanem a kutatóintézetekben is. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola 2008 óta új útra lépett a fajtainnováció és honosítás területén. Felvették a kapcsolatot a világ meghatározó alma-, szilva-, meggy- és kajszifajta-kutató műhelyeivel és tesztszerződéseket kötöttek a kísérleti fázisban lévő fajtajelöltek tesztelési jogáról, majd tesztültetvényeket hoztak létre.

A kísérleti kertekben a fajtákat többféle alany/fajtakombinációban telepítették el 2009-től kezdve folyamatosan, egészen 2017-ig. Jelenleg közel 80 almafajtajelölt található a kertekben, melyekből időközben már több, mint 10 fajta kapott az unióban fajtaelismerést és fajtaoltalmat. A kísérleti ültetvény az elmúlt években körtefajtákkal, szilva, kajszi, cseresznye és meggyfajtákkal is bővült. Az elsőként honosított fajtákkal már közel egy évtizedes tapasztalat gyűlt össze, melyek eredményeit a faiskola partnerei már ismerik. A Naturalma Program fajtáiból közel 370 hektár ültetvényt telepítettek el az országban és a határokon túl is. Az újdonságok már eljutottak Európa számos országába, sőt Távol-Keletre is. A Naturalma Program kezdeti sikerein felbuzdulva a Holland Almánál tovább kutatják a jövő ígéretes fajtajelöltjeit.

A nemesítés homlokterében jelenleg a rezisztencianemesítés áll. A rezisztens gyümölcsfajták jelentik a biztosítékot a természetközelibb, egészségesebb élelmiszerek előállításához. Az alacsonyabb szintű növényvédelmi ráfordítások egyszerre jelentenek a termelőnek alacsonyabb önköltséget, magasabb profittartalmat, a fogyasztóknak pedig egészségesebb gyümölcsöt. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola ebből a folyamatból a honosításban vállalt jelentős részt. A faiskola motivációja részben a kilencvenes évek ültetvénytelepítési hullámának tapasztalatain alapszik. Ebben az időszakban nagyon sok helytelen, fajtaválasztáson elbukott sikertelen ültetvény született. Nem szabad, hogy ez megismétlődjön a jövőben.

A kísérleti ültetvényeiben a faiskola ezért vizsgálja a fajtaújdonságokat minden termelési és fogyasztói szempontból, érdekes tulajdonság alapján. Értékelik a fajták növekedési erélyét, alakíthatósági, termőrügyképzési szempontok szerint. Vizsgálják a rezisztenciatulajdonságokat, az alternancia-hajlamot. A különböző fitotechnikai beavatkozásokra adott válaszreakciókat, a színeződési, perzselődési, tárolhatósági tulajdonságokat, hullási hajlamot. De ami kiemelkedően fontos, vizsgálják a legfontosabb piaci szereplő, a fogyasztó fajtákra adott reakcióját is.

A faiskolában csak azok a fajták kerülhetnek szaporításra, amelyek fajtajelölt korukban legalább 3-4 termőéven keresztül kiemelkedően szerepeltek. A fajták tulajdonságainak és használati értékének minél szélesebb körben történő elterjesztése érdekében a faiskola szinte heti rendszerességgel tart fajtabemutatókat csobádi faiskolájában. A nyári rendezvénynaptár a www.hollandalma.hu oldalon elérhető. De ha biztosan nem akar lemaradni az eseményekről, a weboldalon pár kattintással hírlevélre is regisztrálhat. A regisztrálók minden eseményre személyes meghívást kapnak. Várjuk Önt Csobádon, ahol közösen építjük a jövőt!

Nézze meg érésben a legújabb almafajtákat! Bonita, Allegro, Galiwa, Galarina, Merkur, Ariane, Luna, Sirius, Orion, Rozela, Red Topaz fajták és számtalan fajtajelölt. Ismerje meg a „Top” sorozat szilvafajtáit és legújabb szilvainnovációnkat a Jofelát; vagy a Cot International legújabb kajszifajtáit.